Projekat novogradnje prikazuje VELUX krovne prozore – potkrovlje u Inzbruku
{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Arhitekta: He und Du; Fotografije: David Schreyer

Kuća se nalazi u zaštićenoj zoni, njeni zidovi određuju granice parcele.

Pored novog potkrovlja biro He und Du obnovio je ulaz i deo prizemlja.

Novi krov ima drugačiji oblik; konzola iznad uske ulice izdiže se nad starim, ukrasnim potpornim elementom od drveta.

Potkrovlje je dobilo veliki mansardni prozor, ulaz na malu krovnu terasu, kao i mnoštvo VELUX prozora različitih veličina.

Ulaz u stan je na zadnjem redovnom spratu zgrade; u dnevni boravak se ulazi preko svetlog stepeništa koje se nastavlja do krova.

Otvoren prostor – s jedne strane zgrade može se videti druga strana – podeljen je na dnevni i noćni deo.

Svaka spavaća soba dobila je veliki krovni prozor koji osvetljava prostor. Otvori se nalaze, gde je god to moguće, u uglovima soba.

Projekat novogradnje prikazuje VELUX krovne prozore – potkrovlje u Inzbruku
Arhitekta: He und Du; Fotografije: David Schreyer

Elias Walch

Arhitekta u birou He und Du, Inzbruk

Ovde nesumnjivo imamo dovoljno krovnih prozora – uključujući jedan na lođi. Smestili smo ih uz zidove da bi propuštali još više dnevne svetlosti u delovima gdje je trebalo povećati visinu sobe i u onim gde smo želeli direktnu sunčevu svetlost i pogled prema zvezdama i oblacima

Arhitekta: He und Du; Fotografije: David Schreyer

Takav položaj poboljšava kvalitet dnevnog svetla zahvaljujući odsjaju na belim površinama zida.

U ostalim slučajevima mesto je odabrano radi povećanja prostora ispod ili da bi u sobi supružnika bilo moguće posmatrati zvezde iz kreveta.

Dečje sobe dobile su razigrane i funkcionalne ugradne krevete i police što najmlađim stanarima pruža dovoljno prostora za igru.

Slika

Arhitekta: He und Du; Fotografije: David Schreyer

U dnevnom delu prostor je omeđen sa tri cevi koje se uzdižu odozdo i kaminom.

Sa leve strane, prema lođi, ispod dugog mansardnog prozora nalazi se srce kuhinje: veliki drveni sto povezan sa peći.

Inovativna ali jednostavna ideja da se prilagodi visina peći tako da odgovara stolu omogućava proslave uz večeru sa velikim brojem ljudi.

VELUX proizvodi koji se koriste u ovom slučaju
VELUX INTEGRA® krovni prozor GGU
Detalji o proizvodu

Detalji projekta

Projekat: Obnova potkrovlja
Lokacija: Inzbruk, Austrija
Arhitekta: He und Du, Inzbruk, Austrija
Godina:  2019.
Površina:  138 kvm
Fotografije: David Schreyer