{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Fotografije: Relja Ivanić
Utočište u prirodi

Užurbani tempo posla i škole znače da porodica sanja o kući za odmor u prirodi u kojoj bi svako imao svoj kutak za opuštanje, ali koja bi imala i zajednički prostor u kom mogu da obeduju, pričaju i prostor za dečju igru. Trebalo im je utočište za porodične odmore koje je dovoljno veliko i udobno za produženi boravak. Želeli su da obnove ovu kuću u Alibunaru, Srbiji: prostor je projektovan za kvalitetno zajedničko vreme, stvaranje sjajnih uspomena i udobnost čak i za duži boravak.

Opuštanje pod prirodnim svetlom

U potkrovlju su tri spavaće sobe povezane sa galerijom, sa obiljem dnevnog svetla i svežeg vazduha zahvaljujući VELUX krovnim prozorima. Materijal okvira prozora unapređuje dizajn, jer drvo daje prirodni osećaj topline modernom domu, održivo je i dugotrajno. Većina prostora u kući ima side-by-side (jedan do drugog) prozore koji pružaju pogled i više svetla. U okviru tog rasporeda, studio Modelart Arhitekti je napravio prostor koji ispunjava glavnu želju porodice – imaju mesta za zajedničko provedeno vreme, a mogu i da se povuku u svoj kutak i opuste. To kuću za odmor čini idealnom i za duže boravke. Krovni prozori obezbeđuju više svetlosti u potkrovlju, deluje prostranije, pa svaki manji kutak može da bude spavaća soba i više od toga! Deca obožavaju da se zavale u lejzi begove i gledaju oblake, a odrasli su oduševljeni pogledom na zvezdano nebo iz kreveta. Prirodno svetlo u kupatilu je veliki plus, zahvaljujući krovnim prozorima, kao i mogućnost ventilacije i to što ne brinu o privatnosti.

Fotografije: Relja Ivanić
Prostrana druga kuća okupana svetlošću

Geometrija kuće je inspirisana tradicionalnim vojvođanskim kućama, poznatim kao „švapske“ kuće koje su izgrađene uzdužno u odnosu na ulicu. Sama zgrada je otvorenija ka dvorištu i to može da poboljša povezanost sa prirodom. Unutra, dnevni boravak i trpezarija zajedno čine glavni prostor za okupljanje. To je veliki, otvoreni prostor u kom kroz VELUX krovne prozore dopire dnevna svetlost, što optički povećava prostor. Trpezarija se otvara ka terasi u zadnjem dvorištu i ističe prirodni ambijent u kući. Pogled kroz prozore čini dnevni boravak prostranijim, a svetlo koje kroz njih dopire stvara topao, udoban ambijent. Porodica ima sve što im je potrebno ovde, kao i u kući u kojoj stalno borave, ali imaju dovoljno prostora za sve članove, pa kad borave ovde, nemaju osećaj da im je to lokacija za odmor. Osećaju kao da im je to druga kuća.

Fotografije: Relja Ivanić
Poštovanje tradicije

Zgrada se nalazi između tradicionalnih kuća, pa su arhitekte želele da naprave nešto što je u skladu sa okruženjem, ali novo i uzbudljivo kako bi porodica kad god dođe ugledala drugačiju i modernu kuću. Raspored zgrade je omaž tradicionalnim lokalnim konstrukcijama, ali boje i materijali unose moderan duh. Fasada je obložena crnim, blago reflektujućim ciglama, a krov je pokriven tamnim crepom što joj daje monolitan izgled, ali je žuti detalji i staklene površine čine zanimljivom. Reflektujuće cigle tokom dana daju različite efekte, jer ih sunce svakog sata obasjava pod drugim uglom. Ta mogućnost menjanja izgleda čini dizajn bezvremenim, a porodici pruža prelepo utočište za mnogo budućih godina.

Preporučeni VELUX proizvodi
VELUX balkon (GDL)
Idi do proizvoda
VELUX vertikalno rešenje (VIU)
Idi do proizvoda

Spoljašnje roletne (SSL)
Idi do proizvoda