{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
situacioni plan
Arhitekta: Juri Troy architects

Izazovi u ovom projektu bili su pronalaženje rešenja za strmu parcelu na kojoj se teren ne sme menjati, dok je istovremeno trebalo omogućiti prilaz s ulice, kao i žongliranje sa strogim propisima o strukturi i obliku buduće kuće.

Odgovor na te složene zahteve jeste jednostavna struktura sa simetričnim krovom koji se otvara prema pejzažu na svakom nivou, hvatajući dnevnu svetlost sa svih mogućih strana – uključujući i krov.

Kući se prilazi s ulice kroz dugo stepenište, počevši od garaže. Dečije sobe nalaze se na prvom spratu, a na drugom se iz velikog dnevnog boravka pruža pogled na sve strane. To je otvoreni prostor, ali nudi različite prijatne kutke.

Iako skromna i jednostavna, ova kuća sadrži luksuzne sitnice iz svakodnevnog života, poput kuhinje na otvorenom ili prve peći za picu na svetu sa sertifikatom pasivne kuće.

Porodična kuća u Botenvilu sa VELUX prozorimaArhitekta: Juri Troy architects; Fotografije: Jürg Zimmermann

Juri Troy

Arhitekta

Krovni prozori ključni su za prirodnu ventilaciju. Dovoljno je da se otvore zajedno sa vratima terase na donjem spratu kako bi se topao, ustajali vazduh podigao. To je jednostavno stari dobri efekat dimnjaka.

Arhitekta: Juri Troy architects; Fotografije: Jürg Zimmermann

Glavni ulaz vodi sa nivoa ulice preko poda garaže i dugih stepenica sve do stambenog prostora. Gornji sprat, posvećen u potpunosti odraslima, sastoji se od velike spavaće sobe, kupatila sa saunom, gostinske i radne sobe. Svi krovni prozori, okrenuti prema severu, pružaju mirno dnevno svetlo i svež vazduh u prostorijama ispod.

Slika

tehnički crteži
Arhitekta: Juri Troy architects

To je bilo moguće zahvaljujući pametnom triku arhitekte: izumeo je duboka okna, povezujući gostinsku sobu sa otvorima na suprotnom nagibu krova. Raspršeno severno svetlo stvara lep kontrast sa radnim prostorom, okupanim podnevnim sunčevim zracima.

VELUX proizvodi koji se koriste u ovom slučaju
Krovni prozori na elektro upravljanje (GGL)
Detalji o proizvodu

Detalji projekta

Projekat: Porodična kuća 
Lokacija: Botenvil, Švajcarska 
Arhitekta: Juri Troy architects 
Godina: 2017.
Fotografije: Jürg Zimmermann