{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Arhitektura: Dietrich | Untertrifaller Architekten

Godine 2001. biro Dietrich l Untertrifaller Architekten pobedila je na konkursu za školsku zgradu u opštini Klaus u Forarlbergu u Austriji. Moderna, ekološka zgrada sa učionicama povezana je preko krila biblioteke sa starom sportskom dvoranom. Sunčano, zeleno školsko dvorište blagog nagiba sa pogledom na Alpe smešteno je na severnoj strani krila. Šetalište ispod konzolnog trakta biblioteke povezuje ulaz u školu sa sportskom dvoranom i omogućava aktivnosti na otvorenom u kišnim danima. U drugoj fazi projekta, dvanaest godina kasnije, biro je dobio angažovan za obnovu sportskih objekata. Kratka analiza pokazala je da su zastarele ne samo konstrukcija, već i funkcije stare sportske dvorane sa bazenom, i da bi bilo najbolje zameniti ih novom zgradom.

Trenutno se tu nalazi veliko igralište sa tribinama i odvojena sala za ples i višenamenski prostor, gde se može organizovati produženi boravak za školarce, razne vrste sastanaka, pa čak i časovi.

Arhitekte su odlučile da planiraju proširenje prema principima projektovanja koji su se pokazali kao uspešni u prvoj fazi projekta. Jednostavne strukture sa drvenom konstrukcijom i oblogama propuštaju sunčevu svetlost kroz krovove. Vidljivi su svi noseći betonski zidovi i stepenice.

Pravougaona struktura koja prati teren dostupna je sa dva nivoa: ulaz ispod krila biblioteke vodi u otvoreno prizemlje, dok preko drugog na suprotnoj strani pristupa direktno gornjem spratu sa otvorenim prostorom, gde razni stolovi privlače različite grupe korisnika.

Višenamenska dvorana u Klausu sa VELUX prozorimaArhitektura: Dietrich | Untertrifaller Architekten; Fotografije: Patricia Weisskirchner

Peter Nussbaumer

arhitekta u birou Dietrich l Untertrifaller Architekten

Moje omiljeno mesto u zgradi je višenamenski prostor na samom ulazu. U podne se deca igraju pod velikim svetlarnikom, sa desne strane prostor se otvara prema igralištu, čiji pod krasi niz osunčanih mesta.

Arhitektura: Dietrich | Untertrifaller Architekten; Fotografija: Adam Mørk

Obe zgrade, škola i sportska dvorana, dokaz su da visokokvalitetna arhitektura može biti resursno efikasna i ekonomična. Mnogi elementi mogu biti montažni kako bi se smanjili troškovi i upotreba materijala.

Plafon sportske dvorane, na prvi pogled razigran i nepravilan, sastoji se od montažnih celina: „piramida“ sa VELUX prozorom za ravne krovove sa kupolom na vrhu. Izrađena su četiri tipa sa različitim uglom nagiba: pažljivo postavljeni i okrenuti elementi stvorili su efekat razigrano nepravilnog plafona.

Slika

Arhitektura: Dietrich | Untertrifaller Architekten; Fotografija: Adam Mørk

Montaža svetlosnih otvora bila je presudan element u dobijanju preciznih detalja, kako u zatvorenom tako i na površini krova. Nakon što su drveni okviri dovezeni na gradilište i montirani, trebalo je samo nekoliko dana da se postave VELUX prozori za ravne krovove i dodaju slojevi izolacije.

Svaki od 56 svetlosnih otvora obložen je sa unutrašnje strane pločama za zaštitu od buke. One, pored povoljne geometrije plafona, još više pojačavaju akustiku prostorije. Veštačko svetlo, postavljeno između elemenata, naglašava krutu geometriju konstrukcije. Prozori za ravne krovove opremljeni su senzorima za kišu i zaštitom od sunca.

VELUX proizvodi koji se koriste u ovom slučaju
VELUX prozor za ravne krovove CVP / CSP
Detalji o proizvodu

Detalji projekta

Projekat: Višenamenska dvorana
Lokacija: Klaus, Austrija 
Arhitekta: Dietrich I Untertrifaller Architeckten  
Godina: 2014.
Fotografije: Adam Mork / Patricia Weisskirchner