Potkrovlje na Voždovcu

Porodica Nikolić kod koje smo bili u poseti i kojoj smo odneli poklon roletnu kao nagradu za javljanje u program ,,Osmeh za svaki dan’’ radio Lagune, tačnije spoljnu tendu MHL, jer su se roletnama već snabdeli prilikom kupovine krovnih prozora, uselila se u svoj stan u potkrovlju pre 10-ak godina.

Jedan od glavnih razloga što su izabrali baš ovaj stan među gomilom drugih na nižim etažama je bilo između ostalog što su kvadrati bili znatno povoljniji i ono što se kod potkrovlja uvek desi, dobijete mnogo veći stan u površini poda nego što platite, jer se u tzv. ,,korisni prostor'' računa samo onaj koji ima više od 1,5 visine do plafona…a vi dobijete još mnogo prostora koji može da bude itekako koristan, za postavljanje raznih komodica, polica, kreveta, sofa i slično.
Porodica Nikolić je volela potkrovlje i kada su birali svoj stan, i nisu bili jedni od onih koji poučeni lošim iskustvima drugih kategorično odbijaju – potkrovlje i prizemlje – nikada.

Kako je u pitanju stara zgrada, bilo je potrebno raditi reparaciju krova, a i termo i hidroizlocija, s obzirom na starost zgrade, nije bila u najboljem stanju. Ipak, kažu, prezadovoljni su svojim izborom VELUX krovnih prozora jer su oni ,,preporodili'' stan. Njihov stan je konačno dobio pogled i zato su se odlučili i za najveću dimenziju VELUX krovnih prozora koje su mogli da ugrade. I ne samo to, stan je dobio odličnu zvučnu i termo izolaciju, nestalo je fijukanje košave i curenja koje su imali kod predhodnih prozora.
Deca su dobila svoju veliku ,,igraonicu'' do koje takođe dopire dovoljno svetlosti kroz krovne prozore.

Zašto vole potkrovlje? Potkrovlje može da bude istovremeno i rustičan i moderan stan. Ako sačuvate stare tavanske grede, reparirate ih, one mogu da daju taj poseban šarm vašem potkrovlju. A moderan nameštaj uglavnom urađen po meri može da odražava vašu kreativnost.


Kada ste na ,,najvišem nivou'' u zgradi u potkrovlju, daleko ste iznad smoga i izduvnih gasova, a kako Nikolići kažu nema ni komaraca :-) Nije im problem penjanje do 3. sprata, čak im to predstavlja odličan vid rekreacije. Nekome možda mana, nedostatak lifta, ali sve je pitanje pogleda na svet i poimanje komfora. Za Nikoliće je komfor POGLED, i samo POGLED i kada bi opet birali stan verovatno bi opet izabrali potkrovlje.
U Beogradu, novembra 2016.