Grupa VELUX objavljuje novi izveštaj o KO

25. mart 2014.

Izveštaj o korporativnoj odgovornosti koji je upravo objavila Grupa VELUX pokazuje da je kompanija lider u oblasti održivosti. Osim istorijski niskog broja nesrećnih slučajeva na radu, izveštaj pokazuje i da VELUX krovni prozori imaju pozitivan CO2 otisak.


Izveštaj o korporativnoj odgovornosti Grupe VELUX za 2013. je upravo objavljen. Izveštaj pod nazivom Izgradnja uzorne kompanije zasnovan je na cilju Grupe da postane uzorna kompanija koja radi sa proizvodima korisnim za društvo i koja svoje kupce, dobavljače, zaposlene i deoničare tretira bolje od mnogih drugih kompanija.


Krovni prozori sa pozitivnim CO2 otiskom.

U 2013. godini Grupa VELUX je objavila Ocene životnog ciklusa osnovnih proizvoda za Severnu Evropu. Analiza ovih ocena pokazuje da VELUX krovni prozor štedi više CO2 u svom životnom veku nego što košta da se on proizvede i odloži u otpad; zahvaljujući besplatnoj solarnoj termalnoj energiji koju prozor pruža, on smanjuje potrebu za zagrevanjem u zimskim mesecima.

„Uvek smo imali cilj da pravimo proizvode koji daju pozitivan doprinos društvu uopšte. A ako znamo da u zapadnom svetu 40% potrošnje energije otpada na zgrade, važno nam je da naši proizvodi doprinose zdravijem i održivom načinu konstruisanja zgrada. Analize LCA (Ocena životnog ciklusa) pokazuju da naši krovni prozori pomažu da se smanje ukupne emisije CO2 za 4–500 kg od kolevke pa do groba,“ kaže Jørgen Tang-Jensen, generalni direktor Grupe VELUX.


Manji broj i manje ozbiljne nesreće

Novi izveštaj otkriva ohrabrujuće trendove ne samo u održivosti – 2013. godina je bila dobra godina za Grupu VELUX i u smislu nesrećnih slučajeva na radu. Grupa izveštava od 2,4 nesrećna slučaja na 1 milion radnih sati i odsustva sa posla usled nesrećnih slučajeva od 0,3 sata na 1.000 radnih sati.

„Nikada nismo imali toliko malo nesrećnih slučajeva na radu ni tako malo odsustvovanja izazvanog tim nesrećama. Izveštaj pokazuje da ne samo da ima manje nesrećnih slučajeva, već i da su oni manje ozbiljni. Ovo je rezultat zbog koga smo presrećni i na koji smo izuzetno ponosni. Bezbednost naših ljudi je za nas izuzetno važna,“ kaže Jørgen Tang-Jensen.
„Iako je ovo rekordno mali broj nesrećnih slučajeva u celoj našoj istoriji, nismo ga baš postavili za cilj u našem KPI-u. Ali naš rad se nastavlja uz konstantnu usredsređenost na bezbednost na radu, prvenstveno u našim fabrikama, da bismo postigli dugoročan cilj koji je po definiciji dostizanje broja od nula nesrećnih slučajeva.“


19% smanjenja u emisijama CO2 – ali još nismo postigli svoj cilj

U 2013. godini Grupa VELUX je smanjila svoje emisije CO2 za 19% u poređenju sa osnovnim vrednostima za 2007. Ovaj rezultat je nešto lošiji od cilja da se postigne pad od 50% do 2020.

„Nismo još uvek stigli tamo gde smo se nadali da ćemo biti u ovoj fazi u smislu emisija CO2 – ali i dalje se trudimo da ostvarimo ono što smo zacrtali za 2020. Ostvarićemo ovaj cilj tako što ćemo nastaviti da poboljšavamo našu energetsku efikasnost, uglavnom u fabrikama,“ zaključuje Jørgen Tang-Jensen.


158 miliona evra vraćeno društvu

U 2013. godini VELUX FONDACIJE – VILLUM FONDEN i VELUX FONDEN – dale su donacije u iznosu od 158 miliona evra za prirodne nauke, životnu sredinu, društvene i kulturne potrebe, humanitarne svrhe i istraživanje u oblasti gerontologije i oftalmologije u Evropi. Glavni vlasnik Grupe VELUX je VILLUM FONDEN.