REALNA CENA LOŠEG VAZDUHA U ZATVORENOM


Danas 84 miliona Evropljana živi u vlažnim ili memljivim prebivalištima, što povećava njihov rizik od razvoja respiratornih oboljenja i doživotnih alergija.


Vlažna i memljiva okruženja mogu da povećaju rizik od razvoja astme za 40%, a studija sprovedena širom Evrope je pokazala da 2,2 miliona Evropljana ima astmu kao direktnu posledicu života u vlažnim ili memljivim zgradama. Vlaga takođe izaziva alergijske reakcije. Postoji samo jedno zaista efikasno dugoročno rešenje za prevladavanje posledica loše klime u zatvorenom – to je zamena ustajalog vazduha svežim vazduhom. Pa ipak, domovi se ne provetravaju dovoljno u šest od deset slučajeva.

SIMPTOMI

Najočigledniji simptomi astme su kratak dah i teškoće u disanju, ali postoje i drugi znakovi upozorenja kojih treba da budete svesni. Doživljaj stezanja u grudima, sipljivost – zviždeći ili cičeći zvuk u grudima prilikom disanja, naročito pri izdisaju – i hronični kašalj, naročito noću ili u toku vežbanja, mogu da budu znakovi astme.

REŠENJA

Evo tri jednostavna ali efikasna načina za poboljšanje kvaliteta vazduha u zatvorenom. Što ih više budete rutinski primenjivali, to ćete postizati bolje rezultate.

1.


Provetravanje sa više od jednog prozora

Vazduh u zatvorenom prostoru sadrži gasove, čestice, biološki otpad i vodenu paru, što su sve potencijalni rizici po zdravlje. Preporučuje se da provetravate svoj dom tri do četiri puta dnevno po barem 10 minuta svaki put, sa više otvorenih prozora odjednom. Takođe, provetrite spavaću sobu pre nego što odete na spavanje i ujutru kad ustanete.

2.


Čistite i provetravajte tepihe

...ili još bolje, otarasite ih se. Debeli tepisi i nameštaj poput starih kauča su raj za kućne grinje i bakterije.

3.


Ograničite isparenja i vlagu

65% svih Evropljana suši odeću u zatvorenom barem jednom nedeljno – a to je loša navika. Sušenjem odeće se oslobađa vlaga, što može da dovede do štetne plesni i vlage u kući, pa pokušajte da sušite odeću negde drugde ako je moguće. Ako nemate opciju sušenja napolju, pokušajte da otvorite prozor blizu mesta na kome se odeća suši kako biste mogli da uklonite deo prekomerne vlage. Iz istih razloga, pripazite da vaše kupatilo i kuhinja budu dobro provetreni.

Želite li da saznate više?

POGLED NA
VEĆU SLIKU

Baš kao nove svakodnevne navike, važno je da ugrabite priliku da temeljno promenite unutrašnju klimu u svom domu. 90% svog vremena provodimo u zatvorenom prostoru, a 2/3 tog vremena provodimo kod kuće, pa je to idealno mesto da započnete sa poboljšanjem svog života u zatvorenom.

 

Poboljšajte svoj postojeći prostor

Razmislite o tome kako možete da „unesete spoljašnost”. Pošto većina nas živi u urbanim okruženjima, do neke mere smo se otuđili od prirode. Čak i tako mali korak kao što je dodavanje biljaka u saksiji – za koje se zna da prečišćavaju vazduh – može da poboljša vaše okruženje u zatvorenom prostoru. Pored toga, razmislite kako biste mogli da kreirate bolji pogled napolje pametnim korišćenjem prozora i vrata.

Uvećajte svoj prostor na pravi način

Dodavanje još ponekog kvadratnog metra u dom je sjajan način da poboljšate život u zatvorenom. Razmislite o renoviranju ili proširivanju tavana i dajte prioritet rešenjima koja unose svež vazduh i dnevno svetlo.

Preseljenje

Kada ste u potrazi za novim domom, imajte na umu da starije građevine možda imaju probleme koji će uticati na unutrašnju klimu. Na primer, obavezno proverite da li svi prozori mogu da se potpuno otvore i da li su funkcionalni, naročito oni u kuhinji i kupatilu. Takođe, kad dođete u fazu unutrašnje dekoracije, birajte svetlije boje. Tako ćete stvoriti refleksivne površine koje bolje odražavaju svetlo u vašem domu.


VAZDUH U ZATVORENOM MOŽE BITI PET PUTA ZAGAĐENIJI OD SPOLJNOG VAZDUHA

Bez obzira na to gde živite, otvaranje prozora i puštanje svežeg vazduha unutra je skoro uvek bolja ideja nego da udišete ustajali unutrašnji vazduh.

ŠTA MOGU DA UČINIM?

Ima mnogo načina da uvedete bolji vazduh i dnevno svetlo u svoj dom. Neki su brzi i jednostavni, a za druge je potrebno više vremena, ali ćete ostvariti dobra dugoročna poboljšanja.