{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
situacioni plan
Arhitekta: Michael Nöbauer

U selu Šrems, u blizini blatne kupke, nalazi se drvena kuća – njena skromna ulična fasada koja se uklapa sa susednim kućama ne otkriva složene prostore građevine iza nje. Klijent, starija gospođa koja se nakon mnogo godina života u inostranstvu vratila u svoje rodno selo u Austriji, poželela je mesto na kome može da uživa u penziji.

Kako bi udovoljio želji klijenta za kosim krovom, a u isto vreme aktivno iskoristio prostor ispod njega, Michael Nöbauer došao je na ideju da napravi galeriju na prvom spratu. Ovaj dizajn sadrži višenamenski prostor za prikaz klijentovih slika, može se koristiti kao kutak za čitanje ili kao privremeni prostor u kome gosti mogu prespavati. Funkcionalna kuhinja uvučena je ispod stepenica koje vode na gornji nivo. Pošto gazdarica ne kuva redovno, ali joj treba dovoljno prostora za večere sa prijateljima, Michael Nöbauer došao je na ideju da doda kuhinjski pult koji može da se izvuče ispod stepenica. Takođe je dizajnirao sve ugrađene drvene klupe, police i ormare, pažljivo birajući svaki držač.

Porodična kuća u Šremsu sa VELUX krovnim prozorimaArhitekta: Michael Nöbauer; Fotografije: Patricia Weisskirchner

Michael Nöbauer

Arhitekta

Kompanija VELUX ne garantuje samo najbolji kvalitet proizvoda, već pruža i alatke koji pomažu klijentima da uvide prednosti krovnih prozora. Simulacije pomoću alata Daylight Visualizer omogućavaju prikazivanje sobe sa krovnim prozorom i bez njega i uvid u lepotu svetlosti koja dolazi odozgo.

Arhitekta: Michael Nöbauer; Fotografije: Patricia Weisskirchner

Michael Nöbauer sarađivao je sa kompanijom VELUX na ranijim projektima i svestan je prednosti ove saradnje. Često klijentima pokazuje obližnje kuće koje je projektovao sa krovnim prozorima, otvarajući i zatvarajući zavese kako bi dokazao svoju tvrdnju da dnevno svetlo znatno poboljšava atmosferu sobe.

Za precizniju sliku projekta tokom faze planiranja okreće se alatkama za simulaciju koje pruža kompanija VELUX, ističući da je dokaz bolji argument u dijalogu sa klijentima od puke razmene mišljenja. Takođe razgovara o dijagramima raspodele dnevnog svetla sa klijentima koji su tehnološki potkovani: uvek su iznenađeni koliko su mračne prosečne sobe.

Krovni prozori omogućuju potpunu privatnost i pružaju neprekidnu igru svetlosti u sobama. Unutar ove kuće čovek zaboravlja na susedne građevine i fokusira se na dvorište koje izgleda kao šuma.

Slika

Arhitekta: Michael Nöbauer; Fotografije: Patricia Weisskirchner

Kuća se nalazi u blizini ulice na vrhu padine. Široko stepenište povezuje kuću sa dvorištem i stazom koja vodi direktno do blatne kupke. Zadržana su sva postojeća stabla. Poštovanje prirode zaštitni je znak Nöbauerove prakse: drveće i nagib terena ne samo što su ostali netaknuti, već su i materijali korišćeni za gradnju potekli iz obližnjeg područja. Granitni blokovi koji su korišćeni za dvorište i radnu površinu kuhinje nabavljeni su u obližnjem kamenolomu, a svi drveni elementi, uključujući i arišovu šindru za fasadu, došli su iz obližnjih stolarskih radionica koje su obrađivale drvo iz regije.

VELUX proizvodi koji se koriste u ovom slučaju
VELUX roof window GGL
Detalji o proizvodu
Krovni prozori na elektro upravljanje (GGL)
Detalji o proizvodu

Detalji projekta

Projekat: Porodična kuća
Lokacija: Šrems, Austrija 
Arhitekta: Dipl. inž. arhitekture Michael Nöbauer 
Godina: 2019.
Fotografije: Patrica Weisskirchner