{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
situacioni plan
Arhitekta: FIER architecten, Nijkerk

„Gildenhof“ je jedinstven. To i jeste prvi projekat u Flevolandu sa kućama koje proizvode onoliko energije koliko njihovi stanari koriste. Inicijator projekta je IJsselland Ontwikkeling. Kao i u prethodnim projektima, ovaj građevinski investitor blisko je sarađivao sa arhitektima iz biroa FIER i Bouwbedrijfom De Bruin-Puttenom. Na kraju je odlučeno da se izgradi 29 energetski neutralnih kuća po početnoj ceni od 169.000 evra. Energetska neutralnost znači da kuće proizvode najmanje onoliko energije koliko je prosečnoj porodici potrebno za normalno korišćenje stambenog objekta.

Solarni fotonaponski paneli osnovni su element u mnogim energetski neutralnim kućama.

Isto važi i za 29 nekretnina u „Gildenhofu“, novom stambenom naselju u Drontenu. Svaka kuća opremljena je sa 23 solarna panela. Oni su bitni za snabdevanje energijom, ali predstavljaju značajan izazov kada je u pitanju propuštanje dovoljno dnevnog svetla u prostorijama iza njih. Građevinski tim odgovoran za projekat Gildenhof obratio se kompaniji VELUX u potrazi za odgovorom. Zajedno su osmislili odgovarajuće rešenje upotrebom krovnih prozora besprekorno poravnatih sa sistemom krovnih solarnih panela kako bi se obezbedila optimalna količina
dnevne svetlosti.

Kuće u nizu u Drontenu – arhitekta: FIER architecten, NijkerkArhitekta: FIER architecten, Nijkerk

Thom Grevengoed

Bouwbedrijf De Bruin-Putten B.V.

Bio sam zadivljen i načinom na koji je kompanija VELUX u svoje krovne prozore ugradila brave „Safe Housing (bezbedno stanovanje)“ koje je odobrila policija. Krajnji ishod je impresivan. Po mom mišljenju, krov nije mogao da bude lepši.

Arhitekta: FIER architecten, Nijkerk; Fotografije: Kasia Jackowska

Između ostalog, to je značilo da moramo da gradimo hermetičke nekretnine. U fazi pripreme morate temeljno razmotriti kritične detalje poput hermetičnosti krovnih prozora, a takođe ih testirate tokom čitavog procesa.” Thom Grevengoed, Bouwbedrijf De Bruin-Putten B.V.

„Pri izgradnji energetski neutralnih domova sve interesne strane moraju istovremeno da koriste svoje individualne veštine kako bi dobili vrhunski proizvod. Konsultant za ugradnju, Breman Hasselt, je bio direktno uključen u projekat upravo iz tog razloga. S tradicionalnim građevinskim projektima radite korak po korak. Prvo arhitekta radi svoj posao, zatim konsultant, pa izvođač, itd. Ugradnje su neka vrsta dodatka, da se tako izrazim. Sa energetski neutralnom konstrukcijom stvarni dizajn određen je zahtevima za ljušturu zgrade i ugradnju, pa se sve mora integrisati u skladu s time.”

Slika

Arhitekta: FIER architecten, Nijkerk; Fotografije: Kasia Jackowska

Krovni prozori bili su ključni faktor prilikom projektovanja. Morali su da obezbede dovoljno dnevnog svetla, budu besprekorno integrisani u sistem krovnih solarnih panela, hermetički zatvoreni, estetski privlačni i pruže bezbednost određenu oznakom „Safe Housing“ (bezbedno stanovanje) koju je odobrila policija. Dva krovna prozora u kući obezbeđuju potrebnu količinu dnevnog svetla u prostorijama neposredno ispod krova.

VELUX proizvodi koji se koriste u ovom slučaju

VELUX krovni prozor (GGU)
Detalji o proizvodu

Detalji projekta

Projekat: Kuće u nizu
Lokacija: Dronten, Holandija
Arhitekta: FIER Architecten, Nijkerk
Konsultant za ugradnju: Breman Hasselt 
Fotografije: Kasia Jackowska