{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
situacioni plan
Arhitekta: j+e architectes

Grupa prijatelja, koji su zajedno studirali arhitekturu u Bretanji, odlučili su da zajedno izgrade kuću: tri porodice, među njima Benjamin Jardel i Nicolas Epaillard čiji je biro j+e architectes dizajnirao građevinu. Zadruga je pronašla i kupila tri susedne parcele na periferiji gradića Erdeven, namenjene za tri porodične kuće, te su tako osmislili novu vrstu stanovanja.

Četiri stambene jedinice sa po tri stana, zajedničkim prostorom i poslovnim prostorom odvojene su staklenicima okupanim suncem. Od vegetacije tu je divlja livada na svim zajedničkim mestima, osim u povrtnjaku. Svaka kuća ima svoje dvorište sa zasebno uređenom terasom.

Projekat je trebalo da bude inovativan u svim aspektima, počevši od prvih skica. Ekološki prihvatljiv, sa niskim emisijama ugljenika, izgrađen samo od lokalnih materijala, uz pomoć budućih stanovnika. „Les Pieds Vertes“ predstavlja stav iskazan protiv bezbroj novoizgrađenih porodičnih kuća i nazadnjačkog ponavljanja tradicionalne estetike.

Izgradnja takve kuće zahtevala je mnogo napora u fazi planiranja jer propisi u oblastima zaštite pejzaža, a Erdeven se nalazi u jednoj od njih, nameću stroga pravila u vezi s veličinom i materijalom novoizgrađenih kuća. Srećom, j+e architectes uspeli su da uvere vlasti da će drvena šindra i zeleni krovovi odgovarati pejzažu, podjednako kao i beli zidovi i keramičke krovne pločice tipične za ovu regiju. Zbog ograničene visine objekta i obaveznog nagiba krova od 45 stepeni, izgradnja dvospratne kuće je bila moguća samo sa krovnim prozorima.

Stambena zadruga u Erdevenu sa VELUX krovnim prozorimaArhitekta: j+e architectes; Fotografija: Antoine Mercusot

Benjamin Jardel

arhitekta i suvlasnik kuće

Tokom procesa projektovanja pazili smo na odgovarajući intenzitet dnevne svetlosti u svakoj prostoriji. Sunce ispunjava dnevne sobe, dok VELUX krovni prozori obezbeđuju odgovarajuću količinu dnevne svetlosti u spavaćim sobama. Dnevno svetlo pomaže nam da ostanemo u kontaktu sa okolinom, a sunčeva svetlost oživljava našu arhitekturu.

Arhitekta: j+e architectes; Fotografija: Fanch Galivel

Stanovi spajaju prednosti tradicije i inovacije, a svaki od njih pruža različit doživljaj prostora. Obični omalterisani zidovi i pod od prirodnog materijala – drvo ili linoleum – ostavljaju stanarima prostor za izražavanje njihovih ličnosti.

Sve četiri jedinice – tri stana i poslovni prostor – prostiru se na dva sprata, od kojih se gornji oslanja samo na VELUX krovne prozore. Okružni arhitekta, koji je odobrio projekat, smatrao je ovo rešenje jedinom mogućnošću koja dozvoljava dug i ravan tradicionalan oblik krova.

Slika

Arhitekta: j+e architectes; Fotografija: Fanch Galivel

Kuća je podeljena sa tri staklenika koji skladište toplotu iz sunčevog zračenja kako bi je vratili tokom noći. Dvostruki sistem ventilacije sa rekuperacijom toplote i debeli sloj izolacije obezbeđuju optimalnu mikroklimu.

Recikliranje i korišćenje biorazgradivih resursa obavezno je u celoj kući: slama i konoplja korišćene su za izolaciju, prikupljenom kišnicom navodnjavaju se staklenici, drvena šindra fasade ostavljena je neobrađena.

VELUX proizvodi koji se koriste u ovom slučaju
VELUX INTEGRA® krovni prozor
Detalji o proizvodu
VELUX krovni prozor
Detalji o proizvodu

Detalji projekta

Projekat: Stambena zadruga
Lokacija: Erdeven, Francuska 
Arhitekta: Benjamin Jardel & Nicolas Epaillard / J+e architectes
Godina: 2018.
Fotografije: Antoine Mercusot / Franch Galivel