VAZDUH U ZATVORENOM – TO NIJE ONO ŠTO MISLITE DA JESTE


Vazduh u zatvorenom može biti pet puta zagađeniji od spoljnog vazduha. Život u ustajalom vazduhu može uzrokovati probleme sa fizičkim zdravljem – od svraba u očima, glavobolja i problema sa spavanjem do astme i alergija.


Vazduh u zatvorenom prostoru je zagađen naizgled beskrajnom listom izvora. Tu ima svega, od prekomernog CO2 do čestica hrane od kuvanja, dlaka kućnih ljubimaca, kao i vlage iz kade, tuša i mašina za pranje. 65% svih Evropljana suši odeću u zatvorenom barem jednom nedeljno, što stvara isparenja, a prosečna porodica svakodnevno proizvede približno deset litara tečnosti. Istraživanja otkrivaju i to da su dečije sobe često najzagađenija mesta u domu. 45% svih dečijih spavaćih soba imaju previsoke nivoe CO2 zbog nedovoljne ventilacije.

SIMPTOMI

Ako patite od stalnih fizičkih simptoma kao što su kijanje, curenje nosa, crvenilo očiju i glavobolje koje oslabe kad niste kod kuće, to bi moglo da bude zbog loše unutrašnje klime. Sve aktivnosti kao što su kuvanje, čišćenje i kupanje dodaju vlagu u unutrašnji vazduh, što može da dovede do razvoja one vrste plesni koja uzrokuje zdravstvene probleme. Takođe, što je više aktivnosti u prostoriji, to se više čestica podiže i kruži vazduhom.

REŠENJA

Prvi korak ka poboljšanju kvaliteta vazduha u zatvorenom je prihvatanje i razumevanje koliki je to problem. To će vas lakše motivisati da zapamtite ove jednostavne korake ka postizanju čistijeg vazduha.

1.


Provetravanje sa više od jednog prozora

Vazduh u zatvorenom prostoru sadrži gasove, čestice, biološki otpad i vodenu paru, što su sve potencijalni rizici po zdravlje. Preporučuje se da provetravate svoj dom tri do četiri puta dnevno po barem 10 minuta svaki put, sa više otvorenih prozora odjednom. Takođe, provetrite spavaću sobu pre nego što odete na spavanje i ujutru kad ustanete.

2.


Čistite i provetravajte tepihe

...ili još bolje, otarasite ih se. Debeli tepisi i nameštaj poput starih kauča su raj za kućne grinje i bakterije.

3.


Ograničite isparenja i vlagu

Pokušajte da ne sušite odeću u zatvorenom. Ona ispušta vlagu, što može da dovede do one vrste kućne plesni koja je štetna po vaše zdravlje. Iz istih razloga, pripazite da vaše kupatilo bude dobro provetreno. Ako nemate opciju sušenja napolju, pokušajte da otvorite prozor blizu mesta na kome se odeća suši kako biste mogli da uklonite deo prekomerne vlage.

Želite li da saznate više?

POGLED NA VEĆU SLIKU

Baš kao nove svakodnevne navike, važno je da ugrabite priliku da temeljno promenite unutrašnju klimu u svom domu. 90% svog vremena provodimo u zatvorenom prostoru, a 2/3 tog vremena provodimo kod kuće, pa je to idealno mesto da započnete sa poboljšanjem svog života u zatvorenom.

 

Poboljšajte svoj postojeći prostor

Razmislite o tome kako možete da „unesete spoljašnost”. Pošto većina nas živi u urbanim okruženjima, do neke mere smo se otuđili od prirode. Čak i tako mali korak kao što je dodavanje biljaka u saksiji – za koje se zna da prečišćavaju vazduh – može da poboljša vaše okruženje u zatvorenom prostoru. Pored toga, razmislite kako biste mogli da kreirate bolji pogled napolje pametnim korišćenjem prozora i vrata.

Uvećajte svoj prostor na pravi način

Dodavanje još ponekog kvadratnog metra u dom je sjajan način da poboljšate život u zatvorenom. Razmislite o renoviranju ili proširivanju tavana i dajte prioritet rešenjima koja unose svež vazduh i dnevno svetlo.

Preseljenje

Kada ste u potrazi za novim domom, imajte na umu da starije građevine možda imaju probleme koji će uticati na unutrašnju klimu. Na primer, obavezno proverite da li svi prozori mogu da se potpuno otvore i da li su funkcionalni, naročito oni u kuhinji i kupatilu. Takođe, kad dođete u fazu unutrašnje dekoracije, birajte svetlije boje. Tako ćete stvoriti refleksivne površine koje bolje odražavaju svetlo u vašem domu.


ŽIVOT U VLAŽNIM I
MEMLJIVIM DOMOVIMA POVEĆAVA
RIZIK OD ASTME ZA 40%

Loš kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru može da izazove ili pogorša respiratorne probleme i alergije.

ŠTA MOGU DA UČINIM?

Ima mnogo načina da uvedete bolji vazduh i dnevno svetlo u svoj dom. Neki su brzi i jednostavni, a za druge je potrebno više vremena, ali ćete ostvariti dobra dugoročna poboljšanja.