{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Arhitekta: Franz Karner Arch. Dipl. ing. Dr. tehn.

Gradić Nojlengbah, udaljen jedan sat vožnje od Beča, okružen je mirnim brdima i poljima. Prostrani pogledi na njih bili su ključni element u projektovanju sopstvene kuće arhitekte Franza Karnera. Jednostavna struktura postavljena je uz granicu nagnutog placa, kroz prozore na terasi proteže se pogled do obližnje stare palate, a na zapadu do horizonta udaljenog 13 kilometara.

Malom studio apartmanu, u kom se nalazi prozračni dnevni boravak, spavaća soba i kupatilo, pristupa se odvojenom ulaznom kockom koja ga povezuje sa dugačkom radionicom i skladištem. Sve tri strukture stoje na drvenoj platformi, lebdeći nad livadom.

Fasadni prozori postavljeni su samo tamo gde su pogledi spektakularni, a nekoliko zidova sa leve strane je potrebno za odlaganje. Dodatak krovnih prozora bio je savršeno rešenje za obezbeđivanje dnevnog svetla tamo gde je to najpotrebnije u kući.

Unutrašnjost se neprimetno stapa sa terasom, pa se dnevni boravak proširuje tokom letnjih meseci. Inače, savršen dom bez prepreka je, kako kaže projektant, „što je moguće manji i velik onoliko koliko je potrebno.“ Franz Karner opisuje kuću kao jednosobnu lokaciju koja se sastoji od različitih zona opremljenih ugrađenim nameštajem. Prvobitno školovan za stolara projektant je nacrtao svaki kutak kuće.

Kuća u Nojlengbahu sa VELUX krovnim prozorimaArhitekta: Franz Karner Arch. Dipl. ing. Dr. tehn.; Fotografije: Patricia Weisskirchner

Franz Karner

Arhitekta

Podstičemo naše učenike da razmišljaju o održivosti od samog početka. Tokom obuke otkrivaju važnost dnevnog svetla u održivom projektovanju i uče kako da ga mere u svojim projektima pomoću softvera Daylight Visualizer.

Arhitekta: Franz Karner Arch. Dipl. ing. Dr. tehn.; Fotografije: Patricia Weisskirchner

VELUX krovni prozori imaju presudnu ulogu u ovom načinu života: oni ne samo što propuštaju svetlost, već omogućavaju i brzu izmenu vazduha unutra. Zahvaljujući velikom krovnom otvoru iznad peći kuhinja postaje mesto na otvorenom sa toplim vazduhom i mirisima kuvanja koji se uzdižu do neba. Ovaj najveći otvor takođe omogućava efikasno hlađenje kuće nakon dugog, vrućeg letnjeg dana.

Slika

Arhitekta: Franz Karner Arch. Dipl. ing. Dr. tehn.; Fotografije: Patricia Weisskirchner

Kada je trebalo da projektuje sopstvenu kuću, arhitekta je napravio simulaciju dnevnog svetla, kao što to rade i njegovi studenti. Zahvaljujući prikupljenom iskustvu – sa kompanijom VELUX sarađuje već sedam godina – dnevno svetlo u kući ispalo je onako kako je zamislio. Takođe, unutrašnjost kuće izgleda tačno onako kako su slike iz softvera Daylight Visualizer prikazale. Zbog jedne i po godina pažljivog planiranja i izbora drvene konstrukcije gradnja je potrajala samo pet meseci. U stvari, trebalo je samo nekoliko dana da se podignu spoljni zidovi kuće. Plan rada Franza Karnera u ovom projektu uveliko se razlikuje od plana mnogih arhitekata: on nije želeo da zauvek ostavi trag. Stvorio je udoban prostor za stanovanje preplavljen svetlošću, koji će trajati, trošeći minimalnu količinu energije, dokle god je to dvoma ukućanima potrebno.

VELUX proizvodi koji se koriste u ovom slučaju
VELUX flat roof window CVP
Detalji o proizvodu

Detalji projekta

Projekat: Porodična kuća
Lokacija: Nojlengbah, Austrija 
Arhitekta: Franz Karner
Godina: 2015.
Fotografije: Patrizia Weisskircher / Franz Karner