Projekat novogradnje koji prikazuje VELUX krovne prozore – biblioteka u Gundelshajmu
{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Arhitekte: Schlicht Lamprecht Architekten; Fotografije: Stefan Meyer

Gundelshajm, selo u nemačkoj Gornjoj Frankoniji, deli sudbinu mnogih drugih malih naselja u regiji.

U proteklim decenijama doživeo je sporo propadanje zbog imigracije stanovništva u gradove, manjka posla i prisustva velikih tržnih centara koji su doveli do sloma lokalne ekonomije.

Tek poslednjih godina vlada je finansijskim sredstvima i politikom počela da podstiče oživljavanje sela, a ujedno su ljudi ponovo otkrili prednosti života na selu.

Nova biblioteka i kulturni centar u Gundelshajmu osnovani su bespovratnim sredstvima koordiniranih preko udruženja lokalnih biblioteka.

Ideja za projekat rodila se u trenutku kada su dvojica arhitekata ugledali mesto i kuću – samostojeću bez žitnice i staje, kao što je uobičajeno za tipologiju seoskih imanja u tom području.

Prednja fasada ove celine otkriva njen unutrašnji sklop: mala kuća ušuškana duž zida velikog objekta.

Postojeća, nekada samostojeća seoska kuća sa stajom brižljivo je obnovljena i postala je deo građevinskog kompleksa. U dve celine u drvenoj građevini smeštena je nova biblioteka zajednice.

Projekat novogradnje koji prikazuje VELUX krovne prozore – biblioteka u Gundelshajmu
Arhitekte: Schlicht Lamprecht Architekten; Fotografije: Stefan Meyer

Stefan Schlicht i Christoph Lamprecht

arhitekte u birou Schlicht Lamprecht Architekten, Švajnfurt

Nismo želeli da krovni prostor izgleda kao tamna masa koja se nadvija nad bibliotekom: otvori tačno na zabatu sunčevu svetlost propuštaju u prostorije na vrlo diskretan način. Čovek ulazi i pita se: odakle dolazi ovo lepo svetlo?

Arhitekte: Schlicht Lamprecht Architekten; Fotografije: Stefan Meyer

Glavnu prostoriju biblioteke čini sala okupana svetlom, sa policama za knjige, smeštena ispod obe strukture.

Police za knjige postavljene su na skrivenim točkovima, što omogućava odlaganje u skladište kad god je potreban veliki otvoren prostor.

Tu su i velike staklene površine iza drvene fasade na severnoj strani, ali izvor dnevne svetlosti u prostoru su dva reda krovnih prozora, smešteni na istočnoj strani, na samom vrhu oba krova.

Slika

Arhitekte: Schlicht Lamprecht Architekten; Fotografije: Stefan Meyer

„Uobičajeno je da se mala šupa nalazi unutar ambara. Mala kuća u velikoj kući, savršeno mesto za odlaganje radnog alata – tj. u našem projektu to su tehničke prostorije i ostava. Prostori u tim umetnutim kućama vrlo su prijatni i udobni zbog svoje veličine a savršena namena im je dečji prostor za čitanje“, objašnjavaju Stefan Schlicht i Christoph Lamprecht.

VELUX proizvodi koji se koriste u ovom slučaju
VELUX INTEGRA® krovni prozor
Detalji o proizvodu

Detalji projekta

Projekat:  Biblioteka zajednice
Lokacija: Gundelshajm, Nemačka
Klijent:  Opština Gundelhajm
Arhitekta:  Schlicht Lamprecht Architekten, Švajnfurt
Godina: Takmičenje 2016, izgradnja 2018–2020.
Površina: 320 kvm
Fotografije: Stefan Meyer