{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Isticanje povezanosti unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora

U današnje vreme najveći deo vremena provodimo unutra, ali našem telu i umu su potrebni svež vazduh, sunčeva svetlost i prirodne lepote. Zato smo najmirniji, najzdraviji i najbolje usredsređeni kada smo povezani sa okolinom. U ovoj kući je ta snažna povezanost spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora istaknuta velikim vertikalnim prozorima i prozorima za ravan krov i to omogućava različite nivoe osvetljenosti prostora. Rezultat je optimalna raspodela svetlosti u svim prostorijama koja naglašava osećaj udobnosti.

Svetlo sa plafona se stapa sa onim koje dopire od vertikalnih prozora i stvara dinamičan enterijer. Krovni prozori za ravan krov bliže povezuju sa spoljašnjom okolinom i omogućavaju bolju percepciju protoka vremena i smene godišnjih doba. Sve to pojačava osećaj povezanosti sa prirodom čak i u užurbanim gradovima.

Glavne prednosti VELUX krovnih prozora

  1. Povezanost sa spoljašnjim prostorom: zahvaljujući prozorima za ravan krov postavljenim na sredini, na spratu imate osećaj kao da ste napolju, čak i u centralnim prostorijama, i to ističe prostranost.

  2. Prodiranje svetlosti: vlasnicima je bilo važno da svetlo koje dopire kroz prozor na ravnom krovu u centru kuće osvetli stepenište koje vodi u prizemlje.

  3. Dinamičan prostor: vlasnici su želeli prostor u kom se enterijer menja kako se menja osvetljenost – u različitim periodima dana i godišnjim dobima.

Marko Baldasa,

arhitekta

Prirodno svetlo je ključan element ovog projekta. Ono stvara vezu između životnog prostora i svakodnevnog života s jedne strane i okruženja, godišnjih doba i različitih nivoa osvetljenosti s druge. Time se dobija dinamičan prostor koji se stalno menja. Glavne odlike projekta su prozori s pogledam na okruženje i podjednako važni izvori svetlosti na plafonu i zidovima.

Svetlo u ovoj kući popravlja raspoloženje, od zore do sumraka.

Svetlo mi je izuzetno važno od trenutka kad ustanem ujutru. Rešio sam da napravim kuću sa vertikalnim i krovnim prozorima da bismo u potpunosti mogli da uživamo u svetlu. Želeli smo da drvo ima glavnu ulogu u enterijeru, uz svetlo. Drvo nam daje osećaj topline, a svetlo nas čini srećnima“, vlasnici kažu.

Prelepa kompozicija okupana svetlošću

Samostojeća kuća na sprat sa podrumom, velikim prozorima u prizemlju i prozorima za ravan krov na prvom spratu u kojoj svetlost dopire duboko u životni prostor. Svetlo je u ovom projektu povezano sa okruženjem i kako se menja utiče na ambijent enterijera. Time se ispunjava iskonska potreba da budemo u dodiru s prirodom koja se stalno menja i pospešuje pravilan cirkadijalni ritam.

Preporučeni VELUX proizvodi
Krovni prozor sa ravnom staklenom površinom
Idi do proizvoda
Prozori za ravne krovove sa zakrivljenim staklom
Idi do proizvoda
Roletna za zaštitu od toplote (MSU)
Idi do proizvoda