{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Interpolacija u urbani kontekst

Pronalaženje etažne jedinice ili novog projekta izgradnje sa prilagodljivim tlocrtom u Berlinu je skoro nemoguće. „Zašto jednostavno ne kupiti neiskorišćeno potkrovlje i proširiti ga?“ pomislila je porodica Šnajder. I to su i uradili! Za samo osam meseci je san o projektovanju sopstvenog doma postao stvarnost. Porodica je to uradila na način koji je sve popularniji: interpolacija u urbani kontekst. To je izgradnja na praznom ili nedovoljno izgrađenom zemljištu u okviru postojeće zajednice. Time se omogućava stvaranje novog životnog prostora u okviru postojećih zgrada i ispunjavanje modernih potreba bez narušavanja originalnog izgleda oblasti. Šnajderovi su imali prazno platno, kao pioniri koji su izgradili Berlin današnjice! Mogli su snove o idealnom domu da pretvore u planove i sve što je bilo potrebno je da ispune potkrovlje svežim vazduhom i svetlom. Stvorili su stambeni prostor iz ništavila.

Glavne prednosti VELUX krovnih prozora

Veliki prozori stan održavaju toplim u zimskim danima. „Na jesen uglavnom ne palimo grejanje iako naši poznanici u tom trenutku greju nedeljama“, kaže Marko Šnajder o efikasnom korišćenju energije sunca.

Pored toga, to što VELUX prozori imaju Balanced Ventilation ventilator za prozor obezbeđuje dovoljnu cirkulaciju vazduha u skladu sa standardom DIN 1946-6, što znači da nije potrebna dodatna ventilacija. „To nam omogućava da uštedimo dosta na energiji koju bismo inače potrošili“, otkriva nam vlasnik kuće.

Pored očiglednih i tehničkih prednosti dnevne svetlosti, deca Šerine i Marka su takođe uzbuđena zbog velikih prozora u sobama. „Ćerka često leži na tepihu ispod prozora i tu se igra ili gleda u nebo i otkriva oblake u obliku njenih omiljenih životinja“, kaže njena majka.

Konverzija sa stilom

Površina krova okrenuta ka ulici nije mogla mnogo da se izmeni. Zato su terase i prozori na nagnutom krovu ugrađeni na severnoj strani zgrade koja je okrenuta ka dvorištu. Ali Šnajderovi su to iskoristili i rešili da kombinuju nekoliko VELUX krovnih prozora u sobama na južnoj strani. Time su ispoštovali propise i izgradili osnovu za uštedu energije u lepoj etaži, koju su Šnajderovi sami osmislili.

VELUX krovni prozori sa gornjim vešanjem krila se otvaraju i zatvaraju pomoću elegantne donje ručke i pružaju otvoren pogled na horizont i maksimum dnevne svetlosti. VELUX električni i prozori sa solarnim napajanjem su idealni za situacije kad položaj nije na dohvat ruke, kao što su zasvođeni plafoni. Inovativni sistem prozora, roletni i spoljašnjih roletni sa daljinskim upravljanjem vam omogućava da ih otvarate i zatvarate dodirom dugmeta. Pomoću kontrolnog prekidača je svaki prozor na dohvat ruke, lako i brzo. Savršeni za nedostupna mesta, oni su vrhunski izbor za svež vazduh i veću udobnost enterijera.

"Na jesen uglavnom ne palimo grejanje iako naši poznanici u tom trenutku greju nedeljama."
– Marko Šnajder, vlasnik kuće
Porodični život pod krovom

„Ovde se osećamo kao kod kuće – i u stanu i u naselju“, kaže Šerina Šnajder. Dnevni boravak ispunjen svetlošću je postao omiljeno mesto u kom se porodica druži. „Leti ne moramo da palimo svetla do kasno uveče, jer kroz krovne prozore dobijamo mnogo dnevne svetlosti.“
Otkako su se uselili, porodica je dom prilagodila svojim potrebama, ali je očuvala odlike naselja i zgrade u koju su se uselili. Pretvaranje potkrovlja u dom im je omogućilo da ostanu u gradu, ali i počnu ispočetka u domu koji potpuno ispunjava njihove potrebe.

Preporučeni VELUX proizvodi
VELUX krovni prozori (GPU)
Idi do proizvoda
Siesta unutrašnje roletne (DKL)
Idi do proizvoda

Spoljašnje roletne (SSL)
Idi do proizvoda