Kondenzacija

Neželjeno snabdevanje vodom

Problem

Kondenzacija i šteta koju ona prouzrokuje je direktan rezultat života u modernim uslovima koji je vođen željom za toplijim i komfornijim prostorijama, kao i potrebom za čuvanjem energije. U mnogim stambenim jedinicama u potkrovljima, plafoni i zidovi su dobro izolovani, vrata i prozori dobro i kvalitetno ugrađeni, stari dimnjaci zatvoreni. Rezultat toga su toplije prostorije ali i vrlo ograničena ventilacija, tako da vodena para koja se proizvede tokom uobičajenih svakodnevnih životnih aktivnosti nema mogućnost da izađe iz prostorije i time se samo podstiče kondenzacija, a povećava se i rizik od pojave buđi i alergija. 

Kondenzacija i vaš VELUX krovni prozor

U zagrejanoj, dobro izolovanoj prostoriji, unutrašnja površina stakla će biti toplija i to će redukovati rizik od kondenzacije. Međutim, u dobro izolovanoj prostoriji, staklo će i dalje biti najhladniji deo, pa će se tu i pojaviti kondenzacija. Ne treba izgubiti iz vida da je duplo staklo odličan izolator, a ne izvor toplote.

Tako u neadekvatno grejanoj prostoriji (koja sadrži količinu vlage i vodene pare kao i ostatak kuće), unutrašnje staklo će biti slične temperature kao i spoljašnje, prouzrokujući idealne uslove za pojavu kondenzacije.


Pogledajte u videu ispod kako možete preduprediti nastanak kondenzacije ili ovu pojavu bar značajno umanjiti.
Svima nam stvara neprijatnu klimu u domovima, a posvećenim aktivnostima i razumevanjem njenog porekla, možemo situaciju značajno popraviti.