{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Arhitektura: Element Design gmbh; Fotografije: Kasia Jackowska

Ideju o danu provedenom usred prirode, a opet u udobnom bivaku izumela je Maria Wilhelm, generalna direktorka kompanije Millstätter See Tourismus GmbH zajedno sa projektantom Rogerom Aeschbachom iz bazelske kompanije Element Design GmbH i njihovim timovima za godišnje takmičenje u turističkim inovacijama koje je organizovala austrijska vlada. Projekat je, zajedno sa pet drugih, između preko osamdeset prijava, nagrađen i velikodušno finansiran.

Oblast jezera Milštat je, zajedno sa drugim destinacijama za odmor u austrijskoj pokrajini Koruškoj, poznata po živopisnim pogledima: duboka plava voda okružena šumama i planinama.

Sedam malih koliba za dve osobe nalazi se na izvrsnim lokacijama oko jezera: neke na samoj obali, neke na vrhu planine, sve sa predivnim pogledom. Konkurencija među regijama je velika, pa je potreban i jasan, progresivan koncept turizma. Fokus na svesno doživljavanje prirode sa voljenim ljudima zaštitni je znak oblasti jezera Milštat, u sklopu različitih projekata koje je Millstätter See Tourismus razvio zajedno sa kompanijom Element Design. Projekat bivaka deo je šireg koncepta koji povezuje različite igrače u turističkom sektoru.

 Kuće za odmor na jezeru Milštat sa VELUX krovnim prozorimaArhitektura: Element Design gmbh; Fotografije: Kasia Jackowska

Maria Wilhelm

generalna direktorka kompanije Millstätter See Tourismus GmbH

Najvrednije što možete pokloniti nekome jesu vreme i pažnja, a najromantičnije što možete raditi jeste da zajedno gledate zvezde, provedete vreme napolju i vratite se da provedete noć u minimalističkom, dobro osmišljenom prostoru bez drugih ukrasa osim pogleda na prirodu i nebo, bez ikakve tehnologije.

Arhitektura: Element Design gmbh; Fotografije: Kasia Jackowska

Skroman dizajn sa kosim krovom, jednom potpuno staklenom fasadom i krovnim prozorima koji se otvaraju prema nebu izradila je kompanija Element Design sa sedištem u Bazelu koja se bavi prostornim konceptima za turizam i muzeje. Oblik potiče od „primitivne kolibe“: zamišljenog, romantičnog koncepta prve naseobine – minimalnog skloništa za ljude u prirodi.

Kolibe sadrže samo osnovni nameštaj. Zapravo, jedan komad nameštaja vrši većinu funkcija: krevet, fioke, mesto za odlaganje kofera, police za čaše, lampu ili knjige.

Unutrašnjost je obložena daskama od ariša koje predivno mirišu.

Slika

Arhitektura: Element Design gmbh; Fotografije: Kasia Jackowska

Zidovi i krov imaju jednostavnu drvenu konstrukciju i obloženi su borovim daskama. Takođe su dobro izolovani i provetreni, što obezbeđuje dobru klimu tokom leta, a sa električnim grejačima i dobru temperaturu u zatvorenom prostoru zimi.

Budući da je borovim daskama obložena cela građevina, a cela konstrukcija je tanja nego kod standardnih kuća, nisu se mogla koristiti tipična rešenja.

Zahvaljujući korišćenju montažnih drvenih elemenata, izgradnja jedne kolibe, uključujući i ugrađeni nameštaj, trajala je samo dve nedelje. Prva koliba otvorena je za javnost u maju 2017. godine, a otvaranje ostalih usledilo je tokom leta.

VELUX proizvodi koji se koriste u ovom slučaju
VELUX roof window GGL
Detalji o proizvodu

Detalji projekta

Projekat: Pokretne vikendice za odmor
Lokacija: Koruška, Austrija 
Arhitekta: Element Design GmbH
Godina: 2017.
Fotografije: Kasia Jackowska