Kakvu vrstu kuće planirate?

Kada planirate svoj novi dom, morate početi sa – krovom! Tip krova određuje oblik unutrašnjih prostora, a različitim vrstama krovnih prozora možete prilagoditi prostorije svojim željama i potrebama. Evo tri najčešća tipa krovova i opcija koje vam nude.

Kosi krov

Kosi krov nudi mnoge mogućnosti za stvaranje prijatnog prostora sa praktičnim prednostima! Potkrovlje se može transformisati u kompletan stan pod kosim krovom ili mesto za samo jednu ili dve prostorije u kojima je život neverovatan!

Sa novim opcijama krovnih prozora, postoje beskrajne mogućnosti za projektovanje životnih prostora u potkrovlju pod kosim krovom i za još bolju upotrebu ovih nekada zaboravljenih prostora. Dozvolite da vas upoznamo sa nekim idejama.

  • Magična i romantična spavaća soba - zamislite pogled na hiljade zvezda pod kojima spavate svake noći.

  • Najuzbudljivija soba za vašu decu - od zabavne dečije igraonice do bezbedne oaze privatnosti za tinejdžere. Potkrovlje je fantastično!

  • Stan iznad grada - stan sa pogledom na grad, u kom nema ulične buke, a možete uživati na terasi ili balkonu.

  • Sobe koje se savršeno uklapaju u dom u potkrovlju - bolje iskoristite prostor u gusto naseljenim područjima i možete imati sve: baštu, parking i dovoljno prostora za celu porodicu

Ravan krov

Ravan krov je popularan izbor u modernoj arhitekturi, jer donosi niz pogodnosti koje impresioniraju stanare. Njihov prepoznatljiv oblik je suštinski element modernog dizajna. Ovakvi krovovi nude dodatni spoljni prostor, a u kombinaciji sa krovnim prozorima za ravne krovove, sobe ispod su ispunjene dnevnom svetlošću i svežim vazduhom. Pogledajte neke od glavnih prednosti ravnih krovova:

Obilje prirodnog svetla, prostora i stila prostorija - sa prozorima za ravne krovove i svetlosnim tunelima možete osvetliti sve uglove prostora pod ravnim krovom, čak i one najudaljenije od spoljašnjih zidova

  • Otpornost na vremenske prilike - ravni krovovi su manje osetljivi na vetar, a pravilno konstruisani, nemaju problema sa padavinama ili akumulacijom vode

  • Manji gubitak toplote - moderne kuće sa ravnim krovovima su energetski efikasnije

  • Različite mogućnosti korišćenja krovne površine - možete instalirati fotonaponske ćelije na krov, pretvoriti ga u terasu ili zamisliti vrstu zelenog prostora ili baštu

Bungalov

Bungalovi ili prizemne porodične kuće imaju nekoliko prednosti, ali u isto vreme zahtevaju i neke kompromise. Kuća nema stepenice, a većina prostorija može imati direktan izlaz u dvorište, ali s druge strane, tlocrt ovakve kuće je obično veći. Rezultat je lošije osvetljenje u prostorijama koje su dalje od prozora, ili ih neke prostorije u centru kuće možda uopšte nemaju. Kompromis? Sa krovnim prozorima i svetlosnim tunelima, ne morate to da prihvatite.

Sa pravim rešenjima, čak i manji bungalov može da se transformiše u prostran, prijatan i zdrav dom u kome su sve prostorije pune dnevne svetlosti i svežeg vazduha!

  • Bungalovi impresioniraju visokim plafonima i jedinstvenim osećajem prostranosti

  • Postavljanjem prozora više i bliže slemenu krova, dnevna svetlost dopire do svakog ugla kuće.

  • VELUX krovni prozori sa električnim upravljanjem omogućavaju vam da ih otvarate i zatvarate na daljinu. Opremljeni su solarnim naponom koji omogućava elektrifikaciju prozora na mestima bez napajanja električnom energijom.

Kako svoj novi dom učiniti još boljim?

Svetlije i prostranije sobe

Velika količina dnevne svetlosti koja dopire u celu kuću obezbeđuje veći osećaj udobnosti. Krovni prozori čine da sobe izgledaju mnogo veće nego što zaista jesu, stvarajući osećaj prostranosti. Svetlost koja preplavljuje prostoriju zahvaljujući njima pretvara sve uglove u prelepe prostore koji često postaju centralni i najpopularniji deo doma.

Svetli i prozračni prostori čine da domovi izgledaju lepše, ali izlaganje prirodnom svetlu je takođe povezano sa mnogim zdravstvenim i mentalnim dobrobitima. Dizajneri enterijera stavljaju naglasak na kreiranje prostorija oko prirodnog svetla i njegovog maksimalnog korišćenja kad god je to moguće.

Energetska efikasnost i izolacija

Mnogo različitih faktora utiče na energetsku efikasnost kuće. Lokacija i orijentacija objekta, tip fasade, tip i nagib krova, izolacija, postavljanje i broj prozora, klasičnih i krovnih.

Sa različitim tipovima krovnih prozora, njihovim rasporedom i dodacima kao što su spoljne roletne, roletne i senčenje, energetska efikasnost se može značajno poboljšati i prilagoditi vremenskim uslovima i godišnjim dobima. Ovde je od suštinskog značaja vrsta stakla, broj slojeva zastakljivanja, premazi stakla i izolacija rama jer oni filtriraju toplotu, određuju toplotnu propusnost stakla i prozora i povećavaju zvučnu izolaciju.

Kvalitet vazduha

Kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru ima značajan uticaj na zdravlje i blagostanje. Tri najvažnija indikatora kvaliteta vazduha su nivo CO2 i vlaga. Njihovo održavanje u sigurnim zonama čini život u zatvorenom prostoru prijatnim i zdravim i poboljšava mentalne performanse, poput sposobnosti da se koncentrišete i ostanete fokusirani.

Installer installing a new VELUX roof window on a roof with black tiles.