{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
situacioni plan
Arhitekte: Benetti Grigolo Architetti

Raspon projekata Domenica Benettija i Massima Grigola pokriva široko područje: od stambenih zgrada preko luksuznih komercijalnih projekata, pa sve do javnih objekata, uključujući turističku infrastrukturu.

Preko projekta za golf klub Asiago upoznali su svoje buduće klijente, za koje su 2015. godine projektovali vikendicu. Klijent je poželeo mesto gde bi cela njegova porodica mogla da provodi vreme zajedno. Zaljubio se u prirodu koja okružuje to mesto i otvoreni pogled na Val d’Assa i odlučio je da tamo sagradi svoje gnezdo za odmor. 

Arhitekte su savladale izazov, napravili su zgradu koja se, uprkos velikim dimenzijama, neprimetno uklapa u prirodu. Okolna infrastruktura, npr. garaža, integrisana je u padinu i stoga se ne doživljava kao zasebna struktura. Na lokaciji je vrlo malo popločanih površina.

Iz detaljnih istraživanja arhitekata o reinterpretaciji tradicionalne arhitekture proistekla je pravougla struktura sa kosim krovom, obloženim pločama od neobrađenog ariša i bez nepotrebnih retro ukrasa. U unutrašnjosti ne preovladava tradicionalna tipologija, jer su se željene veličine soba i njihov odnos sa spoljašnošću u modernim letnjikovcima promenili od starih dana. Potreba za pukom zaštitom od vremenskih prilika sada je deo prošlosti. Želja klijenata za životom u prirodi – i na suncu – odražava savremeni odnos prema prirodi.

Vikendica u Roani sa VELUX krovnim prozorimaArhitekte: Benetti Grigolo Architetti; Fotografije: Andrea Segliani

Domenico Benetti

arhitekta u birou Benetti Grigolo Architetti

Klijent je prepoznao lepotu jakog zenitnog svetla koje osvetljava prostoriju sa njene najviše tačke i površinu plafona čini svetlijom. Čak je predložio i veći broj krovnih prozora, ali za to jednostavno nije bilo dovoljno prostora.

Arhitekte: Benetti Grigolo Architetti; Fotografije: Andrea Segliani

Drvo je prisutno u celom projektu, u svim oblicima: spolja neobrađeno i izbledelo od sunca, iznutra u prirodnoj boji meda, u kontrastu sa betonskim sivim zidovima kupatila i velikim zastakljenim površinama, kao i šarenim, modernim nameštajem.

Kuća je projektovana oko velikog dnevnog prostora sa pogledom na netaknutu panoramu. Velika soba sa zastakljenim zidom zaštićena je od pregrevanja zahvaljujući prepreci. Lođa se nastavlja u terasu isturenu iz strukture. Potpuno staklena fasada zaštićena je od direktne sunčeve svetlosti i uokviruje pejzaž poput slike, dok VELUX krovni prozori iznad prostorije dvostruke visine nadomešćuju gubitak svetlosti uzrokovan izgradnjom duboke lođe.

Prostor dvostruke visine omogućava pogled u i iz spavaćeg dela iznad. Panoramsko stepenište i niz manjih otvora duž severne fasade povezuju sva tri nivoa i omogućavaju sagledavanje celokupnog prostora kao celine.

Slika

Arhitekte: Benetti Grigolo Architetti; Fotografije: Andrea Segliani

U kontrastu sa otvorenim prostorima dnevnog boravka svaka od šest spavaćih soba sa sopstvenim kupatilom i ormarima odiše funkcionalnošću i udobnošću. Sobe na zadnjem spratu, pod kosim krovom, osvetljene su sa vrha. Krovni prozori u spavaćim sobama veliki su i nalaze se na visini koja omogućava pogled prema dolini, dok su manji otvori u kupatilima postavljeni nešto više, kako bi se dobila privatnost.

Pogled napolje usmeren je u jednom pravcu – ka panoramskom pogledu – dok su sve ostale fasade zatvorene kako bi se dobio zaklon od suseda.

VELUX proizvodi koji se koriste u ovom slučaju
Krovni prozori na elektro upravljanje (GGL)
Detalji o proizvodu
VELUX roof window GGL
Detalji o proizvodu

Detalji projekta

Projekat: Vikendica
Lokacija: Roana, Italija 
Projektovanje: Benetti Grigolo Architetti
Godina: 2019.
Fotografije: Andrea Seglani