{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Arhitekta: Ketill Skogholt; Fotografije: Anniken Zahl Furunes

Smeštene u stambenom kompleksu Stjørdal Active House nadomak norveškog grada Trondhejma ovih šest kuća čine dva reda kuća u nizu okruženih prirodom. Drvo – jedan od glavnih materijala korišćenih u tim kućama, koje se vekovima koristi kao građevinski materijal u Norveškoj – nabavljeno je lokalno.

Svaka kuća ima površinu od 138 m2 podeljenu na dva sprata na uskoj, dubokoj parceli. Dok dubina omogućava ekonomičan raspored i uštedu energije, krovni prozori igraju ključnu ulogu u unošenju dovoljno svetla i dobijanju zdrave unutrašnje klime.

Sa tri spavaće sobe, prikladnim vešerajem i prostranom terasom svaka jedinica poseduje niz sadržaja za porodice različitih veličina i stilova života. Središte kuće čini velika kuhinja s trpezarijom na gornjem spratu. Ovde krovni prozori obezbeđuju dnevno svetlo, a fasadni prozori osiguravaju odličan pogled na fjord Trondhejm. Takođe, u dnevnom boravku u prizemlju stanari mogu uživati u sunčevoj svetlosti odozgo. Zahvaljujući svetlosnom tunelu na plafonu, prirodno dnevno svetlo ulazi u prostoriju, čime se smanjuje potreba za električnim osvjetljenjem.

Kuće u nizu Healthy Home u Stjordalu sa VELUX krovnim prozorimaArhitekta: Ketill Skogholt; Fotografije: Anniken Zahl Furunes

Torstein Nordby

iz Stjordala

Život u energetski efikasnoj građevini ne mora biti složen niti skup. Takođe ne morate žrtvovati privlačnu arhitekturu ili kvalitet svežeg vazduha u zatvorenom prostoru.

Arhitekta: Ketill Skogholt; Fotografije: Anniken Zahl Furunes

Alatka za projektovanje VELUX Daylight Visualizer 2 korišćena je u fazi projektovanja za merenje i osiguravanje optimalnih uslova dnevnog svetla. Prikazi osvetljenja pripremljeni su za merenje faktora dnevnog svetla – priznatog pokazatelja učinka kojim se procenjuje količina raspoloživog dnevnog svetla u prostoriji.

Zahvaljujući saradnji sa kompanijom VELUX, od faze idejnog projekta korišćen je alat za projektovanje svetla koji je doveo do prilagođavanja nacrta kako bi deo svetlosti iz visoko postavljenih krovnih prozora dospeo u prizemlje kroz otvoreno stepenište.

Slika

Arhitekta: Ketill Skogholt; Fotografije: Anniken Zahl Furunes

Kuće u nizu Healthy Home imaju rešenje za hibridnu ventilaciju koje pruža odličan kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru tokom cele godine. Sveži vazduh ulazi prirodnim strujanjem kroz VELUX INTEGRA® krovne prozore. Krovni prozori mogu se po potrebi programirati pomoću daljinskog upravljača za automatsko, prirodno provetravanje. Prirodno provetravanje kombinuje se sa uravnoteženim sistemom za mehaničku ventilaciju sa rekuperacijom toplote, koji štedi energiju i novac.

VELUX proizvodi koji se koriste u ovom slučaju
VELUX electric roofwindow GGU
Detalji o proizvodu

Detalji projekta

Projekat: Kuće u nizu Healthy Home 
Lokacija: Stjordal, Norveška
Arhitekta: Ketill Skogholt
Projektant: Tore Lingaard A/S
Inžinjer: Grontmij
Godina: 2014.
Fotografije: Anniken Z. Furunes