UZNEMIRUJUĆE ČINJENICE O GENERACIJI U ZATVORENOM


90% svog vremena provodimo u zatvorenom, bez dovoljno dnevnog svetla ili svežeg vazduha. O tome više ne razmišljamo – ali nauka nam je pokazala da to može biti štetno po naše zdravlje i blagostanje.

Mi smo generacija u zatvorenom. Kako će se naša priča završiti zavisi od vas.

Pogledajte film


VAZDUH U ZATVORENOM MOŽE BITI PET PUTA ZAGAĐENIJI OD SPOLJNOG VAZDUHA

Bez obzira na to gde živite, otvaranje prozora i puštanje svežeg vazduha unutra je skoro uvek bolja ideja nego da udišete ustajali unutrašnji vazduh.

DNEVNO SVETLO MOŽE DA POBOLJŠA SPOSOBNOSTI UČENJA VAŠE DECE I DO 15%

Naučno je dokazano da učionice koje su dobro osvetljene dnevnim svetlom doprinose efikasnijem učenju od onih koje su slabo osvetljene. Nema razloga da sumnjamo da se ove prednosti ne odnose i na dom i radno mesto.

ŠTA MOGU DA UČINIM?

Ima mnogo načina da uvedete bolji vazduh i dnevno svetlo u svoj dom. Neki su brzi i jednostavni, a za druge je potrebno više vremena, ali ćete ostvariti dobra dugoročna poboljšanja.

ŽIVOT U VLAŽNIM I MEMLJIVIM DOMOVIMA POVEĆAVA RIZIK OD ASTME ZA 40%

Loš kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru može
​ da izazove ili pogorša respiratorne probleme i alergije.

DEČIJE SPAVAĆE SOBE SU ČESTO NAJZAGAĐENIJE U KUĆI

Otrovne čestice, izdahnut CO2 – dečije sobe često sadrže najvišu koncentraciju štetnih supstanci u domu.

ZBOG NEDOSTATKA DNEVNOG SVETLA, 15% NAS JE DEPRESIVNO

Nije moguće veštački reprodukovati moć dnevnog svetla. Sunčevo svetlo nam je potrebno da bismo se osećali energično i zdravo.

ZNANJE NIJE DOVOLJNO


Važno je da svi dobro razmislimo o svom načinu života u zatvorenom. Od pojedinaca do arhitekata, od kompanija do vlada, svi smo odgovorni da učinimo sve što možemo da bismo svoje domove učinili zdravim mestima za život i odrastanje.


Zašto brinemo?

VELUX je već preko 75 godina posvećen unapređenju kvaliteta života ljudi tako što pomaže da se u domovima i na radnim mestima obezbedi dovoljno svetla i svežeg vazduha.
Nauka je već potvrdila pogodnosti po zdravlje, ali pred nama je još uvek dug put pre nego što zaista shvatimo da nije samo „lepo imati” dovoljno svetla i svežeg vazduha – nego je „neophodno imati”.
Srećom, nismo sami na tom putovanju. Mi sarađujemo sa drugim liderima na globalnom tržištu građevinarstva da stvorimo bolje domove. Naša rešenja ne mogu da reše sve probleme generacije u zatvorenom, ali možemo da vam pomognemo tako što ćemo vam pokazati najbolje