{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Fotografije: Jaroslav Hejzlar
Neko voli tradicionalno, dok neko više voli novo

Neki ljudi vole tradicionalno, dok neki više vole moderno. Ali jedno je sigurno: svi vole svetao i udoban prostor za život. A kada se tradicija, moderne linije i sunčeva svetlost iskombinuju, rezultat ne može da razočara!
Na obodu malog, tihog grada Varnsdorfa u samom podnožju planine Šluknov, porodica je pronašla savršeno mesto za dom iz snova. Susedstvo je prelepa mešavina novih zgrada koja izgleda kao mix različitih stilova i konstrukcija i u kom pored modernih kuća i dalje mogu da se vide lokalne, tradicionalne kuće zvane „postavka“.

Korišćenje dnevne svetlosti kao građevinskog materijala

Od početka je bilo očigledno da porodica koja se doseljava ovde želi nešto elegantno, moderno i minimalistički, elegantnu kuću, ali i da poštuje okruženje u koje se doseljavaju i zato se odlučila za izgradnju kuće koja se uklapa u lokalnu, tradicionalnu okolinu. Kompaktna kuća čistih linija je elegantna, sa belom fasadom, impregniranim daskama i zabatnim krovom sa nadstrešnicama, što kući daje minimalistički izgled i omogućava joj da se uklopi u rustično okruženje.
Visina slemena je 10 metara, pa unutrašnjost zgrade može da se podeli na dva prostrana sprata, a pošto je dnevna svetlost bila najvažniji građevinski materijal u ovom slučaju, vizuelna veza između prizemlja i dva potkrovlja, kao i željena osvetljenost postižu se otvaranjem dela plafona na obe galerije.

Fotografije: Jaroslav Hejzlar

Prirodno svetlo ima važnu ulogu u isticanju tradicionalnih i modernih odlika ove pametno projektovane kuće.

Fotografije: Jaroslav Hejzlar
Bliska veza sa prirodom u kući

Osvetljenost dva potkrovlja je postignuta ugradnjom većeg broja VELUX krovnih prozora u krovnu oblogu. Prozori su strateški postavljeni: pažljivo su analizirani funkcija i unutrašnji raspored prostorija, što je dovelo do dobro osvetljenog i otvorenog enterijera. Jaka povezanost sa spoljašnjim prostorom i prirodom modernoj i minimalističkoj građevini pruža osećaj doma i mira i tako obezbeđuje najbolje od oba sveta.

Fotografije: Jaroslav Hejzlar
Upravljanje, ali u skladu sa prirodom

Tokom projektovanja je bilo važno da porodica oseti što je moguće veću povezanost sa prirodom i to posebno u dečjoj sobi. Zato je ključno da se svetlost i toplota koje dopiru u nju stalno kontrolišu. U tu svrhu su postavljeni kombinovani prozori sa spoljašnjom toplotnom zaštitom i unutrašnjim roletnama.

Lako rukovanje roletnama i prozorima olakšava ventilaciju, a uz pametne aplikacije, prozori automatski detektuju temperaturu i kvalitet vazduha u kući i otvaraju se i zatvaraju u odnosu na to. To kući obezbeđuje prijatnu i zdravu atmosferu sve vreme.

Preporučeni VELUX proizvodi
VELUX krovni prozori na elektro upravljanje
Idi do proizvoda
Siesta unutrašnje roletne (DKL)
Idi do proizvoda

Spoljašnje roletne soft (SSS)
Idi do proizvoda