{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Fotografije: Dano Veselski
Skandinavska kuća u Slovačkoj

Jednostavna, moderna kuća čistih linija okružena prirodom: tako izgledaju skandinavski snovi. A kako to izgleda na planinskom lancu Javornjiki? Slovački par koji živi u Holandiji je odličio da izgradi kuću za odmor iz snova za veliku familiju i mnogo prijatelja. Želeli su da stil bude skandinavski, prozračan i elegantan, ali da se ispoštuju lokalna tradicija i njihovo poreklo. Rezultat je živopisna, prazna parcela koja izgleda kao da je deo severa stavljen u ovu dolinu i tako je nastalo pravo mesto za okupljanje najmilijih i opuštanje. Čini se da će ova moderna i zanimljiva lokacija služiti za odmor generacijama.

Ljubav na prvi pogled

Cilj para je bio da izgrade skandinavsku kuću u skladu sa slovačkim tehničkim standardima i da održe dobar odnos sa komšijama i tokom i nakon izgradnje. To je, uz veliki nagib sa visinom većom od 3 metra, značilo izazov za projektante, ali se paru dopala kuća i kupili su zemlju čim su dobili prvi nacrt. „U lokaciju smo se zaljubili na prvi pogled, ali nismo znali da li je pogodna za izgradnju“, kažu vlasnici. „Međutim, čim smo videli planove, znali smo da sve za šta smo mislili da je izazov može da oblikuje jedinstvenu i uzbudljivu kuću i ispuni sve naše želje.“

Fotografije: Dano Veselski

Dobro izrađeni detalji, prirodni materijali i čiste linije su omogućile da se kuća uklopi u dolinu, ali i da se istakne.

Fotografije: Dano Veselski
Pronalaženje savršenih tačaka fokusa

Veliki prozori nisu samo elementi skandinavske arhitekture već obezbeđuju svetlost i stvaraju prozračan i miran ambijent, kao i vezu unutrašnjeg prostora sa spoljašnjim. Kuća je projektovana s tim na umu i prozori gledaju na najlepše tačke fokusa i pružaju živopisne poglede iz svih delova kuće. To omogućava dodavanje lepih, smelih detalja u sobi: jedan od tri velika VELUX krovna prozora u spavaćoj sobi roditelja gleda na ski-stazu, što čini ambijent jedinstvenim i romantičnim. Pogled na skijaše im izmami osmeh čak i u ovom luksuznom delu kuće.

Fotografije: Dano Veselski
Smirenost veze sa prirodom

Spoljašnjost kuće je u skladu sa prirodom, jer su zidovi od cigle pokriveni neobrađenim drvetom. Koncept dizajna je bio da drvo vremenom stari i da se zgrada na taj način stalno menja, stari i evoluira, baš kao i priroda. Zbog toga ova moderna kuća izgleda kao da pripada tu i da je deo okruženja. Dizajn enterijera je usklađen sa dizajnom eksterijera – bela boja, prirodni materijali i pod od hrastovine pružaju prirodni ambijent. Kuća u Paprandu je sada kraljica doline i ne postavlja se pitanje da li joj je tu mesto.

Preporučeni VELUX proizvodi
VELUX vertikalno rešenje (VFE)
Idi do proizvoda
Siesta unutrašnje roletne (DKL)
Idi do proizvoda

Spoljašnje roletne soft (SSS)
Idi do proizvoda