{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
situacioni plan
Arhitekta: Babis C. Tekeoglou, BCT Architekt

Uz rastući broj stanovnika u gradovima povećava se potražnja za stanovima, pa su obnove ključne za smeštaj novih žitelja ali uz izbegavanje neograničenog rasta urbanizovanog područja.

Mnoga potkrovlja, posebno u građevinama iz perioda od 50-ih do 70-ih, donedavno su bila neprepoznati resurs, ali sada se pretvaraju u stanove. Nužnost povećanja gustine naseljenosti ispunjava zahteve obnova, stvarajući priliku za projektovanje.

Biro Babic C. Tekeolgou izabran je za obnovu tri stambena bloka – svaki sa 16 stepeništa – iz 30-ih godina u predgrađu na severu Hamburga. Krovovi zgrada uništeni su u Drugom svetskom ratu, a tokom improvizovanih popravki dodato je nekoliko stanova u potkrovlju kako bi se osigurao životni prostor u gradu zasutom bombama. Zadatak je bio isprojektovati stanove za srednji stalež za iznajmljivanje u potkrovlju i obnoviti donje etaže. U svaki stambeni blok je dodato je dvanaest stanova od po 75 m² i osam upola manjih garsonjera.

Stambeni blokovi u Hamburgu sa VELUX krovnim prozorimaArhitekta: Babis C. Tekeoglou, BCT Architekt; Fotografije: VELUX

Babis C. Tekeoglou

arhitekta u birou BCT Architekt

S obzirom da sam specijalizovan za preuređenje potkrovlja, s kompanijom VELUX radio sam mnoge projekte. Posebni oblici prostorija, zajedno sa jakim dnevnim svetlom, pružaju neverovatne mogućnosti projektovanja.

Arhitekta: Babis C. Tekeoglou, BCT Architekt; Fotografije: VELUX

Verujući u lepotu potkrovlja, Babis C. Tekeoglou odlučio je da zadrži njegove izvorne kvalitete.

Svaki stan bio je ulepšan mansardnim prozorom dugim šest metara, sa balkonima ispred. VELUX krovni prozori sa obe strane krovnog zabata osiguravaju jaku dnevnu svetlost tokom celog dana, kao i prirodno unakrsno provetravanje. Efikasne, proporcionalne sobe sa međusobnim vizuelnim referencama i obiljem sunčeve svetlosti pravi su luksuz u inače skromnim stanovima.

Slika

Arhitekta: Babis C. Tekeoglou, BCT Architekt; Fotografije: VELUX

Saradnja arhitekte sa kompanijom VELUX na projektu Lorichstrasse nije obuhvatala samo krovne prozore. Kompanija VELUX izradila je vizuelizaciju i analizu dnevnog svetla i podržala izgradnju profesionalnim monterima koji su postavili izložbeni stan u kom je testiran širok raspon mogućnosti proizvoda.

Iako nisu izvedene sve ideje prikazane na vizuelizacijama kompanije VELUX, dijalog je poslužio kao inspiracija i imao pozitivan uticaj na dizajn projekta.

VELUX proizvodi koji se koriste u ovom slučaju
VELUX krovni prozori (GPU)
Detalji o proizvodu
VELUX electric roofwindow GGU
Detalji o proizvodu

Detalji projekta

Projekat: Stambeni blokovi
Lokacija: Hamburg, Nemačka 
Arhitekta: Babis C. Tekeoglou, BCT Architekt, Hamburg 
Godina: 2019.
Fotografije: VELUX