POTREBNO: SVEŽ PRISTUP ŽIVOTU U ZATVORENOM


Uspeli smo da se izolujemo od nesigurnosti i neudobnosti prirodnog sveta, ali to se na mnogo načina pokazalo kao Pirova pobeda.


90% vremena provodimo u zatvorenom i naši domovi su tako dobro izolovani da ne može da uđe dovoljna količina svežeg vazduha i dnevnog svetla. Danas 84 miliona Evropljana živi u zgradama koje su toliko vlažne i memljive da predstavljaju potencijalnu pretnju po njihovo fizičko i mentalno zdravlje. Rezultujući loš vazduh u zatvorenom može da izazove čitav niz bolesti, od glavobolja i oteklih očiju do alergija, astme, pa i gore od toga. Verovatnoća oboljevanja od astme je oko 40% veća kod osoba koje žive u vlažnom i memljivom domu. 

Nedostatak direktnog sunčevog svetla prouzrokuje i zdravstvene probleme kao što su nedostatak vitamina D, što može da dovede do osećanja zamora, iscrpljenosti i loše volje. Stručnjaci procenjuju da do 30% svetske populacije pati od različitih nivoa sezonskog afektivnog poremećaja (ili zimske depresije). Tačan uzrok tog poremećaja nije u potpunosti utvrđen, ali se često povezuje sa smanjenom izloženošću sunčevom svetlu.
Ako se ništa ne preduzme, ti problemi će se samo pogoršavati. Zato je toliko važno da svi dobro razmislimo o svom načinu života u zatvorenom. Od pojedinaca do arhitekata, od kompanija do vlada, svi smo odgovorni da učinimo sve što možemo da bismo svoje zgrade učinili zdravim okruženjem. Treba da počnemo da gradimo drugačije, a treba da počnemo drugačije i da živimo.

Neka rešenja su jednostavna, neka zahtevnija, a neka zahtevaju temeljne promene u društvu. Ali, to je izvodljivo – moramo da reagujemo odmah, zajedno.

PUT KA ZDRAVIJEM OKRUŽENJU U ZATVORENOM PROSTORU

VELUX je već preko 75 godina posvećen unapređenju kvaliteta života ljudi tako što pomaže da se u domovima, na radnim mestima i u školama obezbedi dovoljno svetla i svežeg vazduha. Nauka je već potvrdila pogodnosti po zdravlje, ali pred nama je još uvek dug put pre nego što zaista shvatimo da nije samo „lepo imati” dovoljno svetla i svežeg vazduha – nego je „neophodno imati”.
Srećom, nismo sami na tom putovanju. Mi sarađujemo sa drugim liderima na globalnom tržištu građevinarstva da stvorimo bolje domove. Naša rešenja ne mogu da reše sve probleme generacije u zatvorenom, ali možemo da vam pomognemo tako što ćemo vam pokazati najbolji put napred.


VAZDUH U ZATVORENOM MOŽE BITI PET PUTA ZAGAĐENIJI OD SPOLJNOG VAZDUHA

Bez obzira na to gde živite, otvaranje prozora i puštanje svežeg vazduha unutra je skoro uvek bolja ideja nego da udišete ustajali unutrašnji vazduh.

ZBOG NEDOSTATKA DNEVNOG SVETLA, 15% NAS JE DEPRESIVNO

Nije moguće veštački reprodukovati moć dnevnog svetla. Sunčevo svetlo nam je potrebno da bismo se osećali energično i zdravo.