{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Arhitekta: Charlie Luxton Design; Fotografije: Ed RS Aves

Predgrađa mnogih britanskih sela brzo su rasla 1960-ih usled promena propisa o urbanističkom planiranju, što je iznedrilo veliki broj dobrih parcela sa zastarelim, uglavnom jednospratnim građevinama koje su se pojavljivale na tržištu u poslednjih nekoliko godina. Dok većina novih vlasnika ruši kuće i počinje od nule, neki se odlučuju za ekološki osvešćeniji pristup.

To je bio slučaj sa klijentima biroa Charlie Luxton Design koji su se birou obratili nakon što su kupili komad zemlje u Kotsvoldsu na kome su planirali da izgrade potpuno novu kuću. Ali Charlie Luxton – u skladu sa svojim uverenjem da se arhitekturom bavi na ekološki osvešćen način – nagovorio ih je da iskoriste barem postojeće temelje.

Iako građevina zavodi svojom lepotom, Charlie Luxton upitao je za dizajn i govorio o smanjenju emisija ugljenika i prirodnom provetravanju.

Jedna od bitnih stavki za izbegavanje pregrevanja jeste dobra izolacija krova; Lamornin dobro izolovan limeni krov ne propušta toplotu u unutrašnjost kuće.

Fascinantan uvid u strategije biroa Charlie Luxton Design o izgradnji na ekološki prihvatljiv način možete pronaći na veb stranici biroa. Iako jednostavno napisan, tekst obiluje preciznim informacijama, kako za arhitekte tako i za buduće klijente.

Projekat novogradnje koji prikazuje VELUX krovne prozore – seoska kuća u Oksfordširu
Arhitekta: Charlie Luxton Design; Fotografije: Ed RS Aves

Charlie Luxton

arhitekta u birou Charlie Luxton Design

Svetlost u kuću dolazi iz svih pravaca. Svetlost je ključna, bez obzira na to da li projektujete ili preuređujete građevinu. Dobro, prirodno svetlo u zatvorenom može poboljšati ili uništiti sobu. Arhitekturu shvatam kao slikanje svetlošću, stvaranje kontrasta.

Arhitekta: Charlie Luxton Design; Fotografije: Ed RS Aves

„Ovde smo koristili automatsku verziju prozora Integra: često su deo naših projekata jer su pouzdani i dobro funkcionišu. Nisam za olakšavanje života samo onima koji poseduju udobnost, ali kako neki ljudi možda nisu dovoljno svesni da sami regulišu unutrašnju klimu, tehnologija u vidu krovnog prozora kojim se upravlja automatski od je velike pomoći. Sjajno je kad ga istovremeno možemo koristiti za smanjenje potrošnje energije i poboljšanje životnih uslova. Ja sam uvek za pametnu podršku koja ne povlači za sobom odvajanje od prirode niti prepuštanje kontrole. Važno je da ujutro možete sami da otvorite prozor i slušate cvrkut ptica“, objašnjava Charlie Luxton.

Slika

Arhitekta: Charlie Luxton Design; Fotografije: Ed RS Aves

Dodatni sprat u istočnom krilu kuće sadrži dve velike spavaće sobe, garderobu i dve sobe sa sopstvenim kupatilom.

Nekoliko VELUX prozora osvetljava prostore; manje sobe se u potpunosti oslanjaju na njih.

Otvor iznad stepeništa pruža zenitno svetlo u prizemlju.

Svetlost ulazi u prostranu, prijatnu kuhinju iz svih smerova, zahvaljujući posebnom obliku krova.

VELUX proizvodi koji se koriste u ovom slučaju

VELUX krovni prozor (GGU)
Detalji o proizvodu

Detalji projekta

Projekat:  Porodična kuća
Lokacija: Oksfordšir, Velika Britanija
Arhitekta:  Charlie Luxton Design
Godina: 2017–2018.
Fotografije: Ed RS Aves