{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
situacioni plan
Arhitekte: Stifter + Bachmann

Odgovarajući na potrebe rastućeg turističkog sektora vlada pokrajine Bolcano opredelila je 10 miliona evra za izgradnju tri nove kolibe i obnovu ostale 22.

Na konkursu iz 2013. godine među osam pozvanih arhitektonskih biroa iz regiona pobedili su Stifter+Bachmann. Projekat je podelio javnost – ali godinu dana kasnije arhitekte su mogle da počnu s radom na izvođačkom projektu. Izgradnja je započela u junu 2016. godine i nastavljena je sa velikom efikasnošću tokom kratkih alpskih leta do oktobra 2017. godine.

U junu 2018. godine planinska koliba Saso Nero otvorila je svoja vrata posetiocima, izazvavši pometnju kako u arhitektonskim i građevinskim krugovima, tako i među iznenađenim planinarima.

U prizemlju se nalazi kuhinja i velika trpezarija sa tri velika prozora koje je stolar napravio tako da se podudaraju sa VELUX proizvodima ugrađenim pored njih. Izgledaju kao tri različite slike – slika kamenog zida, slika visoravni na severu i slika susednog vrha.

Doživljavanje prozora kao slika rezultovalo je vrlo svesnim smeštajem otvora.

Spavaće sobe na prvom i drugom spratu, svaka sa po jednim prozorom nalik slici, opremljene su krevetima na sprat. U potkrovlju se nalazi jedna velika soba sa nizom dušeka po podu.

Alpsko utočište, Bolcano, s VELUX krovnim prozorimaArhitekte: Stifter + Bachmann

Helmut Stifter

arhitekta, Stifter+Bachmann

U ovoj građevini nema podele na fasadu i krov. To je jedan veliki krov, pa su VELUX krovni prozori bili naš prvi izbor. Koristili smo iste krovne prozore kao i one koji su korišćeni u porodičnim kućama u selu. Svi naši radnici bili su upoznati sa detaljima i montažom na površini obloženoj bakrom – većina krovova ovde se radi na ovaj način.

Arhitekte: Stifter + Bachmann; Fotografije: Oliver Jaist

Konstrukcije, podovi i plafoni izrađeni su od unakrsno laminiranih drvenih ploča. Ceo enterijer zajedno s nameštajem izrađen u potpunosti od neobrađenog drveta smreke.
Arhitekte su svoje znanje spojile s iskustvom upravnika stare kolibe. Zahvaljujući njegovoj pomoći alpinisti sada imaju prostrani ulaz s garderobom gde mogu da raspetljaju svoju opremu.

U prizemlju se nalazi kuhinja, veliki dnevni boravak i trpezarija. Prozori visine 2 metra propuštaju sunčevu svetlost u dubinu prostorije.

Kupatila, vešeraji i tehničke prostorije se nalaze na dva nivoa ispod ulaza, dok se spavaće sobe nalaze na dva sprata i otvaraju prema okolnim vrhovima. Prozori poređani nalik na traku pružaju svakom krevetu za spavanje – sa po dva do pet kreveta na sprat – dnevno svetlo i svež vazduh.

Slika

Arhitekte: Stifter + Bachmann; Fotografije: Oliver Jaist

Kada je projekat objavljen, deo javnosti je bio sablažnjen oblikom i optužio je arhitekte za kršenje tradicije. Ali ne postoji konkretna tradicija alpskih građevina u Južnom Tirolu. Prve planinske kolibe napravili su nemački planinarski klubovi u poznom 19. veku kao kopiju urbanih vlastelinskih kuća – izgrađene samo od kamena lokalnog porekla. Stifter + Bachmann nisu pokušavali da izmisle novu tipologiju niti da osmisle posebnu estetiku. Mnoga spektakularna prostorna obeležja kuće, uključujući panoramu od 180 stepeni i položaj prozora, rezultat su preciznog uklapanja u pejzaž.

VELUX proizvodi koji se koriste u ovom slučaju
VELUX krovni prozor
Detalji o proizvodu

Detalji projekta

Projekat: Planinske kolibe
Lokacija: Provincija Bozen, Italija 
Arhitekta: Stifter + Bachmann
Godina: 2015. 
Fotografije: Oliver Jaist