Da li živite u potkrovlju u koje ste se uselili pre deset ili dvadeset godina? Ili ste se sada uselili, ali se čini pomalo... zastarelim? Moglo bi se desiti. Zato želimo da vas ohrabrimo da napravite promenu u svom životu. Pogledajte svoj tavan iz druge perspektive!

Ovo je vreme za proveru kvaliteta krovne izolacije, grejanja, prozora i podova. Takođe, dobro je preispitati iskorišćenost prostorija pod krovom i maksimalno iskoristiti svoje potkrovlje. Konsultujte se sa arhitektom o trenutnoj količini dnevne svetlosti i razmotrite korist dodavanja drugog izvora dnevne svetlosti.

Da li znate koja je uloga krovnih prozora? U studiji koju je sproveo VELUX, postoji potreba za krovnim prozorima definisana na racionalnom nivou. 70% ispitanika očekuje od njih da obezbede više životnog prostora, a 51% pitanih očekuje da povećaju kvalitet života.

Pet principa renoviranja potkrovlja

1. Povećana površina prozora

Ako već nekoliko godina živite u potkrovlju, možda ste primetili sve njegove mane i stvari koje treba promeniti. Jedna od njih bi mogla biti nedostatak dnevne svetlosti. Dom pun svetlosti obezbeđuje prijatniju sredinu. Ako ga kombinujete sa svežim vazduhom u svakoj prostoriji, postavljate osnovu za zdrav i srećan dom.

Ako postoji nedostatak dnevne svetlosti, možda biste želeli da razmislite o dodavanju više prozora u svoj dom. Krovni prozori će rešiti vaš problem u potkrovlju. Molimo, budite pažljivi i zamolite stručnjaka (npr. arhitektu, majstora ili građevinsku kompaniju) za pomoć kako biste ih pravilno ugradili. Idealnom osvetljenju doprinose i raspored prozora u prizemlju i na spratovima koji mogu da podignu količinu dnevne svetlosti u kući i do 40%.

2. Dinamična zaštita od sunca

Korišćenje spoljne zaštite od sunca pomaže da se obezbedi termička zaštita od pregrevanja tokom leta. Deluje kao još jedan izolacioni sloj koji pomaže u održavanju idealne temperature kod kuće ne samo tokom leta, već i zimi. Pomaže u uštedi energije koja se koristi za grejanje.

3. Hibridni ventilacioni sistem

Efikasan sistem ventilacije je tzv. hibridni ventilacioni sistem, koji kombinuje mehaničku i prirodnu ventilaciju automatizacijom prozora i grejanja. U osnovi, prozori i prostor iznad stepeništa pomažu u prirodnom hlađenju zgrade tokom leta pomoću efekta slaganja koji pomaže u efikasnoj razmeni vazduha. Zimi, mehanička ventilacija pomaže u održavanju dobrog kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru i smanjenju nivoa vlage. Efikasan sistem ventilacije vodi do zdravijeg doma. Sprečava stvaranje buđi ili povećanu vlagu, koji su česti uzroci respiratornih bolesti i alergija.

4. Poboljšan termički omotač

Gledajte na projekat transformacije potkrovlja kao pravo vreme za procenu kvaliteta toplotnoe termičkog omotača kuće. Omotač se sastoji se od izolacione fasade i krova. Pravilno izolovana fasada i krov zajedno sa modernim sistemom grejanja pomažu u optimizaciji energetskih parametara i toplotnog komfora u domu. Nadogradimo sistem grejanja tako da uključuje podno grejanje kao i moderne radijatore na podovima. U poređenju sa prvobitnim stanjem, kuća će posledično zahtevati 80% manje energije.

Renoviranje potkrovlja može dugoročno dovesti do značajnih ušteda energije. Jednokratno veća investicija vratiće se za nekoliko godina.

5. Pametna kuća

Ako postoji šansa da sebi olakšate život, trebalo bi da je iskoristite. Život u inteligentnom domaćinstvu ne samo da vam olakšava život, već vas i približava životu u zdravom domu. Kada razmišljate o projektu renoviranja potkrovlja, razmislite o tome da svoj dom učinite pametnijim, prvi korak je instaliranje senzora koji mere temperaturu, nivo vlage i nivoe CO2. Ako menjate stare krovne prozore, možete ugraditi prozore na električni ili solarni pogon. Prozori se stoga mogu ventilirati, zamračiti ili zatvoriti u slučaju kiše. Sa aplikacijom, sistem se može kontrolisati sa bilo koje lokacije.

"Živeti sa šest meseci radova bilo je apsolutno vredno rezultata. Tačno smo znali šta smo želeli i postepeno smo to pretvorili u stvarnost.

Vivijan i Matijas, vlasnici kuće

Installer installing a new VELUX roof window on a roof with black tiles.

Zainteresovani ste za različite prostorije za vaš projekat?