Kondenzacija

Neželjeno snabdevanje vodom

Kondenzacija i  krovni prozori

Kondenzacija  je obično vidljivija  na  prozorima. Topli vazduh se kreće ka plafonu pa je samim tim krovni prozor  naizloženiji vlazi koja se nalazi u vazduhu. Problem, međutim, obično nije prozor, već višak vlage u prostoriji. Kondenzacija je preovlađujuća u novim kućama. Posle nekoliko godina, nove kuće se isušuju i imaju manje problema sa vlagom.  Cirkulacija vazduha, odnosno ventilacija prostorija će dosta pomoći u sprečavanju kondenzacije. 

Ugradnjom parne brane između rama krovnog prozora i krovnog pokrivača sprečava se prodor vlažnog vazduha iz unutrašnjosti prostorije u izolaciju a samim tim i sprečava pojava kondenzacije.

Kada curenje nije curenje!


Kondenzacija može da se formira ne samo na staklu. U nekim slučajevima majstor koji ugrađuje krovni prozor zanemaruje ugradnju hidroizolacionog seta između otvora u krovu i rama prozora. Ovo omogućava toplom, vlažnom vazduhu da izađe iz sobe i uvuče se ispod opšivke i/ili  obloge. Nastala kondenzacija će se povući u prostor između okvira i otvora krova, dajući izgled curenja. 

Razumevanje kondenzacije

Kondenzacija je pretvaranje vlage iz vazduha u tečnost. Pojavljuje se kada vazduh postaje prezasićen vlagom i oslobađa ga u obliku vode. Prepoznata je kao magla  koja se pojavljuje na staklu prozora u vašem domu. 
Ovo takođe može biti prvi znak upozorenja da vaš dom zadržava previše vlage na drugom mestu. Čak i ako se u vašoj kući ne oseća vlaga, ona može napraviti štetu na nevidljivim mestima.

Šta uzrokuje višak vlage?

Vazduh oko nas sadrži vodenu paru(vlažnost), a dodajemo je i normalnim disanjem, kuvanjem, čišćenjem i tuširanjem. Kada vazduh postane zasićen viškom vlažnosti, on raspršuje vlagu tako što ga kondenzuje nazad u vodu. To je ono što se pojavljuje na našem prozorskom staklu.

Zašto se kondenzacija pojavljuje uglavnom zimi?

Kondenzacija se dešava češće tokom hladnijeg vremena jer postoji veća temperaturna razlika između toplog vazduha u vašem domu i spoljašnjeg hladnijeg  vazduha. Topli vazduh nosi veće količine vode od hladnog vazduha. Kada  topli, vlažni unutrašnji vazduh dodirne hladnu površinu, kao što je staklo prozora, vlaga u vazduhu stvara kondenzaciju na hladnijoj površini.

Kako prepoznati kondenzaciju:

- Buđ na zidovima, krilu prozora, unutrašnjoj oblozi
- Ljuštenje ili mehurići na spoljašnjoj farbi zidova
- Loša krovna ili zidna izolacija
- Oštećene podne pločice i nameštaj
- Truljenje konstrukcionog drveta između spoljašnjeg zida

Zaustavljanje viška vlage

Da biste se borili protiv kondenzacije, morate ograničiti količinu vodene pare u vašem domu. Počnite uklanjanjem izvora koji doprinose viškom vlažnosti.

-Redovno ventilirajte sve prostorije  u vašem domu. 

- Ugradite prozore sa  trostrukim staklom sa energetski efikasnim LOW-E zastakljenjem koji pomažu da se unutrašnje staklene ploče zagrevaju.  
- Pozicionirajte radijatore ispod prozora kako biste pomogli zagrevanje unutrašnjeg stakla
- Tuširajte se kraće kako biste smanjili unutrašnju vlagu
- Kuvajte sa poklopcima na šerpama kako  biste smanjii količinu vlage u vazduhu
- Postavite ventilator na plafon kako biste sprečili da se topli vazduh podigne do plafona a samim tim sprečili kondenzaciju krovnih prozora
- Nabavite uređaj koji isušuje vazduh i koristite ga u zimskim mesecima i kada je kišno vreme


Pomozite vašoj kući da lakše diše

Zato što je nemoguće zaustaviti sve izvore vlage u vašoj kući ,veoma je važna i ventilacija. Vaš dom treba da se redovno provetrava kako bi se izborio sa kondenzacijom. Zapamtite da hladni vazduh može zadržati manje vodene pare od toplog, tako da je zimi vazduh spolja često dosta suvlji od  zagrejanog vazduha u vašem domu.  Zbog toga, dozvoljavajući vlažnom unutrašnjem vazduhu da se pomeša sa spoljašnjim, suvim vazduhom, smanjujemo i sprečavamo pojavu kondenzacije. 

Možete preduzeti sledeće korake kako biste poboljšali ventilaciju vaše kuće:

- Ventilacione otvore sistema za ventilaciju ostavite otvorenim kako bi topli vazduh mogao da se podigne i izađe napolje

- Paljenje ventilacije u kuhinji i kupatilu češće tokom  zime kako bi se višak vlage eliminisao
- Otvorite prozor u svakoj sobi na par minuta dnevno kako bi vazduh cirkulisao
- Zavese i roletne sklonite sa prozora kako bi topli vazduh mogao da cirkuliše oko stakla
- Proverite da li su vaši gasni uređaji i uređaji za sušenje veša pravilno izduvali vazduh spolja 

Kako vam ugradnja  krovnih prozora može pomoći

Ventilacija je veliki korak u brobi protiv kondenzacije, zbog čega VELUX proizvodi krovne prozore sa specijalnim karakteristimkama koje mogu pomoći vašem domu da lakše diše.

Otvaraju se
VELUX krovni prozori se mogu otvarati ručno ili električno  kako bi se topli, vlažni vazduh oslobodio iz kuće.

Drveni okrvir i krilo prozora poboljšavaju izolaciju
Svi VELUX krovni prozori su izrađeni od drveta, a ne od metala ili  vinila. Drvo je odličan prirodni izolator jer ne sprovodi toplotu, kao metal ili vinil.

Energetski efikasno staklo
VELUX krovni prozori su dostupni sa energetski efikasnim trostrukim staklom, koje ima funkciju da unutrašnji sloj stakla održava toplijim kako ne bi dolazilo do nastanka kondenzacije.

Saveti za održavanje

Pre nego što napuste fabriku, svi VELUX krovni prozori se tretiraju fungicidom na bazi vode i baktericidom.  Nakon ugradnje, u redovnim intervalima, potrebno je raditi osnovni servis prozora i prelakirati slojem kvalitetnog laka. 
Ako je, međutim, kondenzacija bila problem , možda je došlo do promene boje ili pojave buđi, koje nikako ne utiču na jačinu samog drveta, ali mogu da rezultuju ne tako dobrim izgledom prozora.

Uklanjanje buđi sa drveta

1. Buđ treba eliminisati sredstvom za sterilizaciju. Skinite površinski sloj buđi a zatim očistite površinu rastvorom koji ste napravili od kućnog izbeljivača i vode u srazmeri 1:10.

2. Dobro isperite čistom vodom. Kada se dobro osuši, ošmirglajte drvo šmirglom srednje jačine. Ponavljajte korake 1. i 2. sve dok ne skinete svu buđ sa drveta.

3. Na kraju, premažite providnim sredstvom za zaštitu drveta , a zatim završite bojom ili providnim lakom.

Korišćenje krovnih prozora tokom zime

Tokom snežnog vremena ventilacioni poklopac treba da bude zatvoren.  Ako je ventilacioni pokopac otvoren, topli vazduh iz prostorije će izaći kroz poklopac i otopiti sneg iznad krovnog prozora. Otopljeni sneg će se zalediti na pokrivkama prozora i biće veoma teško otvoriti ga. Ako želite da provetrite sobu, prozor se mora otvoriti samo na  kratko.

Čak i bez snega na krovu, voda se može hladiti sa otvorenog poklopca  za ventilaciju u hladnijim periodima.  Ovo se može desiti kada se topli, vlažni vazduh iz unutrašnjosti zgrade sretne sa veoma hladnim spoljašjim vazduhom. Zato u ovakvim situacijama ventilacioni poklopac treba da bude zatvoren. Ako želite da provetrite prostoriju, savetujemo vam da otvorite prozor.

Tokom proleća i jeseni, kada su česte promene vremena, povećan je rizik za nastanak kondenzacije.

Pogledajte u videu ispod kako možete preduprediti nastanak kondenzacije ili ovu pojavu bar značajno umanjiti.
Svima nam stvara neprijatnu klimu u domovima, a posvećenim aktivnostima i razumevanjem njenog porekla, možemo situaciju značajno popraviti.