{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Planiranje: Baukooperative GmbH / Fotografije: Patricija Vajskiršner
Dovoljno prostora

Ponekad vas život iznenadi i poremeti sve u trenutku, ali i to iznenađenje vas vodi upravo onde gde ste želeli da budete. Porodica Kram je upravo završila renoviranje svog doma i bili su spremni za odmor, ali su umesto toga započeli potpuno novu, mnogo veću rekonstrukciju. Postojao je zaista dobar razlog za to.
„Naša kuća je izgrađena šezdesetih godina kao kuća za više generacija. Grejanje smo zamenili 2008. Kada smo dobili vesti o prinovi, brzo smo shvatili da će nam prostor kojim raspolažemo biti premali“, kaže Bernard Kram, vlasnik kuće. Budući otac je počeo sam da planira proširenje. Nakon skoro dva meseca planiranja, dograđeno je 60 m2 i taj dodatak je sada postao centar porodičnog života posle tri meseca izgradnje.

Optimalni položaj prozora za ravan krov

Kontrolisanje količine svetlosti je od samog početka deo projekta arhitekata studija Baukooperative. Ideja je bila da prirodno svetlo istakne drvo u dnevnom boravku i učini atmosferu toplom i prijatnom. Prirodno svetlo je svima važno, ali posebno je bitno porodicama sa decom. Dnevna svetlost pomaže deci da budu aktivna, da se koncentrišu i uče, a to je upravo ono što rade u prvim godinama života. Bilo da čitaju knjige u svom kutku sa roditeljima, crtaju i prave nešto ili se igraju žmurke u dnevnom boravku. „Koristili smo VELUX Daylight Visualizer za planiranje. Pomoću VELUX vizuelnih prikaza smo uspeli da uočimo razlike u pozicioniranju izvora dnevne svetlosti u fazi planiranja kako bismo se postarali za to da sve bude na savršenom mestu.“

Porodica je na kraju izabrala prozor za ravan krov u ušuškanom kutku dograđenog dela, kao i u kuhinji. Zakrivljeni stakleni krov unosi magiju dnevne svetlosti u dom: jedinstveni zakrivljeni stakleni vrh omogućava dase kišnica lako ocedi čak i na krovovima bez nagiba. Jedinstveni dizajn, tanak okvir i nevidljivo krilo vam pružaju maksimum dnevne svetlosti, čak i sa ugrađenim roletnama. Zakrivljeni stakleni krov ima dvoslojno ili troslojno staklo, što je izuzetno energetski efikasno i prigušuje zvuke kiše, grada ili saobraćaja. Zbog svega tog dobijate najbolje od spoljašnjeg prostora bez smetnji i to je isto jako važno za porodice sa decom.

Glavne prednosti VELUX krovnih prozora

Otkad žive u kući, krovni prozori su porodici obezbedili mnoge prednosti. „Veliki prozori i pažljivo pozicionirani prozori za ravan krov su nam pružili sobu okupanu svetlošću čak i njenim najudaljenijim kutcima. „Soba nam je svetla od jutra do sumraka i jako malo koristimo rasvetu“, objašnjava gospodin Kram. To im nije smetalo da obezbede i privatnost doma. „Ideju ugradnje prozora za ravan krov smo dobili u fazi planiranja kada nam je postalo jasno da će skrovitiji delovi dograđenog prostora biti previše mračni.“ Gospodin Kram kaže: „Prozor za ravan krov kao izvor svetla za taj prostor je zaista bio savršeno rešenje.“ Štaviše, krovni prozori pospešuju prirodnu ventilaciju, vazduh u kući je čistiji i sprečava se mogućnost pojavljivanja buđi u najvlažnijim delovima kuće. Porodica je odlučila da drugi prozor za ravan krov postavi iznad kuhinje, što olakšava njeno provetravanje prilikom kuvanja.

Zakrivljeni stakleni krov unosi magiju dnevne svetlosti u dom: jedinstveni zakrivljeni stakleni vrh omogućava da se kišnica lako ocedi čak i na krovovima bez nagiba. Jedinstveni dizajn, tanak okvir i nevidljivo krilo vam pružaju maksimum dnevne svetlosti, čak i sa ugrađenim roletnama. Zakrivljeni stakleni krov ima dvoslojno ili troslojno staklo, što je izuzetno energetski efikasno i prigušuje zvuke kiše, grada ili saobraćaja. Zbog svega tog dobijate najbolje od spoljašnjeg prostora bez smetnji i to je isto jako važno za porodice sa decom.

Planiranje: Baukooperative GmbH / Fotografije: Patricija Vajskiršner
Okupano zlatnim sjajem

Bernard Kram sa oduševljenjem govori o „zlatnom sjaju“ koji uveče, kada je sunce nisko na zapadu, prodire kroz prozore za ravan krov i celu sobu ispunjava toplim, mekim svetlom.

"Atmosfera je zaista posebna."
– Bernard Kram, vlasnik kuće
Planiranje: Baukooperative GmbH / Fotografije: Patricija Vajskiršner
Novi kvalitet života

Nakon nekoliko meseci rada, četvoročlana porodica živi sjajan život u novom domu i stvara uspomene sa najmlađima. Dom je savršeno mesto kakvo su zamišljali za odgajanje dece. I ne samo zbog dnevne svetlosti. Bernard Kram ne može da se zasiti pogleda na vrt: „Sedimo za trpezarijskim stolom i gledamo staro drvo šljive ili ptice i veverice, a to zaista nema cenu. Srećni smo zbog dograđenog prostora i ovo je zaista dom za nas.“

Preporučeni VELUX proizvodi
Prozori za ravne krovove sa zakrivljenim staklom
Idi do proizvoda
Krovni prozor sa ravnom staklenom površinom
Idi do proizvoda
Roletna za zaštitu od toplote (MSU)
Idi do proizvoda