{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Projektovanje: WITO Massivhaus-und Baugesellschaft mbH; Fotografije: Torben Eskerod
Svaka priča o novoj porodičnoj kući počinje pitanjem: zašto je sagrađena?

Mnoge priče su slične i počinju potrebama sve brojnije porodice, ali daleko od toga da sve porodice imaju tako jasnu predstavu svojih želja, pa započinju gradnju kuće od nule. Porodica Volmer znala je o čemu mašta: kuća sa istim sobama za svu decu, spavaća soba sa garderobom, puno prostora u prizemlju i puno dnevne svetlosti.

Nakon istraživanja tržišta odlučili su da povere projektovanje i izgradnju svog novog doma kompaniji WITO Massivhaus-und Baugesellschaft mbH. Naziv kompanije (na nemačkom) nagoveštava izgradnju čvrstih kuća i čvrstu ruku pri izvođenju njihovih projekata. Kompanija je poznata širom Hamburga i nagrađena je znakom kvaliteta za svoje proizvode.

Standardni projekat prilagođen je tako da tačno zadovolji potrebe budućih stanovnika. Krovni prozori dodati su kasnije, budući da su investitori navikli na više dnevnog svetla.

Novogradnja sa VELUX krovnim prozorima, Nemačka, kuća u KakenstorfuProjektovanje: WITO Massivhaus-und Baugesellschaft mbH; Fotografije: Torben Eskerod

Jan Volmer

investitor i stanovnik kuće

Iako su dečje spavaće sobe prilično velike, nije moguće ostaviti čitavu igračku voz ili složene građevine od kocaka u sredini sobe, a da deca još i dalje imaju prostora da legnu u krevet ili udobno rade domaće zadatke. Potkrovlje je prostor za ozbiljnu igru.

Projektovanje: WITO Massivhaus-und Baugesellschaft mbH; Fotografije: Torben Eskerod

U kuću se ulazi kroz prostrano predvorje, sa ulazima u toalet za goste i ormarom smeštenim simetrično neposredno iza ulaznih vrata. Predsoblje sa stepenicama koje vode na prvi sprat otvara se prema trpezariji sa pogledom na vrt. Otvoren, gotovo simetričan raspored s ugaonom garniturom na desnoj strani i kuhinjom na levoj strani ima tople, lagane, prijatne materijale i puno dnevne svetlosti.

Projektovanje: WITO Massivhaus-und Baugesellschaft mbH; Fotografije: Torben Eskerod

Gornji sprat sa spavaćim sobama podeljen je na prostor za roditelje i prostor za decu – uz malenu kutiju sa osiguračima i sobu za muzički server. Ulaz u glavnu spavaću sobu sa vlastitim kupatilom vodi kroz spektakularnu garderobu sa balkonskim vratima. Ovo neobično rešenje je praktično i omogućava jednom partneru da ustane i spremi se bez buđenja drugog partnera. Dva deteta imaju svoje kupatilo i identične spavaće sobe.

Potkrovlje, koje investitor sam završava, biće otvoren prostor u kom deca mogu da se igraju, sa krevetom/sofom u uglu za goste i ostavom za stvari ispod donjeg zabatnog krova iznad ulaza u kuću. Veliki VELUX krovni prozori propuštaju puno dnevnog svetla, što ga čini igralištem iz snova u danima kada vreme ne dozvoljava da se deca igraju napolju.

Preporučeni VELUX proizvodi

VELUX krovni prozor (GGU)
Idi do proizvoda
Siesta unutrašnje roletne (DKL)
Idi do proizvoda

Spoljašnje roletne soft (SSS)
Idi do proizvoda

Detalji projekta

Projekat: Porodična kuća
Lokacija: Kakenstorf, Nemačka
Arhitekta: WITO Massivhaus-und Baugesellschaft mbH
Godina: 2019.
Fotografije: Torben Eskerod