Renoviranje potkrovlja: energetska efikasnost

Energetska efikasnost. Čini se da je to samo još jedna popularna reč koja će vas naterati da trošite više, zar ne? Ali šta ako popularne reči koja se pojavljuju u člancima niju jednake nekim prosečnim teško prodavanim stvarima? Pa, energetska efikasnost je jedan od ovih primera. Energetska efikasnost je nešto čemu zaista treba da težimo. Hajde da vidimo zašto.

Šta je uopšte „energetska efikasnost“?

Koncept energetske efikasnosti je korišćenje manje energije za obavljanje zadatka sa istim rezultatom. Energetski efikasni domovi troše manje energije za grejanje, hlađenje i pokretanje uređaja. Sa stanovišta potrošača, to je jedan od najboljih i najefikasnijih načina za smanjenje troškova struje uz održavanje prijatne klime u zatvorenom prostoru, a takođe možete i da se borite protiv klimatskih promena.

Zidna izolacija

Kada je u pitanju renoviranje, postavljanje ili nadogradnja zidne izolacije definitivno mora biti prvi prioritet. Jer izolacija zidova ne samo da sprečava gubitak toplote u vašem domu zimi, već i pomaže da se izbegne zagrevanje tokom leta. Vaši zidovi su odgovorni za oko 15-20% gubitka toplote u vašem domu1. Shodno tome, pravilno izolovana kuća ima bolje regulisanu unutrašnju temperaturu. To takođe znači da ne morate stalno da proveravate svoj termostat. Čak i kada morate da regulišete unutrašnju temperaturu pomoću klima uređaja ili grejanja, biće mnogo lakše sa pravilnom izolacijom zidova. Manje ćete trošiti struju, pa ćete dobiti manje račune.

Izolacija potkrovlja

Da li znate koliki je procenat vaših ukupnih troškova za grejanje i hlađenje? Koja je vaša pretpostavka? 30 posto? 40? Pa, čak je i više, zapravo je oko 50-70 procenata2. Gubitak toplote zimi ili hladnog vazduha leti znači gubitak energije. Izolacija potkrovlja može vam zaista pomoći da smanjite troškove struje tako što će smanjiti količinu struje potrebnu za kontrolu temperature. Šta je dobra izolacija potkrovlja? Pa, nije stvar samo u izolaciji zidova, već i debljina krovne izolacije treba da bude odgovarajuća, idealno najmanje XXX mm.

Ventilacija potkrovlja

Ventilatori za ventilaciju u potkrovlju obezbeđuju vam cirkulisanje vazduha u potkrovlju. Oni usisavaju unutrašnji vazduh iz potkrovlja, a zatim ga menjaju svežim vazduhom od spolja. Proces razmene vazduha ne samo da doprinosi smanjenju toplote u potkrovlju, već vam pomaže i da smanjite količinu vlage. Takođe je od koristi u vrelim letnjim danima kada je vaše potkrovlje toplije od stvarne temperature napolju. Ovih dana spoljne tende i roletne mogu mnogo pomoći, smanjujući potrebu za klima uređajima, a samim tim i štede energiju. Zimi, krovna ventilacija funkcioniše na isti način, ali sa drugačijim ciljem. Kada se hladan vazduh koji dolazi spolja sretne sa toplim vazduhom iznutra, može se nakupiti vlaga. Vlaga povećava šanse za pojavu buđi i može izazvati druge neugodne probleme.

Zamena prozora

Energetski efikasni krovni prozori smanjuju vaše račune za struju i dovode do manje emisije ugljen-dioksida i ostalih komponenti baziranih na ugljeniku. Jedna od najpoznatijih opcija su proizvodi sa dvostrukim / trostrukim staklom, iako njihova cena varira u zavisnosti od korišćenih materijala i dizajna. Govoreći o zameni prozora, postoji jedan izbor sa kojim ne možete pogrešiti. VELUX kompanija sa preko 80 godina iskustva.

Energetski bilans za krovne prozore – tokom grejne sezone – generalno je bolji od energetskog bilansa za obične prozore. Energetski bilans je važan termin za karakterizaciju prozora; to je balans između solarnog dobitka i gubitka toplote. Krovni prozori vam omogućavaju da uštedite na grejanju tokom sunčanih zimskih danima, jer sunčevo zračenje kroz staklo obezbeđuje vašem prostoru besplatno grejanje.

VELUX krovni prozori vode računa o toplotnoj izolaciji, privlačenju toplote i energetskoj efikasnosti vašeg potkrovlja. Krovni prozori propuštaju dva puta više dnevne svetlosti u prostoriju nego vertikalni prozori, a čai i tri puta više od mansardnih prozora. Međutim, 40% stambenih kuća u Evropi izgrađeno je pre 1960-ih, kada je jedva postojala bilo kakva regulativa što se tiče energetskih potreba. Ovim zgradama je hjtno potrebno energetski efikasno renoviranje.

Globalno smanjenje potrošnje energije

Izaberite VELUX krovne prozore za maksimalnu udobnost, više dnevne svetlosti i za pomoć u spasavanju planete! Studija pokazuje da su zgrade i objekti odgovorni za 40% ukupne potrošnje energije u Evropskoj uniji3. Dakle, nije iznenađenje da prozori i krovni prozori mogu imati veliki uticaj na potrošnju energije u zgradama.

Pročitajte još članaka

VELUX rešenja za krovne prozore imaju dodatne pogodnosti

Proverite šta su!

Zašto VELUX?

Transformacije prostora

Naša rešenja za dnevno svetlo pomažu vam da dobijete dodatni prostor pod krovom i unesete neuporedivu vrednost svom domu, vašem blagostanju i načinu na koji doživljavate svoj prostor.

Povećanje vrednosti doma

Možete biti sigurni da će vaša investicija u VELUX rešenja za proizvode povećati vrednost vaše imovine i vratiti se u velikim količinama.

Mir u vašem domu

Sa našim širokim asortimanom roletni, rezervnim delovima i popravkama, garantujemo da ćete imati najbolje moguće iskustvo.

Tu smo da pomognemo

Naš tim je posvećen vašem potpunom zadovoljstvu, od trenutka kada nas kontaktirate, preko savetovanja, do konačne instalacije.

Beskompromisni kvalitet

Vaše potrebe su naš kompas. Kontinuirano razvijamo i usavršavamo naše proizvode od 1941. godine i gradimo ih da traju.

Odgovoran izbor

Možete poboljšati kvalitet svog života pomoću održivih rešenja koja su dobra za vas i dobra za planetu.