Kako odabrati krovne prozore da bi potkrovlje bilo puno svetla?

Sanjate da svoj neiskorišćeni prašnjavi tavan pretvorite u živu i svetlu sobu punu dnevnog svetla? Saznajte više o svim tipovima krovnih prozora i upoznajte se sa znanjima potrebnim za konverziju potkrovlja!

Ulaganje u krovne prozore ne samo da znači više prirodnog svetla i bolju ventilaciju, već takođe dovodi do bolje izolacije i povećanja vrednosti imovine! Posedovanje krovnog prozora pretvara svaki prostor u omiljeno mesto!

Pre svega: VELUX nudi bezbroj rešenja koja će definisati vaše celokupno iskustvo sa krovnim prozorima: od električnih krovnih prozora do roletni napravljenih od recikliranih materijala, kompanija VELUX ih ima sve. Krovni prozori obično traju decenijama, pa je bolje planirati sve u skladu sa tim: dva puta izmerite, jednom secite! Pratite naš vodič i istražite vaše mogućnosti da stvorite najudobniji mogući prostor!

U ovom članku nećete naučiti samo o krovnim prozorima, već i o svim dodacima koji su neophodni za maksimalnu udobnost: tri dodatne kategorije ključnih proizvoda koji vam pomažu da se zaštitite od toplote, prilagodite osvetljenje u prostoriji i zaštitite se od buba i komarace.

Ručni ili električni krovni prozori

Krovni prozori se mogu otvoriti na dva načina: ručno ili elektronskim putem. Dok su prozori sa ručnim upravljanjem dobra svakodnevna rešenja, električni se preporučuju iz razloga pristupačnosti, za starije osobe ili ljude koji žive sa starijima, ili u slučaju izgradnje pametne kuće, ili uopšteno radi povećanja udobnosti vašeg doma. Zamislite samo da podešavate svetlost i svež vazduh iz udobnosti vaše sofe. . .!

Opcije krovnog prozora

Kada birate krovne prozore za svoje potkrovlje, možete birati između prozora sa gornjim i donjim upravljanjem. Gornji upravljači su češći izbor, dok se donji preporučuju u slučaju visokih zidova. Uz VELUX, obe opcije nude veliku brigu o ergonomiji i dolaze po istoj ceni sa krovnim prozorima sa centralnim okretanjem! Prozori sa gornjim upravljanjem mogu se kasnije motorizirati radi vaše udobnosti. Zamislite da svojim krovnim prozorom i roletnama možete upravljati sa svog mobilnog telefona putem aplikacije.

Ako je krovni prozor postavljen na niskoj visinu (90-120 cm od nivoa poda), izaberite centralno zakretni krovni prozor sa gornjim upravljanjem. Pošto je ručka na vrhu, možete postaviti nameštaj ispod prozora. Ako ga postavljate na visini od 80-100 cm, možete imati pogled ka napolju dok sedite — baš kao u slučaju vertikalnih prozora.

Ako je donji okvir krovnog prozora na visini između 130 i 150 cm od nivoa poda, koristite centralno zakretni krovni prozor sa donjim upravljanjem. U ovom slučaju ne preporučujemo postavljanje nameštaja ispod prozora. Pošto je vrh krovnog prozora obično van domašaja, vašim dodacima za spoljnu zaštitu od toplote možete udobno upravljati samo pomoću rešenja koja koriste solarnu ili električnu energiju.

Ako je donji okvir krovnog prozora na visini između 90 i 120 cm od nivoa poda, krovni prozor sa gornjim vešanjem takođe može biti dobar izbor. Kada se otvore, suočavate se sa neometanim panoramskim pogledom. Otvaranje i zatvaranje je pomoću donje ručke.

Planirajte svoje potkrovlje!

Drvo ili poliuretan

I drvo i poliuretan su standardni materijali za krovne prozore i smatraju se ključnim elementima potkrovlja. Zahtevaju malo ili nimalo održavanja. Klasično drveno rešenje odgovara svim domovima: varijanta od punog drveta sa prozirnim lakom se preporučuje za tradicionalne enterijere (mogu se ofarbati u bilo koju boju), dok bela varijanta koja ne zahteva održavanje sa poliuretanskom završnom obradom najbolje ide uz moderne ili minimalističke postavke.

VELUX bele varijante koje ne zahtevaju održavanja sa poliuretanskom završnom obradom su pouzdani krovni prozori koji su otporni na vlagu i nemaju vidljive spojeve, stoga se poliuretanska završna obrada preporučuje za prostorije sa visokom vlažnošću kao što su kupatila i kuhinje, nedostupni prostori ili kancelarije, i radna mesta zbog svoje efikasne i čiste estetike. Svi prozori imaju dug, dug vek, oni će vas decenijama veseliti!

Krovni prozori sa 2 ili 3 stakla

Što je više slojeva, to je bolja izolacija: krovni prozori sa 3-strukim staklom nude bolju zvučnu i toplotnu izolaciju u poređenju sa 2-slojnim verzijama. Zapamtite: bolja izolacija štedi novac!

Pre nego što se odlučite, razmislite koja od sledećih opcija će najbolje odgovarati vašem potkrovlju!

Hajde da razgovaramo o opcijama zastakljivanja!

Staklo 61 je napravljeno za uštedu energije. To je 3-struko staklo sa visokokvalitetnom toplotnom izolacijom po pristupačnoj ceni. Sprečava gubitke toplote i efikasno štiti od ulične buke.

Opcija stakla 64 je za uštedu energije i udobnost. Ovo staklo ima odličnu toplotnu izolaciju, povećan efekt smanjivanja buke (uključujući zvuk kiše). Spoljno staklo prozora je prekriveno premazom za lako čišćenje, tako da spoljašnje staklo ima manje potrebe za čišćenjem.

Staklo 68 je napravljeno za veću udobnost. To je 3-struko staklo koje nudi sve VELUX premium standardne funkcije i bolju energetsku efikasnost. Prozor smanjuje osećaj hladnoće koji bi mogao da dođe sa prozora zimi.

Staklo 66 je napravljeno za blagostanje. Ovo 3-struko staklo minimizira osećaj hladnoće i blokira spoljašnju buku kako biste se osećali toplo i opušteno. Njegovi premazi ze lako čišćenje i protiv rose pružaju jasniji pogled bez ometanja.

Staklo 62 je napravljeno za smanjenje buke i udobnost. Ovo 3-struko staklo obezbeđuje smanjenje zvuka do punih 42 dB zajedno sa visokom toplotnom izolacijom. Ovo je odlično rešenje za domove kojima je potrebna dodatna zaštita od spoljašnje buke i hladnijeg vremena.

Staklo 70 je napravljeno za udobnost. To je 2-struko staklo koje pruža veliku udobnost sa svim standardnim karakteristikama, uključujući smanjenje zvuka kiše, laminirano sigurnosno staklo, zaštitu od UV zraka i ekstra čvrsto kaljeno staklo.

Roletne

Postoji nekoliko dodataka dostupnih za vaš novi VELUX krovni prozor. Široka paleta roletni pruža bezbroj boja inspirisanih prirodom, korisnih za filtriranje sunčeve svetlosti i potpunog zatamnjenja tokom popodnevnih dremki. Roletne su dizajnirane da štite vaš tavan od užarene letnje vrućine ili da zadrže toplotu unutra zimi. Roletne su takođe dostupne u električnim i solarnim verzijama!

Jedan krovni prozor ili kombinacija krovnih prozora

Tokom preuređenja potkrovlja, imaćete mogućnost da ugradite ne samo jedan već nekoliko krovnih prozora. Izborom ove opcije dobićete još više sunčeve svetlosti što će vam poboljšati raspoloženje i zdravlje, a uživaćete u osećaju većeg prostora nego što zapravo jeste! Takođe, saznajte više o VELUX-ovim balkonima i terasama koje se lako grade od profesionalaca! Da li biste želeli da razgovarate sa njima?

Pročitajte još članaka

VELUX rešenja za krovne prozore imaju dodatne pogodnosti

Proverite šta su!

Zašto VELUX?

Transformacije prostora

Naša rešenja za dnevno svetlo pomažu vam da dobijete dodatni prostor pod krovom i unesete neuporedivu vrednost svom domu, vašem blagostanju i načinu na koji doživljavate svoj prostor.

Povećanje vrednosti doma

Možete biti sigurni da će vaša investicija u VELUX rešenja za proizvode povećati vrednost vaše imovine i vratiti se u velikim količinama.

Mir u vašem domu

Sa našim širokim asortimanom roletni, rezervnim delovima i popravkama, garantujemo da ćete imati najbolje moguće iskustvo.

Tu smo da pomognemo

Naš tim je posvećen vašem potpunom zadovoljstvu, od trenutka kada nas kontaktirate, preko savetovanja, do konačne instalacije.

Beskompromisni kvalitet

Vaše potrebe su naš kompas. Kontinuirano razvijamo i usavršavamo naše proizvode od 1941. godine i gradimo ih da traju.

Odgovoran izbor

Možete poboljšati kvalitet svog života pomoću održivih rešenja koja su dobra za vas i dobra za planetu.