Kako sami da renovirate potkrovlje

Da li ste razmišljali o renoviranju svog potkrovlja? To jest, da sami radite renoviranje. Pa, da sami uradite nekoliko koraka u celom procesu konverzije potkrovlja, ili samo renoviranja, može zvučati kao dobra ideja, i da, zaista jeste. Ima više prednosti. . . a dokazati sebi i svojoj porodici da ste pravi majstor je samo jedna od njih.

Ne bojte se, pokušajte

Tokom renoviranja kuće (ili samo potkrovlja), možete naići na neke vidljive i nevidljive prepreke koje je ponekad prilično teško prevazići - finansijski, fizički ili čak mentalno. Frustrirajuće je videti da rokovi dolaze, ali vaš posao je daleko od završenog. Takođe, teško je prihvatiti da je vaše početno predviđanje kvaliteta bilo previše ambiciozno s obzirom na to kakav je rezultat. Da bi projekat ispunio vaša očekivanja, važno je napraviti razliku između dve kategorije poboljšanja.

Prva kategorija uključuje one zadatke koji ne zahtevaju nužno stručnost zanatlije, već zapravo možete da ih uradite sami sa dovoljno snage, volje i malo istraživanja. Da bismo pokrenuli vaš „uradi sam“ projekat renoviranja ili konverzije potkrovlja, prikupili smo niz koraka koje možete sami da pratite bez angažovanja majstora.

Da biste stvorili nešto novo, morate se osloboditi nečeg starog

Ono što prvo treba da napravite je da uništite. . . zvuči užasno, zar ne? Ipak, to je apsolutno ključna faza pripreme pre stvaranja nečeg novog. (Čak i najlepše biljke prvo uvenu da bi kasnije procvetale.)

Zvuči smešno, ali sama priprema mora da ima svoju pripremnu fazu. Pronađite odeću za koju vam ne smeta da se zaprlja, a zatim počnite sa uklanjanjem tapeta ako ih imate. Upotrijebite alat ili to uradite ručno nakon što ste tapete pokvasili vodom ili posebnom tečnošću za uklanjanje tapeta. Iako ne postoji univerzalna metoda za uklanjanje svih vrsta podnih obloga, čekić i dleto će vam svakako dobro doći tokom procesa. Čišćenje nakon svakog koraka je neophodno kako ne biste ostavljali tragove dok se krećete po kući. Od najveće je važnosti da nosite zaštitnu opremu kad god posao to od vas zahteva. Takođe, budite svesni nivoa opasnosti koje svaki zadatak ima. Na primer, kada je u pitanju uklanjanje viška otpada sa različitih površina, rad sa brusnim papirom proizvodi prašinu koju ne bi trebalo da udišete. Brušenje, inače, nije korisno samo za uklanjanje viška materijala, već je i pravi način pripreme površina za farbanje.

Dakle, obavili ste 'odmotavanje' sobe i završili ste sa brusnim papirom. . . onda ste spremni da započnete „uradi sam“ renoviranje potkrovlja.

Gipsarski radovi

Gipsarski radovi u potkrovlju mogu biti pravi DIY izazov, ali vredi ga savladati jer je ugradnja gips ploča korisna iz više razloga. Ne samo da je lakše i brže od klasičnih zidarskih radova, već je i doprinos vašem ukupnom građevinskom otpadu relativno mali. Takođe, fleksibilnost i mala težina materijala je korist koju pruža ovakvo rešenje, a da ne pominjemo njihovu laku upotrebu pod kosim krovovima. Kada radite ovaj proces, svi električni kablovi se lako mogu postaviti i iza zidova. Gipsane ploče su pogodne i za pregradne i za fasadne zidove. Njihovo postavljanje je odlična ideja za pokrivanje krivina ili drugih neželjenih delova zidova. Gipsane ploče takođe dobro služe kao plafonska rešenja. Spuštanje plafona je odličan izbor ako je visina plafona previsoka, ili ako želite da imate neki dodatni element dizajna i posebnu vrstu osvetljenja.

Krečenje

Kada je u pitanju krečenje, vaš prijatelj broj jedan je vaša mašta. Zapamtite: ne morate da koristite samo jednu boju da biste ofarbali određenu oblast.

Međutim, pre nego što krenete sa krečenjem, trebalo bi da odaberete koji alat ćete koristiti, i trebalo bi da imate poštenu procenu koliko boje će vam trebati, a zatim kupiti 10% više od procenjene količine. Ali, pre nego što se opredelite za određenu boji, kupite uzorak koji možete isprobati. Na ovaj način nećete morati da bacite sav svoj rad ako prethodno zamišljena boja ne odgovara prostoru za koju ste je želeli. Takođe, razmislite o tome koje specifične boje odgovaraju vašem specifičnom prostoru - na primer, odabir svetlih boja za kose zidove je uvek dobra ideja.

Postavljanje laminata

Postavljanje laminata: ovo je deo renoviranja koji mnogi ljudi danas rade sami. Njegova popularnost dolazi iz njegove lako izvodljive prirode. Ne bi trebalo da čekate da vas majstor pozove, možete jednostavno krenuti i sami da postavite pod - ako verujete svojim veštinama. Možda postoje delovi procesa koji nisu toliko očigledni (sečenje podnih dasaka, merenje površine), za njih predlažemo da pažljivo istražite postupak ili zatražite pomoć.

Ne-DIY problemi

Druga kategorija uključuje zadatke koji, u idealnom slučaju nisu stvar „uradi sam“ konverzije ili renoviranja potkrovlja i zahtevaju majstore: električni radovi, vodovod, grejanje i zamena ili servis prozora. To je zbog velikog potencijala da na kraju nanesete više štete nego koristi ako se sami bavite ovakvim zadacima. Ako ste planirali opsežno renoviranje, imate priliku da zaista „začinite“ svoje prostore i učinite ih svetlijim tako što ćete uvesti više svetla u vaše prostore.

Ako razmišljate o gradnji u potkrovlju kao delu rekonstrukcije ili renoviranja starog potkrovlja, uvek treba da unapred planirate svoje korake. Iako je dobijanje novih rešenja za krovne prozore odličan način da svom prostoru u potkrovlju date još jednu dimenziju, trebalo bi da planirate izvođenje takvih radova blizu početka procesa renoviranja. Na taj način ćete se spasiti od suočavanja sa neredom koji proces ugradnje stvara na vašim sveže ofarbanim zidovima ili besprekornim podovima.

Međutim, morate biti svesni da zamena ili ugradnja krovnih prozora nije vrsta posla koji sami možete da uradite, prepustite ga profesionalcima. Koga podrazumevamo pod profesionalnim? Stručnjaka za krovne prozore, kompaniju VELUX. Imamo preko 80 godina iskustva u oblasti transformacije prostora kao i unošenja dnevne svetlosti i svežeg vazduha u domove. . . i pored široke palete proizvoda i dodatne opreme, imamo i preporučene instalatere koji su spremni da preuzmu svaki projekat renoviranja.

Da li želite da vidite neke primere?

Koji zadaci treba da prate koje zadatke?

Redosled koraka u procesu renoviranja je veoma važan. Definitivno ne biste trebali početi sa farbanjem velikih razmera i nakon toga zameniti krovne prozore. Trebalo bi da bude obrnuto. Šta god da vaše renoviranje podrazumeva, uverite se da ste svesni pravilnog redosleda poslova.

Pročitajte još članaka

VELUX rešenja za krovne prozore imaju dodatne pogodnosti

Proverite šta su!

Zašto VELUX?

Transformacije prostora

Naša rešenja za dnevno svetlo pomažu vam da dobijete dodatni prostor pod krovom i unesete neuporedivu vrednost svom domu, vašem blagostanju i načinu na koji doživljavate svoj prostor.

Povećanje vrednosti doma

Možete biti sigurni da će vaša investicija u VELUX rešenja za proizvode povećati vrednost vaše imovine i vratiti se u velikim količinama.

Mir u vašem domu

Sa našim širokim asortimanom roletni, rezervnim delovima i popravkama, garantujemo da ćete imati najbolje moguće iskustvo.

Tu smo da pomognemo

Naš tim je posvećen vašem potpunom zadovoljstvu, od trenutka kada nas kontaktirate, preko savetovanja, do konačne instalacije.

Beskompromisni kvalitet

Vaše potrebe su naš kompas. Kontinuirano razvijamo i usavršavamo naše proizvode od 1941. godine i gradimo ih da traju.

Odgovoran izbor

Možete poboljšati kvalitet svog života pomoću održivih rešenja koja su dobra za vas i dobra za planetu.