{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Arhitekta: Josefine Wikholm i Andreas Lyckefors; Fotografije: Carl Axel Bejre

Lyckefors Arkitekter je arhitektonski biro koji su osnovali Per Bornstein i Andreas Lyckefors 2011. godine. Sa trećim partnerom Johanom Olssonom i 24 zaposlena u Geteburgu i Stokholmu brzo je postao jedan od najinovativnijih biroa u Švedskoj.

Iako se višestruko nagrađivani biro bavi širokim spektrom razmera i tema, u većini projekata provejava zajednička tema: prizeman, prijateljski pristup materijalima i odnosu između kuće i okolnog pejzaža.

Mala koliba Granholmen koju je Andreas Lyckefors izgradio zajedno sa Josefinom Wikholm za svoju porodicu izvrstan je primer takvog stava.

Iz racionalnih odluka pri projektovanju proistekao je mali odlomak poezije u drvetu usred bajkovitog pejzaža.

Do udaljene kolibe na malom ostrvu može se stići samo brodom, ali kroz brojne članke koliba je postala naširoko poznata na raznim arhitektonskim platformama i u časopisima.

Projekat novogradnje koji prikazuje VELUX krovne prozore – vikendica u Luleu
Arhitekta: Josefine Wikholm i Andreas Lyckefors; Fotografije: Carl Axel Bejre

Andreas Lyckefors

arhitekta u birou Bornstein Lyckefors Arkitekter

Moja omiljena odlika kolibe jeste prisustvo spoljnog prostora unutar nje. Iako ste u kući, i dalje imate utisak da ste u prirodi. Imate pogled u svim smerovima, ne samo vodoravno, već i prema gore: zahvaljujući njemu iz dnevne sobe možete istovremeno videti i okean i nebo.

Arhitekta: Josefine Wikholm i Andreas Lyckefors; Fotografije: Carl Axel Bejre

Zbog malih gabarita ima prostora samo za osnovne stvari za beg preko vikenda. U prizemlju se nalaze veliki sto, kuhinja, prijatan dnevni boravak, dovoljno kreveta za smeštaj velike, srećne grupe ljudi i krevet za goste. Otvoreni prostor sa krevetima na sprat i nišama u potkrovlju, simetrično uvučenim pod krov, vodi do raskošne glavne spavaće sobe.

Pošto se koliba koristi samo tokom tople sezone, do sanitarnih čvorova se tradicionalno pristupa spolja.

Slika

Arhitekta: Josefine Wikholm i Andreas Lyckefors; Fotografije: Carl Axel Bejre

Izuzetno mali prostor postaje bogatiji zahvaljujući svetlosti koja dolazi iz raznih pravaca. U Švedskoj prelazak dana u noć traje satima. Svetlost oslikava sobu na mnogo različitih načina tokom dana: senke se kreću po zidovima, boje se razvijaju – toliko se toga događa u ovoj maloj kolibi. Arhitekturu možemo uporediti sa fotografijom: obe su čin slikanja svetlošću, slika se pojavljuje kroz uvođenje otvora.

VELUX proizvodi koji se koriste u ovom slučaju

VELUX krovni prozor (GGU)
Detalji o proizvodu

Detalji projekta

Projekat:  Letnjikovac
Lokacija: Kalaksen, Luleo, Švedska
Arhitekta:  Josefine Wikholm i Andreas Lyckefors
Površina:  40 kvm
Godina: 2017.
Fotografije: Carl Axel Bejre