Koje vam prednosti može ponuditi novi krovni prozor?

Svetlije, veće i prijatnije sobe

Krovni prozor propušta dvostruko više dnevnog svetla od vertikalnog prozora iste veličine, stvarajući neprevaziđen osećaj svetlosti i otvorenosti.
Projekat zamene krovnih prozora takođe je savršen trenutak da se razmotre dodatni krovni prozori, jer jedan krovni prozor obezbeđuje dnevne svetlosti dovoljne tek za malu prostoriju.
Naše pravilo jeste da  zastakljena površina iznosi najmanje 10% površine sobe.

Prelazak sa jednog krovnog prozora na dva, tri ili više ne mora mnogo da produži ugradnju, ali će obezbediti mnogu veću količinu dnevne svetlosti – istovremeno vam pružajući odličan pogled na nebo ili okolinu. Dobijanje dovoljno dnevnog svetla smanjuje potrebu za električnim rasvetom i dokazano pomaže u održavanju cirkardijalnog ritma.

Povećajte energetsku efikasnost doma


Zamena krovnog prozora može povećati energetsku efikasnost vašeg doma na različite načine. U domu se do 30% toplote gubi kroz krovne prozore, a ako su vaši VELUX krovni prozori stari više od 20 godina, novi krovni prozor će smanjiti gubitak energije više od 50 odsto*.

Prednosti energetske efikasnosti takođe se protežu do letnjih meseci. Mogućnost otvaranja krovnog prozora radi provetravanja smanjuje potrebu za mehaničkom ventilacijom poput klima-uređaja i rashladnih oscilujućih ventilatora. Takođe, veća količina dnevne svetlosti smanjuje potrebu za veštačkim svetlom.

*Na primer, ako zamenite stari VELUX krovni prozor kupljen pre 2003. godine, sa novim krovnim prozorom VELUX Standard Plus (stari krovni prozor Uv = 2,8 W/m2K, novi Standard Plus prozor Uv = 1,1 W/m2K), gubitak toplote u vašem potkrovlju će se smanjiti za 60%.

Udobno se smestite u potkrovlju sa idealnom mikroklimom


Otvorite krovne prozore radi prirodnog protoka svežeg vazduha i unesite spoljašnjost unutra. Svež vazduh je od vitalnog značaja za naše zdravlje, jer nam pomaže da jasno razmišljamo i osećamo se energično tokom dana, te pruža bolji san noću. Krovni prozori doprinose svežoj, udobnijoj klimi u zatvorenom prostoru tako što pomažu u uklanjanju CO2, vlage i čestica i dodavanju svežeg, čistog vazduha. Tako ćete se osećati bolje, a to može i da regeneriše i osveži vaš nivo energije.
Dodajte VELUX ACTIVE da biste automatizovali krovne prozore tako da provetravaju na osnovu temperature, nivoa CO2 i nivoa vlage i stvore optimalnu mikroklimu.

Povećajte izolaciju


Poboljšana izolacija okvira i stakala VELUX krovnih prozora smanjuje količinu energije potrebne za zagrevanje doma tako što sprečava prodor hladnoće u dom preko promaje ili toplotnih mostova.

Brza ugradnja


Zamena postojećeg krovnog prozora može se obaviti u roku od jednog dana i može je obaviti VELUX sertifikovani majstor za ugradnju, a većina radova može se obaviti iz unutrašnjosti doma bez potrebe za skelama ili dozvolama.
Ako želite da dodate dodatne krovne prozore da biste povećali osećaj prostora i otvorenosti u svom domu, ugradnja je obično moguća tokom jedne posete, što udvostručava količinu dnevne svetlosti za samo jedan dan.

Ispunite dom svežim vazduhom


Jedna od sjajnih stvari kod krovnog prozora jeste mogućnost da brzo i delotvorno provetrite ceo dom.
Tri kratka 10-minutna provetravanja dnevno u velikoj meri povećavaju kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru. Ako otvorite krovni prozor na gornjem spratu i prozor na donjem spratu vašeg doma, stvarate efekat promaje koji ubrzava provetravanje doma.
Ako želite da pustite više svežeg vazduha, otvorite ventilacioni preklop na krovnom prozoru radi neprekidnog, blagog strujanja vazduha za prijatnu mikroklimu u zatvorenom prostoru.

Zaštitite dom od vrućine


Da biste dobili najbolju zaštitu od toplote, dodajte spoljnu mrežicu da biste blokirali sunčeve zrake pre nego što dođu do stakla na krovnom prozoru, ili čak spoljašnju roletnu kako biste potpuno zaštitili dom od spoljašnjih uslova.

Zaštitite se od spoljašnje buke


Uživajte u mirnijem enterijeru i odvojte se od spoljašnje buke izazvane saobraćajem ili zvukom dobovanja kiše. Nova konstrukcija prozora poboljšava udobnost u pogledu tišine zahvaljujući boljim vrednostima zvučne izolacije. Ako želite da smanjite buku od dobovanja kiše, pogledajte prozore sa funkcijom smanjenja buke od kiše.

Lako se čiste i održavaju


Uživajte u sjajnom pogledu, bez brige o tome kako ćete očistiti krovni prozor. VELUX krovni prozori mogu se okretati na šarkama radi lakog čišćenja iz unutrašnjosti doma. Štaviše, dobre karakteristike vodonepropusnosti poliuretanske (PU) obloge odlične su za vlažne prostorije u kojima se kreće mnogo ljudi, jer se ona lako briše.

Za pravi mir u potkrovlju


Nove funkcije povećavaju bezbednost i sigurnost vašeg krovnog prozora. Ojačano spoljašnje staklo pruža dodatnu čvrstoću koja štiti od lomljenja, a sigurnosna laminacija drži staklo u jednom komadu u malo verovatnom slučaju da se slomi.
Svaki VELUX krovni prozor testiran je u najsurovijim vremenskim uslovima za dodatni mir i dolazi s 10-godišnjom ograničenom garancijom za proizvod.

Lako se koriste. Lako je voleti ih.


Različite metode otvaranja krovnog prozora, pružaju vam fleksibilnost pri izboru modela koji tačno zadovoljava vaše potrebe. Odaberite krovne prozore sa središnjim vešanjem krila i gornjim upravljanjem, kako biste obezbedili odličan pogled na okolinu i dobili prostor da postavite nameštaj ispod. Takođe, izaberite krovne prozore sa donjim upravljanjem za sobe sa višim parapetnim zidovima, kako biste dobili maksimalnu udobnost prilikom otvaranja. Da biste imali odličan panoramski pogled, pogledajte krovne prozore sa gornjim upravljanjem. VELUX na elektro i solarno upravljanje vam omogućava da upravljate krovnim prozorom pomoću unapred uparenog daljinskog upravljača, a možete ga povezati na VELUX ACTIVE za automatski rad ili glasovne komande pomoću VELUX ACTIVE aplikacije za pametne telefone.