Projekat novogradnje koji prikazuje VELUX krovne prozore – istorijska građevina nadomak Esena
{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Arhitekta: Sigurd Larsen Design & Architecture Berlin

Dortmanhof je izvanredna građevina: smeštena je na lokaciji čuvene zgrade Zeche Zollverein, poznate po svojoj kulturnoj ulozi i izuzetnoj modernoj arhitekturi, uprkos tome što je od izgradnje 1791. godine korišćena za stanovanje i u poljoprivredne svrhe.

U međuvremenu, jedna od retkih tog tipa, koja pod jednim krovom objedinjuje stanove i žitnicu povezane centralnim ulazom.

Dvoje muzičara zaljubilo se u građevinu tražeći mesto za život, puštanje muzike i smeštaj gostiju, pa su odlučili da tu ispune svoje snove o domu. Zadatak nije bio lak jer čitav objekat podleže strogim zakonima o zaštiti.

Njihova potraga za inovativnim biroima odvela ih je do Sigurda Larsena, čiji je danski „Roofhouse“ – u celosti usredsređen na svetlo odozgo – stekao međunarodno priznanje i okićen je brojnim nagradama.

Ograničenja su bila mnogo izazovnija nego u prosečnom projektu, jer su struktura i fasade morali da ostanu netaknuti. Ograničenja dozvoljenog bila su veoma kruta: celokupan postupak sa puno nadležnih tela trajao je dve godine.

Lokalni propisi jedino su dozvoljavali dodavanje dva mala krovna prozora, bez spoljašnje izolacije i bez dodatnih otvora.

Izazov je urodio izuzetnim, inovativnim rešenjem, jer su i arhitekte i klijent prepoznali su lepotu istorijske građevine.

Projekat novogradnje koji prikazuje VELUX krovne prozore – istorijska građevina nadomak Esena
Arhitekta: Sigurd Larsen Design & Architecture Berlin; Fotografije: Christian Flatscher

Sigurd Larsen

arhitekta u birou Sigurd Larsen Design & Architecture Berlin

Istorijska građevina sastoji se od nekoliko ulaza i unutrašnjih veza, što je omogućavalo istovremeno obavljanje različitih poljoprivrednih aktivnosti. Ove odlike su zadržane, što je omogućilo supostojanje porodičnog života, kreativnosti i rada u sličnom duhu

Arhitekta: Sigurd Larsen Design & Architecture Berlin; Fotografije: Christian Flatscher

Arhitekte nisu izdvojile čitavu strukturu, već samo delove predviđene za stanovanje. Razlozi za to nisu bili u potpunosti ekonomski i ekološki: ovo rešenje takođe je omogućilo da stare, lepe građevine budu vidljive. Budući da je zadržan izvorni, lep pod od tamnog kamena, kuća se greje sa nekoliko tradicionalnih grejnih tela.

Zahvaljujući modernim prozorima novi deo je zimi topliji od starog, a ustajali, vruć vazduh ispušta se kroz krov. Visok položaj VELUX prozora u objektu osigurava optimalno strujanje vazduha.

Ispostavilo se da su projektovane strukture savršeno rešenje za sve probleme: u muzičkim sobama nisu bile potrebne dodatne akustične mere nema međusobno paralelnih zidova.

Problem protivpožarne izolacije rešen je dodavanjem vatrootporne obloge Fermacell na drvenu konstrukciju.

Slika

Arhitekta: Sigurd Larsen Design & Architecture Berlin; Fotografije: Christian Flatscher

Projekti nalikuju minijaturnom selu unutar istorijske građevine: dvorišta i tremovi između objekata pružaju veliki broj komunikacija između prostora, povećavajući životni prostor u toplijim mesecima.

Klijentima je bila potrebna muzička soba sa prostorom za manju publiku, stan, kao i posebna jedinica za goste.

Zadržana je kuća nalik lavirintu, sa svim svojim prečicama. Žitnica i plast sena zamenjeni su upečatljivim novim prostorijama, a mnogi drevni elementi, pa čak i hranilice, zadržani su i integrisani u zidove.

VELUX proizvodi koji se koriste u ovom slučaju
VELUX roof window GGL
Detalji o proizvodu

Detalji projekta

Godina:  Dortmanhof 1791, unutrašnje proširenje završeno 2020.
Lokacija: Esen, Nemačka
Arhitekta:  Sigrud Larsen Design & Architecture, Berlin
Površina:  350 kvm
Fotografije: Christian Flatscher