{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
situacioni plan
Arhitektura: Architektur Strobl ZT GmbH

Kuća ima zanimljivu prošlost. Pogođena je bombom tokom Drugog svetskog rata i obnovljena sa donjim nesimetričnim novim krovom koji se ne uklapa u jasnu liniju krova suseda. Godine 2008. potreba za obnovom stare građevine inspirisala je dvojac, oca i sina, da studentsko istraživanje pretvore u projekat.

Planiran je novi simetrični krov koji će se podudarati sa zabatima levo i desno, što je – uvođenjem uzdužnog zastakljenja duž cele fasade – otvorilo mogućnost za podizanje plafona u stanovima ispod.

Izgradnja na vrhu postojeće kuće donosi mnogo ograničenja, posebno u pogledu konstrukcije i središta. Ventilaciona okna moraju se uzdizati ka gore, a produžetak se mora oslanjati na postojeće noseće zidove. Budući da se mesto nalazi usred grada, neophodna je efikasna montažna konstrukcija koja se može brzo sastaviti. Štrobl je odlučio da i u ovom projektu koristi unakrsno laminirano drvo. Materijal je ekološki, ploče se fabrički režu po meri i pričvršćuju šrafovima na licu mesta. Unakrsno laminirano drvo (CLT) je lagano, što je još jedan bitan aspekt u proširenju krova od istorijskog materijala.

Stan u Gracu sa VELUX krovnim prozorimaArhitektura: Architektur Strobl ZT GmbH; Fotografije: Patricia Weisskirchner

Martin Strobl Mlađi

Strobl Architektur

VELUX je dugogodišnji partner našeg biroa. Naravno, proizvodi su odlični, ali ono što zaista cenim jeste partner sa kojim možete porazgovarati kada ste u nedoumici oko planiranja dnevnog svetla – dodali smo akcente zahvaljujući analizi kompanije VELUX.

Arhitektura: Architektur Strobl ZT GmbH; Fotografije: Patricia Weisskirchner

Osmišljavanje soba ispunjenih svetlom nije lako u zaštićenom području, gde mansardni prozori ne smeju biti duži od 50% dužine kuće. Srećom, pravilna raspodela dnevnog svetla uzeta je u obzir vrlo rano u procesu projektovanja. Martin Strobl Mlađi opisuje kako se to dogodilo: „Predstavnik kompanije VELUX posetio je biro da bi razgovarao o drugom projektu. Prvi planovi za ulicu Schillerstrasse su bili na stolu, razgovarali smo i o njima. 3D model napravljen pomoću alatke VELUX Daylight Visualizer pokazao je da su uglovi i plafon nedovoljno osvijetljeni.“

Slika

Arhitektura: Architektur Strobl ZT GmbH; Fotografije: Patricia Weisskirchner

Novo privatno stepenište vodi prema svetlu, do prostranog stana u potkrovlju. Zbog propisa o krovovima u starom gradu samo kuhinja ima vertikalan zid i izlaz na balkon. Sve ostale prostorije osvetljene su i provetravaju se odozgo.

Funkcije su bile smeštene oko postojećih okna i cevi, što je rezultovalo zanimljivom tipologijom prostorija. Spavaće sobe su tradicionalne; njihove proporcije podsećaju na stanove ispod. U sredini se nalazi kupatilo preplavljeno svetlošću, koje osvjetljava i hodnik preko prozora iznad vrata. Hodnik i otvorena kuhinja povezani su s otvorenim dnevnim boravkom i trpezarijom podeljenim oknima u dva dela, što podseća na klasične proporcije prostorije.

Iznutra je vidljiva konstrukcija od smrekove šperploče, zastakljena u providnoj beloj boji. Njena delikatna šara zamenjuje ostale zidne ukrase.

VELUX proizvodi koji se koriste u ovom slučaju
VELUX roof window GGL
Detalji o proizvodu
Krovni prozori na elektro upravljanje (GGL)
Detalji o proizvodu

Detalji projekta

Projekat: Obnova potkrovlja 
Lokacija: Grac, Austrija 
Arhitekta: Architektur STROBL ZT GmbH
Godina: 2015.
Fotografije: Patrizia Weisskirchner / Oliver Wolf