Projekat novogradnje koji prikazuje VELUX krovne prozore – kolibe za odmor u Montafonu
{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Vlasnik: Cabinski Montafon; Arhitekta: Cabin One; Fotografije: Kasia Jackowska

Dvoje prijatelja iz detinjstva opsednuti skijanjem Tim i Chris razmišljali su kako da želju za provođenjem vremena na skijanju pretvore u održivi poslovni model.

Chris se preselio iz nemačkih ravnica u austrijske Alpe, u Montafon.

Pored pansiona u kom je radio nalazio se komad zemlje, izvan građevinske zone sela, ali dostupan na 25 godina u zakup i izgradnju privremenih građevina.

Dve godine ova dvojica prijatelja tražila su odgovarajućeg proizvođača malih kuća.

Onog trenutka kada se poklopila mogućnost zakupa zemljišta i odgovarajući model kolibe, rođen je Cabinski. Proizvođač kolibe – mlada kompanija pod nazivom Cabin One – upravo je bio pustio u prodaju svoj proizvod. Tim i Chris su im bili prvi ozbiljan klijent.

U bliskoj saradnji sa lokalnim zavodom za izgradnju napravljen je nacrt za celu parcelu.

Tim i Chris zamislili su da osam do deset jedinica stoje odvojeno, ali glavni plan za to područje iziskivao je veće objekte, što se moglo rešiti postavljanjem jedinica zid do zida.

Krovni grebeni morali su da prate smer doline, a propisani uslov mogli bi zadovoljiti dvovodni krovovi kompanije Cabin One. Pokazalo se da je ovo bila savršena orijentacija za kolibu, kako u pogledu sunčeve svetlosti, tako i pogleda.

Projekat novogradnje koji prikazuje VELUX krovne prozore – kolibe za odmor u Montafonu
Vlasnik: Cabinski Montafon; Arhitekta: Cabin One; Fotografije: Kasia Jackowska

Andreas Rauch

arhitekta u kompaniji Cabin One

Malenim prostorima treba više dnevnog svetla od ostalih i snažna povezanost sa okolinom. Zapravo se smatraju zdravijim staništem za ljude od velikih soba sa malim prozorima i bez ikakve povezanosti s spoljnim svetom.

Vlasnik: Cabinski Montafon; Arhitekta: Cabin One; Fotografije: Kasia Jackowska

Tamne drvene fasade proizvođača Cabin One svidele su se zavodu za izgradnju Montafona jer podsećaju na tradicionalne narodne građevine tog područja.

Agencija Cabinski naručila je jednu najekskluzivniju opremu za jedinicu, sa podnim grejanjem i integrisanom VELUX automatizacijom prozora.

Čvrsti drveni pod nauljen je kako bi se olakšale buduće obnove.

Minimalistički enterijer savršena je podloga za Timov dar za ukrašavanje: s pažljivo odabranim jastucima, prekrivačima za klupe od filca, raznim tanjirima i ekološki prihvatljivom posteljinom, kolibe odišu mirom i svežinom.

Slika

Vlasnik: Cabinski Montafon; Arhitekta: Cabin One; Fotografije: Kasia Jackowska

Andreas Rauch citira ono što je naučio od ekološkog psihologa Haralda Deinsberger-Deinswegera, na čija je predavanja išao tokom studija arhitekture.

Arhitekte su izabrale neobično velike otvore na bočnoj i zadnjoj fasadi, kao i krovne otvore, što se s početka činilo u suprotnosti sa planom stvaranja efikasnog, minimalističkog prostora.

Za Andreasa Raucha i Simona Beckera krovni prozori predstavljaju neizostavan elemenat projekta, nužan završetak fasadnih otvora.

VELUX proizvodi koji se koriste u ovom slučaju
VELUX roof window GGL
Detalji o proizvodu

Detalji projekta

Projekat:  Koliba za odmor cabinski.at
Lokacija: Montafon, Austrija
Arhitekta:  Andreas Rauch i Simon Becker, Cabin One
Fotografije: Kasia Jackowska