NAŠE NAJDRAGOCENIJE BLAGO JE NAJOSETLJIVIJE


Deca su naročito osetljiva na uticaj loše unutrašnje klime jer njihova pluća i mozgovi još nisu potpuno razvijeni.


Dečije sobe su često najgora mesta za boravak zbog zagađenja vazduha. Baš kao otrovne čestice iz izvora u blizini doma, mnoge igračke i elektronski uređaji koji se mogu naći u mnogim dečijim sobama takođe mogu da snose odgovornost za potencijalno štetne emisije. Nedavnom anketom u Danskoj utvrđeno je da oko polovine ispitanih porodica u dečijim sobama tokom noći imaju višu koncentraciju CO2 od preporučene, a da se u svakoj četvrtoj prostoriji zatekao nivo CO2 trostruko veći od maksimalno preporučenog.

SIMPTOMI

Zagađenje vazduha i visoki nivoi CO2 mogu da dovedu do problema kao što su glavobolje, problemi sa spavanjem i iscrpljenost, pa sve do problema sa koncentracijom. Loša unutrašnja klima naročito smeta deci zbog činjenice da još uvek rastu i da dišu brže nego odrasli.

REŠENJA

Evo nekih jednostavnih načina da smanjite nivo CO2 i poboljšate klimu u dečijim sobama.

1.


Provetravanje sa više od jednog prozora

Vazduh u zatvorenom prostoru sadrži gasove, čestice, biološki otpad i vodenu paru, što su sve potencijalni rizici po zdravlje. Preporučuje se da provetravate svoj dom tri do četiri puta dnevno po barem 10 minuta svaki put. Provetrite dečiju spavaću sobu ujutru, kad se igraju i pre nego što uveče odu na spavanje.

2.


Plastika nije baš tako dobro rešenje

Kada se plastični materijali zagreju, oni oslobađaju otrovna isparenja, pa se uverite da plastične igračke vaše dece ne budu izložene direktnom sunčevom svetlu. Takođe, ne ostavljajte plastične predmete na podu ako ste instalirali podno grejanje. U skladu sa propisima EU, trebalo bi da uklonite sve plastične igračke proizvedene pre 2007. godine, jer je utvrđeno da sadrže zabranjene hemikalije. Ako postoji takva mogućnost, možda bi trebalo da razmislite o mogućnosti da podstaknete decu da se igraju u nekoj drugoj prostoriji, a ne u onoj u kojoj spavaju. Tako ćete smanjiti količinu potencijalno štetnih zagađivača u vazduhu. Ako dodate određene biljke u prostoriju, to će takođe poboljšati klimu u zatvorenom, pošto one pomažu da se oslobodite suvišnog CO2.

3.


Ograničite vlagu, borite se protiv grinja

65% svih Evropljana suši odeću u zatvorenom barem jednom nedeljno – a to je loša navika. Sušenjem odeće se oslobađa vlaga, što može da dovede do štetne plesni i vlage u kući, pa pokušajte da sušite odeću negde drugde ako je moguće. Iz istih razloga, pripazite da vaše kupatilo bude dobro provetreno. Takođe, grinje vole krevete, pa redovno menjajte posteljinu. Takođe uzmite u obzir mogućnost zamene madraca i jastuka ako ih koristite već dugo. Tipičan korišćeni madrac može da sadrži između 100.000 i 10 miliona grinja, a kod jastuka starog dve godine 10% težine mogu da čine mrtve grinje i njihov izmet. 

Želite li da saznate više?

POGLED NA VEĆU SLIKU

Baš kao nove svakodnevne navike, važno je da ugrabite priliku da temeljno promenite unutrašnju klimu u svom domu. 90% svog vremena provodimo u zatvorenom prostoru, a 2/3 tog vremena provodimo kod kuće, pa je to idealno mesto da započnete sa poboljšanjem svog života u zatvorenom.

 

Poboljšajte svoj postojeći prostor

Razmislite o tome kako možete da „unesete spoljašnost”. Pošto većina nas živi u urbanim okruženjima, do neke mere smo se otuđili od prirode. Čak i tako mali korak kao što je dodavanje biljaka u saksiji – za koje se zna da prečišćavaju vazduh – može da poboljša vaše okruženje u zatvorenom prostoru. Pored toga, razmislite kako biste mogli da kreirate bolji pogled napolje pametnim korišćenjem prozora i vrata.

Uvećajte svoj prostor na pravi način

Dodavanje još ponekog kvadratnog metra u dom je sjajan način da poboljšate život u zatvorenom. Razmislite o renoviranju ili proširivanju tavana i dajte prioritet rešenjima koja unose svež vazduh i dnevno svetlo.

Preseljenje

Kada ste u potrazi za novim domom, imajte na umu da starije građevine možda imaju probleme koji će uticati na unutrašnju klimu. Na primer, obavezno proverite da li svi prozori mogu da se potpuno otvore i da li su funkcionalni, naročito oni u kuhinji i kupatilu. Takođe, kad dođete u fazu unutrašnje dekoracije, birajte svetlije boje. Tako ćete stvoriti refleksivne površine koje bolje odražavaju svetlo u vašem domu.


DNEVNO SVETLO MOŽE DA POBOLJŠA SPOSOBNOSTI UČENJA VAŠE DECE I DO 15%

Naučno je dokazano da učionice koje su dobro osvetljene dnevnim svetlom doprinose efikasnijem učenju od onih koje su slabo osvetljene. Nema razloga da sumnjamo da se ove prednosti ne odnose i na dom i radno mesto.

ŠTA MOGU DA UČINIM?

Ima mnogo načina da uvedete bolji vazduh i dnevno svetlo u svoj dom. Neki su brzi i jednostavni, a za druge je potrebno više vremena, ali ćete ostvariti dobra dugoročna poboljšanja.