Kako napraviti savršenu dnevnu sobu

Udahnite novi život svom domu renoviranjem dnevne sobe. Dnevna soba je temelj u većini domova; tu se opuštamo nakon dugog dana ili zabavljamo goste. Jedan od načina na koji možete transformisati svoju dnevnu sobu je dodavanjem krovnih prozora.

Transformišite svoju dnevnu sobu prirodnim svetlom

Krovni prozori mogu u potpunosti promeniti izgled i osećaj dnevne sobe. Postavljanje krovnog prozora omogućiće da se prostorija preplavi prirodnim dnevnim svetlom, kao i da obezbedi odlična ventilacija. Niko ne želi da provodi previše vremena u mračnom prostoru; zato je dobro osvetljenje neophodno.

Produktivno koristite dnevnu svetlost

Dnevna svetlost je besplatan prirodni resurs! Da biste maksimalno iskoristili dnevnu svetlost, morate znati orijentaciju svoje kuće kako biste najbolje uhvatili svetlost dok se sunce kreće po nebu. Postoji nekoliko prednosti prirodnog dnevnog svetla u vašoj dnevnoj sobi, uključujući smanjenu upotrebu sijalica i poboljšanu klimu u zatvorenom prostoru.

Povežite spoljašnjost sa svojom dnevnom sobom

Moderan život uključuje integraciju vašeg doma sa prirodnim okruženjem. Postoji opšti trend ka većem broju biljaka u kući, ali ne morate da pravite unutrašnju džunglu da biste uneli prirodu u svoju dnevnu sobu. Krovni prozori mogu da integrišu spoljašnjost sa vašim unutrašnjim prostorom, unoseći više svežeg vazduha i dnevne svetlosti.

Stvorite zdravo okruženje

Neophodno je imati zdravu unutrašnju klimu u vašem domu. Ovo se posebno odnosi na dnevnu sobu, gde provodimo toliko vremena sa porodicom i prijateljima.

Bolji vazduh i ventilacija

Jedna od glavnih prednosti uključivanja krovnih prozora u vašu dnevnu sobu su mogućnosti ventilacije koje dolaze sa njima. Dnevna soba je mesto gde se ljudi okupljaju za zabavu i opuštanje. Sa krovnim prozorima možete postići bolju cirkulaciju vazduha u vašoj dnevnoj sobi; sa visokim postavljanjem krovnih prozora, takođe možete sprečiti hladnu promaju.

Povećajte količinu prirodnog svetla

Možete povećati količinu prirodne dnevne svetlosti u svom domu pomoću krovnog prozora više nego sa vertikalnim prozorima. Studije pokazuju da u sličnim uslovima krovni prozori obezbeđuju najmanje dvostruko više dnevne svetlosti nego vertikalni prozori. Pored više dnevne svetlosti, krovni prozori smanjuju rizik od odsjaja.

Neka vaša dnevna soba bude veća

Možda neće biti moguće povećati vašu dnevnu sobu u smislu dodavanja više prostora; ovde krovni prozori imaju rešenje! Oni vam omogućavaju da dodate više svetlosti i dubine vašoj dnevnoj sobi, što stvara iluziju većeg prostora.

Dobijte prirodnu atmosferu pomoću krovnog prozora

Krovni prozori mogu obasjeti vašu dnevnu sobu prirodnom dnevnom svetlošću. Pored prednosti unošenja dnevne svetlosti u vaš dom, dobićete i bolju ventilaciju i cirkulaciju vazduha, kao i bezbednost zahvaljujući višem postavljanju krovnih prozora.

Integrišite prirodno okruženje kroz krovne prozore

Kada koristite krovne prozore, možete prirodno integrisati okolinu svoje kuće. Veliki prozori će delovati kao platno za prirodu i moći ćete da pratite promenu svetlosti tokom dana, kao i godišnja doba.

Koristite svoj kompas

Ako ste već planirali preuređenje svoje dnevne sobe i sada ste u procesu razmatranja gde da postavite svoje krovne prozore, razmislite o orijentaciji sobe. Ovo će vam pomoći da dobijete što više dnevne svetlosti.

  1. Sever: Za dnevnu sobu koja je okrenuta ka severu, izaberite toplije nijanse i krovni prozor da biste uneli više dnevne svetlosti.

  2. Istok: Sa krovnim prozorom okrenutim prema istoku, možete uhvatiti jutarnje sunce. Ovde možete obojiti svoje zidove nagoveštajima zelene kako biste prostoriju učinili mekšom i privlačnijom.

  3. Zapad: Krovni prozor okrenut prema zapadu biće tamniji nego u drugim pravcima. Za prijatan osećaj, obojite svoje zidove u zemljane tonove.

  4. Jug: Ako je vaša soba okrenuta prema jugu, verovatno će to biti najsunčaniji prostor u kući! Ublažite ove sobe mekšim nijansama kao što su zelena, siva ili svetle nijanse plave.

Prirodno svetlo pomaže da se ponovo uravnoteži cirkadijalni ritam (naš ciklus spavanja) kako bismo imali bolji noćni odmor i produktivniji dan. Sunce stimuliše telo da proizvodi melatonin i balansira dnevni/noćni ritam.

Kako planirati preuređenje dnevne sobe

Ako sanjate da renovirate svoju dnevnu sobu, biće vam potreban detaljan plan. Dnevna soba treba da ima prijatnu atmosferu. Neke stvari koje treba uzeti u obzir kada želite da renovirate su:

  • Kojim potrebama služi dnevna soba?

  • Gde je fokusna tačka/glavna oblast u prostoriji?

  • Koja je paleta boja za ostatak kuće?

  • Koliki je vaš budžet?

Povežite kuhinju i dnevni boravak

Ako želite da vaša dnevna soba izgleda veće i da poveže više soba, onda je otvoren plan kuhinje/dnevne sobe odlično rešenje. Sa otvorenim i integrisanim prostorom, možete da kuvate dok uživate u društvu svoje porodice i/ili gostiju. Kada odlučite da integrišete i povežete dve prostorije, ventilacija i svetlo su važni. Pre nego što započnete renoviranje, temeljno se informišite.

Krovni prozor može u potpunosti promeniti izgled i atmosferu dnevne sobe.

Povezani članci

Zašto VELUX?

Transformacije prostora

Naša rešenja za dnevno svetlo pomažu vam da dobijete dodatni prostor pod krovom i unesete neuporedivu vrednost svom domu, vašem blagostanju i načinu na koji doživljavate svoj prostor.

Povećanje vrednosti doma

Možete biti sigurni da će vaša investicija u VELUX rešenja za proizvode povećati vrednost vaše imovine i vratiti se u velikim količinama.

Mir u vašem domu

Sa našim širokim asortimanom roletni, rezervnim delovima i popravkama, garantujemo da ćete imati najbolje moguće iskustvo.

Tu smo da pomognemo

Naš tim je posvećen vašem potpunom zadovoljstvu, od trenutka kada nas kontaktirate, preko savetovanja, do konačne instalacije.

Beskompromisni kvalitet

Vaše potrebe su naš kompas. Kontinuirano razvijamo i usavršavamo naše proizvode od 1941. godine i gradimo ih da traju.

Odgovoran izbor

Možete poboljšati kvalitet svog života pomoću održivih rešenja koja su dobra za vas i dobra za planetu.