{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Svakodnevna povezanost sa prirodom

Prelep prostor pun svetlosti je svačiji san, a uz pravi dizajn to može da se postigne u bilo kom prostoru. Potpuno funkcionalan dom u malom prostoru, sa modernim rasporedom i u tradicionalnom okruženju? Nikakav problem! U Slovačkoj, blizu Bratislave, među tradicionalnim kućama niče novi, zanimljivi oblik stambene zgrade. Prednost prizemnih bungalova je u tome što su sve sobe na istoj ravni i to omogućava intenzivnu povezanost sa prirodom, pa se vlasnici kuće osećaju kao deo prirodnog okruženja čak i u manjem prostoru.

Pametne ideje bez kompromisa

Arhitekte i dizajneri enterijera su se suočili sa nekoliko izazova prilikom projektovanja ove porodične kuće, najviše zbog toga što mnogi vlasnici kuća moraju da se priviknu na ovaj novi tip gradnje: veličina parcele, lokacija zgrade i mala količina prirodnog svetla otežavaju izgradnju doma koji ispunjava sve potrebe porodice. Arhitekte moraju da smisle nešto inovativno, bez kompromisa koji bi doveli do toga da porodica ne može da se useli. Umesto pravljenja ustupaka, oni traže jedinstvena rešenja za udoban dom okupan svetlošću, sa izuzetnim ambijentom, u kom sunčevi zraci koji dopiru kroz prozore daju energiju koja traje danima. Prava kombinacija prozora postavljenih blizu pruža maksimalnu količinu dnevne svetlosti i dobar pogled u svakom delu kuće, pa porodica može da uživa u prirodnom svetlu dok priprema obrok ili sedi na kauču, a pomoću roletni i rešenja za toplotnu zaštitu mogu i da ga kontrolišu.

Trebale su nam neuobičajene ideje za svetao i prozračan porodični dom sa modernim elementima koji se ipak uklapa u okruženje.

Dobro osvetljeni životni prostori

Pošto je bungalov smešten na malu parcelu, nema velike povezanosti sa prirodnim okruženjem niti mnogo svetla. Kreativnost i pametan raspored su te odlike pretvorili u prednosti. Hodnik deli kuću na dva dela – dnevni i noćni. U većem delu kuće, u kom se nalaze dnevni boravak, kuhinja i trpezarija, dnevna svetlost dopire kroz tri VELUX krovna prozora.

Povratak dnevne svetlosti u skrivene prostore

Naravno, ostali delovi kuće takođe moraju biti osvetljeni. Elegantni svetlosni tuneli su ugrađeni u hodnik i ulaz kuće i oni propuštaju dnevnu svetlost sa krovne ravni. VELUX svetlosni tuneli propuštaju prirodnu svetlost u najskrivenije delove kuće, kao što je garderober. Vlasnici su želeli da budu u skladu sa prirodom i okolnim elementima, pa su pronašli način za to čak i u ovim delovima kuće. Gledano iznutra oni podsećaju na plafonjere, a spolja na male svetlarnike ugrađene u krovnu konstrukciju. Svetlosni tuneli omogućavaju i ventilaciju, što kuću čini udobnijom za život i lepšom, i stvaraju zdravije i prijatnije okruženje. Na lokacijama poput ove, krovni prozori imaju dodatnu prednost: kroz vertikalne prozore bi se videla samo ograda susedne kuće dok se kroz krovne prozore vide oblaci kako promiču, što omogućava povezanost sa prirodom čak i u sred grada ili gusto naseljene oblasti.

Preporučeni VELUX proizvodi
Krovni prozori na elektro upravljanje (GGL)
Idi do proizvoda

Spoljašnje roletne soft (SSS)
Idi do proizvoda
VELUX kruti tuneli (TWR)
Idi do proizvoda