Konverzija potkrovlja: 15 + 1 korak za stvaranje elegantnog potkrovlja

Ako tražite novi dom na tržištu, vredi razmotriti sve aspekte vaših potreba - ne samo one koje trenutno imate, već biste takođe trebali pokušati da zamislite svoje buduće potrebe. Ako ustanovite da trenutna površina omiljene opcije nije dovoljno velika, ili mislite da ćete uskoro zahtevati više, to ne mora da znači da treba da nastavite sa potragom za dom. Možda ste upravo pronašli ono što ste tražili. . .

Izgradnja soba u potkrovlju je pravo rešenje

Postoji nekoliko opcija za proširenje. Verovatno najjednostavnije i najočiglednije od njih je konverzija potkrovlja. Da biste se i sami uverili u to, prikupili smo neke važne tačke za vas, koje će vam dati detaljne smernice i pomoći će vam da izbegnete neprijatna iznenađenja u budućnosti.

Svaki detalj je važan

1. Ako vaš dom nije dovoljno velik (porodica je porasla ili deci koja su do sada delila prostor trebaju sopstvene sobe), prodaja imovine i kupovina nove nije jedina dostupna opcija. Renoviranje potkrovlja je alternativa. Ako odlučite da to uradite, ne morate da napuštate svoj voljeni dom, ili prdgrađe, ne morate da kažete zbogom svojim prijateljima, a vaša deca ne moraju da menjaju školu.

2. Ostavite sebi dovoljno vremena da se pripremite za renoviranje potkrovlja. Za početak, kontaktirajte svoje lokalne vlasti da biste saznali šta je dozvoljeno, a šta nije. Takođe je vredno posetiti kancelariju lokalnog glavnog arhitekte da biste dobili neke informacije.

3. Čak i ako po zakonu niste obavezni da imate odobren plan gradnje i učešće arhitekte, konsultujte ga ako možete. Pored toga što nudi različite opcije, arhitekta može biti u kontaktu sa profesionalcima kao što su mehaničari tla i statički inženjeri i stručnjaci za očuvanje drveta, koji mogu dati tačnu procenu statusa vašeg doma. Ovo je takođe važno jer želite da znate koja ograničenja mogu nastati tokom konverzije potkrovlja. Ali pre svega toga, napravite test za procenu svog doma da biste odlučili da li se tavan uopšte može transformisati u životni prostor. Prođite kroz najosnovniju kontrolnu listu koja uključuje pitanja poput: „Da li je visina plafona najmanje 2 metra?“

4. Ako ste upoznati sa lokalnim građevinskim propisima i procenili ste stanje i karakteristike kuće, možete početi da dajete svojim idejama stvarnu formu. Najjednostavniji način da to uradite je uz pomoć arhitekte, kako to često nalaže zakon. U svakom slučaju, izaberite arhitektu koji ima veliko iskustvo u preuređenju potkrovlja i, što je još važnije, otvoren je za vaše ideje i sluša vaše potrebe.

5. Kada je dizajn gotov, treba napraviti procenu troškova. Najjednostavniji način da to uradite je da dobijete ponude od građevinskih kompanija za svaki od radova potrebnih za realizaciju. Morate se posavetovati sa više od jedne građevinske kompanije. Preliminarni proračun troškova implementacije može se napraviti koristeći prosek dobijenih ponuda.

6. Ako imate tržišnu procenu troškova i ona ispunjava vaše finansijske mogućnosti, možete nastaviti sa proširenjem. Međutim, iskustvo pokazuje da se tokom implementacije često javljaju nepredviđeni radovi, što povećava ukupnu cenu radova i do 20%. Šansa za nastanak dodatnih troškova može se svesti na minimum uz dobro pripremljen i detaljan plan implementacije, ali imajte na umu da i dalje ne možete izbeći neočekivane situacije u 100% vremena.

7. Postoje dve opcije kada je u pitanju implementacija. Prvi je da tražite i zaključujete ugovore sa profesionalcima za svaku fazu rada. Jasna prednost ovoga može biti niža cena. Međutim, to znači da ćete biti odgovorni za zakazivanje radova i upravljanje kašnjenjima. Druga opcija je angažovanje generalnog izvođača. Ova opcija je skuplje, ali vas oslobađa tereta da trošite svoje dragoceno vreme na odabir profesionalaca, zakazivanje radova i, što je verovatno najteže, upravljanje kašnjenjima.

8. To je kliše, ali svaki građevinac i profesionalac zaista ima dve od sledeće tri karakteristike: brzinu; obavljanje posla u najkraćem mogućem roku, nisku cenu, visok kvalitet.

Morate da odlučite koje su vam dve karakteristike najvažnije. Po našem mišljenju, to je poslednjia, c. Konverzija potkrovlja je posebna vrsta konstrukcije koja zahteva veliko iskustvo i veštinu.

9. Raspored prostora – Budite dobar šahista i uvek razmišljajte nekoliko koraka unapred. Kasnije će vam biti lakše da preuredite zidove ili nameštaj ako sada postavite vrata, prozore i lampe, postavite električnu mrežu tako da odgovara budućim potrebama. I imajte na umu planiranje skladišta, koje bi mogao da bude prilično nezgodan u potkrovlju sa kosim plafonom.

10. Pristup na sprat. Pametno birajte stepenište. Uverite se da ne morate da pređete celu kuću ako treba da idete gore. Nemojte stvarati mnogo nepotrebnih prolaza. Planirajte pogodno stepenište. Pomislite na starije/mlađe članove vaše porodice. Visina stepenika ne bi trebalo da prelazi 17 cm, već treba da bude bliža 16 cm. Ne zaboravite na rukohvat.

11. Kada planirate određene lokacije krovnih prozora, uverite se da postoji dovoljna visina parapeta. Takođe, imajte na umu da bi trebalo da budete u mogućnosti da udobno gledate kroz prozor i dok sedite i dok sedite. Ako je visina donjeg okvira previsoka, kroz njega možete videti samo gledajući nagore, što rezultira osećajem kao da ste u rupi ili na dnu bunara. Visina gornjeg okvira takođe ne bi trebalo da bude preniska, inače biste mogli da imate pogled samo nadole. Što se tiče veličine krovnog prozora, birajte što veći ili koristite višestruka rešenja za prozore, jer ga kasnije nećete zameniti ako se pokaže da je premali.

12. Iako krovni prozori donose odlično osvetljenje u vaše tavanske prostore, uverite se da planirate unapred kako ćete kontrolisati toplotu i svetlost. Obratite pažnju na odabir pravih proizvoda za zaštitu od sunca kao što su VELUX roletne za vaše prozore koji mogu biti automatizovani i napajani putem solarne ili električne energije. Na taj način možete čak i eliminisati potrebu za korišćenjem klima uređaja. Ali, imajte na umu da unutrašnje roletne ne rešavaju zaštitu od toplote, već samo spoljašnje.

13. Koristite neke trikove kada dizajnirate osvetljenje. S jedne strane moguće je izbeći tradicionalno postavljanje rasvete na plafon zbog kosih plafonskih površina. Mogli biste da koristite zidne konzole, lampe koje se mogu nagnuti, ugradne lampe i/ili skriveno LED osvetljenje. S druge strane, možete iskoristiti prirodno svetlo sa prozorima, a da ne pominjemo da su roletne dobar način za kontrolu i prigušivanje svetlosti. Samo se pobrinite da ste svesni posebnih mogućnosti koje nudi vaše potkrovlje. Na primer, čak i vidljiva drvena konstrukcija potkrovlja može se koristiti za ugradnju svetla.

14. Jedna tipična karakteristika potkrovlja je da se formiraju niski prostori i udubljenja koja na prvi pogled izgledaju kao da je nemoguće iskoristiti. Koristite ih kao skladište kako biste imali prozračniji osećaj u preostalom prostoru. Ne prekrivajte krovnu konstrukciju sa unutrašnje strane. Vidljivim drvenim konstrukcijskim elementima dajete poseban čar prostoru bilo da ih održavate u originalnom, prirodnom stanju ili farbate.

15. Takođe treba pažljivo planirati lokaciju kupatila. U idealnom slučaju, pozicija novog kupatila bi bila iznad postojećih kupatila u prizemlju. Na ovaj način možete uštedeti mnogo na sečenju i inžinjerskom delu posla.

Niste sami

Osećate se pomalo preplavljeni svim ovim informacijama? Potpuno je u redu. Ako vam je potrebna pomoć, VELUX je kompanija kojoj se možete obratiti. Sa preko 80 godina iskustva u donošenju dnevne svetlosti i svežeg vazduha u domove, razvili smo veliki izbor proizvoda i dodataka koji će zadovoljiti svačije potrebe. Ako ste raspoloženi da nastavite i pogledate neke dodatne ideje, kliknite na link ispod.

Pročitajte još članaka

VELUX rešenja za krovne prozore imaju dodatne pogodnosti

Proverite šta su!

Zašto VELUX?

Transformacije prostora

Naša rešenja za dnevno svetlo pomažu vam da dobijete dodatni prostor pod krovom i unesete neuporedivu vrednost svom domu, vašem blagostanju i načinu na koji doživljavate svoj prostor.

Povećanje vrednosti doma

Možete biti sigurni da će vaša investicija u VELUX rešenja za proizvode povećati vrednost vaše imovine i vratiti se u velikim količinama.

Mir u vašem domu

Sa našim širokim asortimanom roletni, rezervnim delovima i popravkama, garantujemo da ćete imati najbolje moguće iskustvo.

Tu smo da pomognemo

Naš tim je posvećen vašem potpunom zadovoljstvu, od trenutka kada nas kontaktirate, preko savetovanja, do konačne instalacije.

Beskompromisni kvalitet

Vaše potrebe su naš kompas. Kontinuirano razvijamo i usavršavamo naše proizvode od 1941. godine i gradimo ih da traju.

Odgovoran izbor

Možete poboljšati kvalitet svog života pomoću održivih rešenja koja su dobra za vas i dobra za planetu.