Projekat novogradnje koji prikazuje VELUX krovne prozore – porodična kuća nadomak Beča
{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Arhitekta: Backraum Architektur; Fotografije: Romana Fürnkranz

Selo istočno od Beča, dovoljno blizu da bude primamljivo za ljude koji žele kuću sa dvorištem a da i dalje budu u blizini velikog grada.

Mlada porodica odlučila je da se vrati u Glicendorf nakon godina provedenih u velikim gradovima i u inostranstvu, uprkos prilično neprivlačnom okruženju u kojem bi dete moglo da odrasta i osnuje svoju porodicu.

Kupili su trouglastu parcelu između gradilišta i prilično neprivlačnih vila, odlučni u nameri da sagrade kuću koja će postati dom – i pronašli planera koji im je ispunio želje.

Andreas Etzelstorfer je bečki arhitekta, osnivač i vlasnik mesta pod nazivom „Backraum“.

Njegovo budno zanimanje za svet oko sebe doveo ga je do istraživanja tradicionalne tipologije ruralnog stanovanja. Izraz „Hintaus“ označava put između štala iza gazdinstva i polja, paralelan sa glavnom ulicom.

To je bilo mesto gde su se nekada odlagali poljoprivredna oruđa, deca igrala, a životinje trčale slobodno.

Staje su imale tradicionalno izdužene oblike koje je diktirala drvena konstrukcija.

Klijenti su otkrili kakve kuće vole njihovi novi susedi tek nakon što su kupili zemljište. Pravougaona, izdužena kuća nalazi se na severnom rubu parcele, a oblik je izveden iz tradicionalnih oblika ambara.

Projekat novogradnje koji prikazuje VELUX krovne prozore – porodična kuća nadomak Beča
Arhitekta: Backraum Architektur; Fotografije: Romana Fürnkranz

Andreas Etzenstorfer

arhitekta u kompaniji Backraum Architektur

Nakon što sam sagradio toliko kuća sa krovnim prozorima, imam iskustva i predstavu kako će izgledati krajnji rezultat. Uz pomoć softvera Daylight Visualizer i stručnjaka kompanije VELUX potpuno sam siguran da će prostor biti optimalno osvetljen.

Arhitekta: Backraum Architektur; Fotografije: Romana Fürnkranz

Optimalno osvetljena soba nije samo ona koja ispunjava norme; gotovo da nema lepote bez poezije.

Ideja klijenata da žive u ambaru odjeknula je u uspomenama iz detinjstva Andreasa Etzelstorfera. Priseća se kako bi skočio na hrpu mirisnog sena, na sunčevim zracima u prašnjavom vazduhu.

U starim žitnicama i potkrovljima ponekad bi pojedinačne keramičke pločice bile zamenjene staklenim, što je pravilo šablon razigranih osunčanih tačkica u unutrašnjosti. On je želeo da ovu čaroliju unese u projekat.

Slika

Arhitekta: Backraum Architektur; Fotografije: Romana Fürnkranz

Budući da krov iznad natkrivene verande nije izolovan pa je konstrukcija krova vidljiva, na ovom mestu pomešane su pločice Eternit sa komadima akrilnog stakla iste veličine.

Sjajni dijamanti lutaju zidovima: njihov položaj označava položaj sunca, ukazujući na doba dana i godišnje doba, povezujući unutrašnjost i spoljašnjost na suptilan ali snažan način.

Andreas Etzelstorfer veruje da nam malo tehnologije može poboljšati život: kuća je opremljena automatskim sistemima ventilacije koji omogućavaju održavanje optimalne mikroklime u unutrašnjosti.

VELUX proizvodi koji se koriste u ovom slučaju
Krovni prozori na elektro upravljanje (GGL)
Detalji o proizvodu
VELUX roof window GGL
Detalji o proizvodu

Detalji projekta

Projekat:  Porodična kuća
Lokacija: Gradsko područje Beča, Austrija
Arhitekta:  Backraum Architektur
Godina: 2019–2020.
Površina:  130 kvm
Fotografije: Romana Fürnkranz