Šta mogu da učinim?


Ima mnogo načina da uvedete bolji vazduh i dnevno svetlo u svoj dom. Neki su brzi i jednostavni, a za druge je potrebno više vremena, ali ćete ostvariti dobra dugoročna poboljšanja.


1.


Provetravanje sa više od jednog prozora

Vazduh u zatvorenom prostoru sadrži gasove, čestice, biološki otpad i vodenu paru, što su sve potencijalni rizici po zdravlje. Preporučuje se da provetravate svoj dom tri do četiri puta dnevno po barem 10 minuta svaki put, sa više otvorenih prozora odjednom. Takođe, provetrite spavaću sobu pre nego što odete na spavanje i ujutru kad ustanete.

2.


Pratite (prirodno) svetlo

Pomerite trpezarijski ili radni sto bliže prozoru. Veštačko svetlo ne može da podražava sve kvalitete sunčevog svetla koje je prirodni antidepresiv. Osvetlite dom i radno mesto sa što je moguće više dnevnog svetla. Postoji mnogo naučnih dokaza koji povezuju sunčevo svetlo sa boljim zdravljem i kvalitetom života, kao što su bolje raspoloženje, manja iscrpljenost i smanjen zamor očiju.

3.


Budite u ritmu

Naša tela mogu da se sinhronizuju sa takozvanim 24-časovnim ritmom „spavanje, rad, život” samo uz pravilno izlaganje svetlu i tami. Ako je moguće, izaberite da vam spavaće sobe – naročito one za adolescente i mlađu omladinu koji imaju odložen biološki časovnik i često teško ustaju ujutru – budu okrenute prema istoku, u pravcu jutarnjeg sunca. Takođe, pobrinite se da zavese i roletne spreče ulazak što više svetla u njihovu sobu tokom noći.

4.


Pođite u šetnju

Većina naučnika se slaže da dva sata izlaganja dnevnom svetlu na dan predstavlja odličan podsticaj za mentalno zdravlje. Izlazite kad god imate priliku i pokušajte da redovno istežete noge.

5.


Čistite i provetravajte tepihe

… ili još bolje, otarasite ih se. Debeli tepisi i nameštaj poput starih kauča su raj za kućne grinje i bakterije.

6.


Ograničite isparenja i vlagu

65% svih Evropljana suši odeću u zatvorenom barem jednom nedeljno, ali odeća oslobađa vlagu, što može da dovede do štetne plesni i vlage u kući, pa sušite odeću negde drugde ako je moguće. Ako nemate opciju sušenja napolju, pokušajte da otvorite prozor blizu mesta na kome se odeća suši kako biste mogli da uklonite deo prekomerne vlage. Iz istih razloga, pripazite da vaše kupatilo bude dobro provetreno. Aktivnostima četvoročlane porodice obično se doda 10 litara vode u vazduh u zatvorenom – dnevno!

7.


Odbacite duvan, ne preterujte sa svetlošću sveća

Pušenje i sveće su naročito loše po klimu u zatvorenom. U Danskoj, na primer, 76% štetnih čestica u domu dolazi od samih ukućana.

8.


Isključujte uređaje

Električni aparati poput televizora i čvrstih diskova računara emituju hemikalije koje doprinose lošoj klimi u zatvorenom.

9.


Izbegavajte hemikalije

U većini proizvoda za čišćenje postoje potencijalno štetne hemikalije. Kad god je moguće, koristite krpe od mikrovlakana i prirodne materijale kao što su belo sirće i sapun u prahu. Na internetu je dostupno mnogo saveta koji će vam pomoći da održavate čistoću u kući bez hemikalija.

10.


Plastika nije baš tako dobro rešenje

Kada se predmeti od plastike zagreju, oni mogu da oslobađaju otrovna isparenja. Ako imate decu, uverite se da njihove plastične igračke ne budu izložene direktnom sunčevom svetlu. Takođe, ne ostavljajte plastične predmete na podu ako ste instalirali podno grejanje. U skladu sa propisima EU, trebalo bi da uklonite sve plastične igračke proizvedene pre 2007. godine, jer je utvrđeno da sadrže određene zabranjene hemikalije. Ako postoji takva mogućnost, možda bi trebalo da razmislite o mogućnosti da podstaknete decu da se igraju u nekoj drugoj prostoriji, a ne u onoj u kojoj spavaju. Tako ćete smanjiti količinu potencijalno štetnih zagađivača u vazduhu.

Želite li da saznate više?

POGLED NA VEĆU SLIKU

Baš kao nove svakodnevne navike, važno je da ugrabite priliku da temeljno promenite unutrašnju klimu u svom domu. 90% svog vremena provodimo u zatvorenom prostoru, a 2/3 tog vremena provodimo kod kuće, pa je to idealno mesto da započnete sa poboljšanjem svog života u zatvorenom.

 

POBOLJŠAJTE SVOJ POSTOJEĆI PROSTOR

Razmislite o tome kako možete da „unesete spoljašnost”. Pošto većina nas živi u urbanim okruženjima, do neke mere smo se otuđili od prirode. Čak i tako mali korak kao što je dodavanje biljaka u saksiji – za koje se zna da prečišćavaju vazduh – može da poboljša vaše okruženje u zatvorenom prostoru. Pored toga, razmislite kako biste mogli da kreirate bolji pogled napolje pametnim korišćenjem prozora i vrata.

UVEĆAJTE SVOJ PROSTOR NA PRAVI NAČIN

Dodavanje još ponekog kvadratnog metra u dom je sjajan način da poboljšate život u zatvorenom. Razmislite o renoviranju ili proširivanju tavana i dajte prioritet rešenjima koja unose svež vazduh i dnevno svetlo.

PRESELJENJE

Kada ste u potrazi za novim domom, imajte na umu da starije građevine možda imaju probleme koji će uticati na unutrašnju klimu. Na primer, obavezno proverite da li svi prozori mogu da se potpuno otvore i da li su funkcionalni, naročito oni u kuhinji i kupatilu. Takođe, kad dođete u fazu unutrašnje dekoracije, birajte svetlije boje. Tako ćete stvoriti refleksivne površine koje bolje odražavaju svetlo u vašem domu.


UZNEMIRUJUĆE ČINJENICE O GENERACIJI U ZATVORENOM

90% svog vremena provodimo u zatvorenom, bez dovoljno dnevnog svetla ili svežeg vazduha. O tome više ne razmišljamo – ali nauka nam je pokazala da to može biti štetno po naše zdravlje i blagostanje.

ZBOG NEDOSTATKA DNEVNOG SVETLA, 15% NAS JE DEPRESIVNO

Nije moguće veštački reprodukovati moć dnevnog svetla. Sunčevo svetlo nam je potrebno da bismo se osećali energično i zdravo.