{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
situacioni plan
Arhitekta: SPPA Architekten

U zelenim brdima švajcarskog kantona Šafhauzen na severu Švajcarske, nedaleko od reke Rajne, usred vinograda nalazi se stara žitnica. Četiri veka se koristi za presovanje grožđa i okupljanja. Ne samo da je sama zgrada od istorijske vrednosti, već i način na koji stoji među vinogradima. Zadruga lokalnih proizvođača vina je odlučila da uloži u turizam 2007. godine. Nadmetanje za obnovu zgrade za presovanje grožđa održano je 2010. godine sa ciljem da se istorijsko mesto obogati savremenim programom. Zadruzi je bio potreban novi, višenamenski prostor za zabave i događaje, kao i mali restoran sa takozvanom „bibliotekom vina“.

Biro SPPA Architekten odlučio je da zadrži istorijski oblik stare zgrade koliko god je moguće. Nisu dodati fasadni otvori, samo su ulazna vrata zamenjena novim, projektovanim tako da odgovaraju drvenim daskama na spoljašnjoj strani. Pozornica i međusprat na drugoj strani sobe okružuju prostoriju, još uvek bez grejanja, samo sa novim, ujednačenim podom.

Prava drevna vinska presa premeštena je iz ugla zgrade u vlastitu novu betonsku sobu na istočnoj strani ambara kako bi mogli da je vide svi prolaznici. Raskošan prostor između ove nove strukture i žitnice vodi do ulaza i služi kao bašta restorana. Na zapadu se nalazi odvojen ulaz za kuhinju i osoblje. U novom podzemnom delu pored restorana smešteni su sala za događaje, kuhinja i sva potrebna tehnička oprema, poređane duž veličanstvenog hodnika koji pokazuje kako se spajaju stare i nove građevine.

 Proširenje vinarije u Osterfingenu sa VELUX krovnim prozorimaArhitekta: SPPA Architekten; Fotografije: Jürg Zimmermann

Peter Trachsler

partner u birou SPPA Architekten

Naša ideja je, iako na prvi pogled ekstravagantna, bila vrlo racionalna. Nismo želeli da se nadmećemo sa postojećom zgradom jer nam se sviđa njen masivan izgled i način na koji se izdiže iz krajolika. Zato smo predložili da se ne gradi zgrada, nego sobe u brdu, pod zemljom, iza žitnice.

Arhitekta: SPPA Architekten; Fotografije: Jürg Zimmermann

„Vertikalno svetlo bila je jedina mogućnost u našem projektu, a uz to nam se jako svidela. Red prozora u početku je trebalo da čine ovalni otvori. Sa daljim razvojem projekta nakon pobede na takmičenju morali smo da pojednostavimo stvari. Ovalna zastakljenja zamenjena su VELUX krovnim prozorima. Znali smo za proizvode iz ranijih projekata: u radu na adaptacijama bavimo se brojnim potkrovljima kojima treba dnevno svetlo. Ovde su krovni prozori postavljeni visoko iznad plafona sobe, u cevima, zbog strmine nagiba. Oblikovali smo ih za optimalnu raspodelu svetlosti, pod uglom, tako da se krovni prozori jedva vide iz unutrašnjosti“, objašnjava arhitekta Peter Trachsler.

Slika

Arhitekta: SPPA Architekten; Fotografije: Jürg Zimmermann

Duga električna svetla skrivena su u zidovima cevi, čime se pojačava dnevna svetlost; zajedno obasjavaju izložbu vina postavljenu uz severni zid. Takođe ovde oblik ima više od jedne funkcije: pored primarne, tj. izložbe vina, zid služi kao zvučna ploča i skriva ventilacioni sistem. Precizno izliven betonski plafon je takođe obložen akustičnim pločama u odgovarajućoj boji.

VELUX proizvodi koji se koriste u ovom slučaju
VELUX INTEGRA® krovni prozor GGU
Detalji o proizvodu

Detalji projekta

Projekat: Vinarija 
Lokacija: Osterfingen, Švajcarska 
Arhitekta: SPPA Architekten 
Godina: 2015.
Fotografije: Jürg Zimmermann