Osvetljenje potkrovlja: u duhu prirodnosti

Da li ste počeli da primećujete da nema dovoljno svetla u vašoj kući (ili sobi/stanu u potkrovlju)? Od kada ste se uselili možda ste to osetili, ali pošto ne vidite šanse da postavite nove prozore, odustali ste od ideje i prestali da razmišljate o rešenjima. Jeste li sigurni da ste svuda tražili? Da li ste pogledali gore, na primer? Gore, bukvalno. Ako ugradite krovne prozore, prostor će se ne samo kupati u prirodnijem svetlu, već će doneti i dodatne prednosti. Čitajte dalje da biste saznali šta su.

Više dnevne svetlosti u vašem domu

Ako je nedostatak dovoljnog osvetljenja faktor koji vas navodi da razmišljate o selidbi na novo mesto, zaboravite na to. To više ne bi trebalo da bude dilema. Iako ne postoji univerzalno rešenje koje bi odgovaralo svačijim potrebama po ovom pitanju, postoji mnogo ideja koje bi se mogle uzeti u obzir. I upozorenje na spojler, selidba nije među njima.

Kada je u pitanju protok više dnevne svetlosti u vaš dom, ključno je razmisliti o tome gde i kako dnevno svetlo dolazi do vas i koji mogu biti potencijalni uzroci njegovog gubitka. U većini slučajeva, što nije iznenađujuće, prozori su primarni izvori prirodnog svetla, oni definišu vaše „igralište u zatvorenom“, a refleksije su vaše „igračke“.

Osvetljenje potkrovlja kao element dizajna

Iako zavese mogu poslužiti kao lep element dizajna u prostoriji, dajući nagoveštaj elegancije, njihovo uklanjanje omogućava protok više svetlosti. A, kada smo već kod dizajna, svetliji prostori su sami po sebi elementi dizajna enterijera na neki način. Pitanje je: kako stvoriti svetlije prostore? Jedan od odgovora bi mogao biti korišćenje reflektujućih boja uopšte, koje su bliske belim, svetli pasteli su dobri primeri. Međutim, ogledala takođe mogu biti prikladni elementi u dizajnu vaše prostorije. Ako prihvatite bilo koji od predloga, osetićete da svetlost doseže čak i najudaljeniji deo vašeg doma.

Ugradnjom krovnih ili ravnih krovnih prozora, ne samo da možete nadograditi svoj životni prostor u smislu svetla, već će vam oni takođe biti od velike koristi.

Prirodno svetlo pobeđuje na mnogo načina

Dnevno svetlo je dirljiv pratilac bez obzira na to gde se nalazite, napolju u sunčanom parku ili unutra dok sedite udobno u svom potkrovlju. Osim što podiže nivo vitamina D, sunčeva svetlost dovodi do dobrog raspoloženja, a da ne spominjemo njegovu fantastičnu moć u transformaciji estetike sobe. Prirodno svetlo je sposobno da arhitektonski oblikuje prostore, poboljšavajući dizajn. Senke i svetlost stvaraju kontrast koji pomaže da oživi najlepše kompozicije. Stoga, puštanje više svetla u vaš prostor neće samo pozitivno uticati na vaše raspoloženje, već će uticati i na ceo vizuelni izgled vašeg stana/kuće.

Kada koristiti veštačko svetlo?

Ispravno pitanje i fer poenta. Ukratko, to je stvar ukusa. . . u određenoj meri. Ako uzmete u obzir kakvu magičnu prirodnu svetlost daje celokupnoj atmosferi prvobitno prosečne sobe u potkrovlju u poređenju sa veštački osvetljenom prostorijom, sasvim je očigledno za koju ćete se odlučiti. Osim estetike, ni finansijski aspekti nisu zanemarljivi. Svaki put kada izaberete da koristite veštačko svetlo, birate da ne koristite prirodno, za koje se može reći da nije uopšte povoljno ni za vaše zdravlje ni za vaš budžet. Očigledno je da je veštačko svetlo neizbežan deo naših života, ali kao pravilo, umesto da ga zanemarimo, trebalo bi da ga izbegavamo da ga koristimo. Kad god možete, izaberite prirodno svetlo.

Osvetljenje potkrovlja kao investicija

Instaliranje krovnih prozora služiće različitim namenama. Osim što obezbeđuje prirodno osvetljenje potkrovlju, to je i vredna investicija. Sve prednosti prirodnog osvetljenja su dugoročne: ako se spremate da prodate svoj dom u budućnosti, osetićete da tržište takođe ceni vašu investiciju.

Profesionalni izvori inspiracije

Ako ste ubeđeni u postavljanje krovnih prozora i želite da krenete, VELUX je kompanija koju tražite. Imamo preko 80 godina iskustva u donošenju dnevne svetlosti i svežeg vazduha u domove. Zahvaljujući velikom izboru VELUX proizvoda i dodataka, sve lične potrebe su uzete u obzir i dobrodošle, a sva rešenja su napravljena po meri. Osvetljenost, zdravlje i energetska efikasnost su ključne reči koje karakterišu VELUX-ov pristup koji verovatno odgovara i vašim vrednostima. U slučaju da ste spremni da nastavite, ali vam je potrebno više ideja i doprinosa, VELUX rešenja mogu biti sjajni izvori inspiracije koji podržavaju sve planove sa puno prirodnog svetla.

Pročitajte još članaka

VELUX rešenja za krovne prozore imaju dodatne pogodnosti

Proverite šta su!

Zašto VELUX?

Transformacije prostora

Naša rešenja za dnevno svetlo pomažu vam da dobijete dodatni prostor pod krovom i unesete neuporedivu vrednost svom domu, vašem blagostanju i načinu na koji doživljavate svoj prostor.

Povećanje vrednosti doma

Možete biti sigurni da će vaša investicija u VELUX rešenja za proizvode povećati vrednost vaše imovine i vratiti se u velikim količinama.

Mir u vašem domu

Sa našim širokim asortimanom roletni, rezervnim delovima i popravkama, garantujemo da ćete imati najbolje moguće iskustvo.

Tu smo da pomognemo

Naš tim je posvećen vašem potpunom zadovoljstvu, od trenutka kada nas kontaktirate, preko savetovanja, do konačne instalacije.

Beskompromisni kvalitet

Vaše potrebe su naš kompas. Kontinuirano razvijamo i usavršavamo naše proizvode od 1941. godine i gradimo ih da traju.

Odgovoran izbor

Možete poboljšati kvalitet svog života pomoću održivih rešenja koja su dobra za vas i dobra za planetu.