{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Zdravo i održivo

Moderan dom sa zdravom unutrašnjom klimom i izuzetnom energetskom efikasnošću koji ne odudara od tradicionalnih susednih kuća. To je prva aktivna kuća u Sjedinjenim Državama. Dom porodice Smit u Sent Luisu, u Misuriju koja uživa u njegovoj udobnosti.

Za porodicu Smit je preseljenje u prvu aktivnu kuću u SAD 2013. godine bio novi početak, ali i povratak u prošlost. Dejvid Smit je odrastao blizu mesta na kom se nalazi aktivna kuća i rado se seća „malog bejzbola“ u dvorištu preko puta. Kada im je arhitekta Džef Dej (iz firme Jeff Day and Associates iz Sent Luisa) predložio stanovanje u aktivnoj kući, Smitovi su odmah pristali.

Udoban dom za tročlanu porodicu

„Želeli smo udobnu i lepu kuću sa mnogo pogodnosti“, kaže vlasnik Dejvid Smit. Želeo je da izgradi dobar dom za svoju porodicu – dva roditelja i ćerka. „Kada smo saznali nešto više o standardu aktivne kuće i šta nam to omogućava, bili smo baš uzbuđeni“, seća se Smit.

Pun pogled na spavaću sobu u kući Smitovih

Dejvid Smit

vlasnik kuće

Za projekat je zaista važno da se izgradi dom koji se uklapa u zajednicu i susedstvo. Sve u svemu, zajednica je oduševljena i dobili smo dosta pažnje. Danas se često dešava da kad me ljudi pitaju gde živim, ja jednostavno kažem da živim u aktivnoj kući. Oni znaju gde je ona.

Transformacija tradicionalne kuće u aktivnu

Strategija dizanja kuće je formirana u skladu sa kulturom i postojećim standardima za arhitekturu okruga Old Vebster, predgrađa u Sent Luisu koje svojim istorijskim zgradama, prelepim okruženjem i dobro povezanom zajednicom privlači porodice.

Tim koji je radio na projektu je od tradicionalne kuće napravio aktivnu dizajnom strukture koja se uklapa u okruženje, ali je daleko bolja od susednih kuća, jer ima minimalne operativne, energetske i troškove održavanja. Smit je iskusni računovođa i neko ko je „dobar sa brojevima“.

"„Svaki projekat mora da obezbedi vrednost određenom proizvodu. Mislim da smo to definitivno uspeli da uradimo u ovom slučaju.“"
Smit kaže
Ušteda energije uz bolji kvalitet života

Porodica uživa u manjim troškovima za energiju, ali Dejvid Smit misli da aktivna kuća vredi novca kada je u pitanju kvalitet života:
„Kod ove kuće je najlepša neverovatna količina dnevne svetlosti. Tokom dana retko palimo svetla“, kaže i opisuje porodični dom kao „izuzetno udoban“.

Preporučeni VELUX proizvodi
Krovni prozor (GLU) sa KMG motorom
Idi do proizvoda
Siesta unutrašnje roletne (DKL)
Idi do proizvoda

Spoljašnje roletne soft (SSS)
Idi do proizvoda